Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Mi a megfejtés nr. 69 ?
Egy nehéz logikai rejtvény, aminek története van, ha érdekel benneteket. elolvashatjátok, ha nem, ugorjatok a rejtvényhez.

Egy évvel ezelőtt úgy éreztem, hogy memória problémáim vannak, megijedtem, csak nem az Alzheimer közelít ? A bátyám azt mondta: adok neked egy logikai feladványt, ha megoldod, megnyugodhatsz, nincs semmi bajod.
Az első este egy óráig kínlódtam a rejtvénnyel, semmire sem jutottam ... felhívtam a bátyámat, mondván, hogy szerintem kamu a feladvány, nem lehet megoldani.... megerősítette, hogy igenis, van megoldás.
Este ismét elkezdtem gondolkodni ...ez alkalommal támadtak jó ötleteim, de csak az esetek 75 százalékában sikerült a megfejtés, ezért ismét telefonáltam a bátyámnak, hogy feladom .. ez nekem túl nehéz. Erre ő : ha nem tudsz küzdeni, megérdemled, hogy az Alzheimer bekopogjon az ablakodon ...

Elszégyelltem magam ... főztem 3 adag kávét, elővettem néhány papírlapot, színes ceruzákat ... és 20 perc alatt megoldottam a rejtvényt.

Tehát a rejtvény:

Van 13 darab 100 grammos aranylapkánk, külsőleg egyformák, de az egyik hamis, nem 100 grammot nyom, talán többet, talán kevesebbet.
Csak egy kétkarú mérlegünk van, súlyok nélkül.

3 méréssel meg kell találni a hamis aranylapkát

( Annyit segítek, hogy az első méréskor 4 darabot teszünk az egyik tányérra és 4 darabot a másikra )

SzórakozásEgyéb kérdések
A kérdést írta: gaspaz ( 2018.08.16. 11:25 )
Válaszok száma: 39
Címkék: megfejtés, elolvashatjátok, megnyugodhatsz, megerősítette, elszégyelltem, aranylapkánk, telefonáltam,
1 2 3 4 
Válaszok Új válasz
dittiv9 2018.08.20. 20:20 (#39)
Kedves Gaspaz, nekem soha nem volt bajom Foxival. Egy pillanatig sem haragudtam rá, ez most sincs másképp.
gaspaz 2018.08.20. 20:17 (#38)
Kedves Ditti, Dear Foxi... még egyszer kérlek benneteket. zárjuk le a kérdést.

Valóban több megoldás is lehetséges, pl, a Ditti és az én megoldásom nem egyforma ... Foxi módszerével az esetek nagy többségében meg lehet találni a hamis lapkát ... söt, bizonyos esetekben már 2 mérés után is meg lehet találni a megoldást ... ez kompenzálja azt, hogy 1 bizonyos esetben nem egyértelmű a megoldás.

Részemről mindketten helyes megfejtők vagytok ...

Egyébként örülök, hogy ez alkalommal civilizáltan vitáztatok ... mondhatjuk azt is hogy gyakorlatilag kibékültetek ? Nagyon örülnék neki :-)
dittiv9 2018.08.20. 19:55 (#37)
Olyat nem is állított senki, hogy páratlan számú lapka lett volna. Én csak azokat soroltam fel, amikről nem lehet tudni, hogy melyik közülük a rossz. Az egyik oldalon van a 4 már eleve ott lévő. plusz a 2 áthelyezett, az ugye 6, és mindegyikük lehet rossz. A másik oldalon pedig az 1 ott hagyott, ami szintén lehet, hogy rossz, és mellette az 5 biztosan kóser. Az is 6. Viszont 7 gyanús elem van, amit akárhogy is, nem lehet egyetlen méréssel megoldani.
foxworkinspace 2018.08.20. 19:10 (#36)
A 34-re! Nálam, MINDIG azonos számú lapka tétetett fel a serpenyőkbe! Nem volt tehát olyan, hogy a két, egymással szemben lévő serpenyőben páratlan számú lapka lett volna! (Ez, eleve illogikus is lett volna...)

A 35-re! Nem vontam kétségbe a jó megoldást! Mindössze annyit közöltem, hogy miután visszaelleőriztem a sajátomat, nem találtam benne hibát... Vagyis, az én megoldásom szerint is rá lehet bukkanni a "tréfli" lapkára!
gaspaz 2018.08.20. 11:23 (#35)
Szerintem lezárhatjuk a kérdést véglegesen, lett egy jó megoldás ( ditti ) és egy majdnem jó megoldás ( Foxi), amihez szintén gratuláltam.

Dear Foxi, aki a rejtvényt kitalálta ( és ellenőrizte annak idején a megoldásomat ) az nem más, mint az a fórumról kilépett matematikus, akivel nagyon jól megértettétek egymást, ha nekem nem is hiszel, az ő véleményét bizonyára elfogadod és tiszteled.....
dittiv9 2018.08.20. 10:56 (#34)
Én ugyan azt mondtam, hogy nem folyok bele ebbe a vitába, de azért egyetlen kérdést hadd tegyek fel.
Ha a mérleg egyik oldalán van egy olyan lapka, ami esetleg hamis, a másik oldalára meg az eleve ott lévő, esetleg hamis 4 lapka mellé áthelyeztél 2 lapkát, amik megint csak nem biztos, hogy kóserek, akkor a 7 lapkából hogyan fogod egyetlen méréssel (mert már csak annyi maradt) megállapítani, hogy melyik tér el a többitől?
katalinkohut 2018.08.20. 04:58 (#33)
Nem írok újabb megfejtést, a Dittié helyes, mindenre gondolt a feladatban, még arra is, hogy a második mérésnél felismerhetővé váljon, könnyebbnek, vagy nehezebbnek kell lennie a keresett elemnek. Gratulálok!
foxworkinspace 2018.08.20. 02:22 (#32)
" egyensúly van : a hamis a 2 félretett N között van, összehasonlítva az egyiket egy J-vel, adott a megoldás" (23)

"Gaspaz' uram! ITT a 'bibi'!
Nálam a "tréfli" a mérést követően már NEM KEVEREDHET a "kóserek" közé! (De még az általad "definiált" 'N'-ek, és 'K'-k - a "kósereknél" nagyobb, illetve kisebb súlyúak - közé se!)Különben is írtam: tök felesleges a lapkák hármas "milyenségi" felosztása! KÉTFÉLE lapka van: 12 darab "kóser" és 1 darab "tréfli"... Mindegy, hogy a "tréfli" kisebb súlyú-e a "kósereknél", vagy nagyobb...

Nálam (a 17-es kommentben), a mérés során gyanúsnak mutatkozó lapka, ELKÜLÖNÍTVE marad, amíg tovább nem vizsgáltatik, vagy pedig ELKÜLÖNÍTVE helyeztetik a serpenyőbe!
És MINDIG 1 lapkát különítek el! (Nincs tehát keveredés...)

Ha egyensúlyban van a mérleg, BIZTI, hogy a serpenyőkben lévő lapkák, "kóserek"! Ha viszont bármely irányban is elmozdul a serpenyők nyelve a holtponttól, akkor valamelyik serpenyőben "tréfli" lapka van! De!... De az én megoldásomban vagy az van, hogy "lelepleződik" a "tréfli" (ergo: MÁR nem keveredik), vagy pedig EGY, azaz 1 darab lapka (mindig csak 1) lesz elkülönítve a többitől a további mérésig, vagy pedig az EGY, azaz 1 darab lapka, elkülönítve helyeződik a mérlegserpenyőbe! (Tehát, megint csak nincs keveredés.)

Most ismét átnéztem az én megoldásomat. Sztem, az is korrekt...


katalinkohut 2018.08.18. 23:32 (#31)
Nem szégyen az, ha valaki egy bonyolult feladatot nem tud megoldani, sőt bevallani, hogy ezt nem tudom, erősíti az önbecsülést. Néha lemondani is kell tudni dolgokról, nem lehet az ember mindig mindenben a legtökéletesebb, a memória különösen nem úgy működik. Néha nyugalmi helyzetben is megadja magát, sőt a három kávé izgatottá tevő ereje sem működik doppingszerként, nincs szükség élénkítő szerre a logikának, az létezik, vagy nem, teljesen független az iskolában megtanultaktól. Problémamegoldó hatalma van, ezért van az, hogy hamarabb rájön a logikával a nyitjára mindennek, vagyis a megoldásra, ha többször gondoll rá. Persze, nem zárom ki, hogy szükséges az iskolában megtanult tudás alapműveletek elvégzéséhez, vagy általános műveltséghez, hiszen kevés a született intelligencia ahhoz, hogy az ember, ha kihívással találja szembe magát, helytálljon. Olyankor, amikor valakinek nyomasztóbb gondjai vannak, vagy sok mindennel van elfoglalva, a figyelem szétoszlik, együtt a memóriában rögzítettekkel, nem tud egy dologra koncentrálni, ez nem archeimer kór tünete, hanem teljesen természetes. A gondtalanul élőknek sokkal könnyebb szárnyalniuk az élet minden területén. Ez mindenre vonatkozik.
katalinkohut 2018.08.18. 21:29 (#30)
Ja értelek, ha felteszem a kétszer hatot a mérlegre, nem tudhatom, melyik a helyes méréseredmény, mert bármelyik lehet a kettő közül. Majd visszatérek talán rá.
1 2 3 4 
Facebook komment
További címkék
esetek nagy, hamis lapkát, egyik oldalon, másik oldalon, kedves, gaspaz, nekem, bajom, serpenyők egyébként bevallani, áthelyeztél gondolt intelligencia, lapkából figyelem között, szükség magát, bizti mellé, keveredhet műveltséghez, bukkanni tudom, értelek szégyen, szárnyalniuk mérést,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.