Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Mi a kedvenc levesetek és hogyan készítitek? Egy szuper gyors és egy szuper finom levest is tudtok?
Úgy értem hétköznap, hogyan lehet gyorsan összedobni egy levest?
Hétvégén meg van idő lassan főzni így finomabb levesek is elkészülnek, gondolom én

Gasztronómia (étel, ital)Receptek
A kérdést írta: biga26 ( 2017.10.29. 22:41 )
Válaszok száma: 7
Címkék: készítitek, levesetek, kedvenc, levest, elkészülnek, összedobni, hétköznap, finomabb, gondolom, hétvégén,
Válaszok Új válasz
katalinkohut 2017.11.04. 20:24 (#7)
Drága Éva, nagyon finom a húslevesed, gratulálok! Én is kifelejtettem a töltelékeslevesből a Delikátot és borsot.

Nekem nincsen türelmem a hosszan tartó húsleveshez, meg marhából nem is készítettem még. Én odateszek mondjuk 2 db csirkefarhátot - a feneke kivágása után - a sok zöldséggel (legalább három nagyobb sárgarépa, 1 nagyobb petrezselyemgyökér, 1 karalábé, 1/2 zellergyökér, lehet kevés kelkáposzta, vöröshagyma 1 nagyobb fej) együtt egy nagyobb fazékban. Nem tartalékra veszem, hanem közepes lángra, így hamar feljön a habja, amit leszedek kb. fél órán keresztül, míg folyamatosan emelkedik. Utána sózom, borsozom, Delikátot teszek bele és készre főzöm. Ez egy saját recept, gyors húsleves. Lehet készíteni karajcsontból, vagy húsoscsontból is, az is nagyon finom. Jó főzést kívánok!

botka_eva 2017.11.04. 19:57 (#6)
Ez nem lesz gyors, de finom.
Húsleves
Az igazán jó húsleves titka, hogy többféle húst és többféle zöldséget kell bele főzni.
Lassan kell főzni!
Hozzá valók: kinek-kinek kedve szerint változtatható:
Pld. A húsok lehetnek: 1 db marhaszegy, vagy marha könyök csont (ezt, ha nagytermetű kutyánk van, adjuk oda és kezet csókol érte), 4 db csirke szárny, 2 db farhát, kacsa-liba- vagy pulyka nyak-szárny - vagy szárnytő, vagy farhát, végül egy karaj vagy tarja csontja, megfelelő méretre vágva. Aki szereti az velős csontot, belsőségeket, mint zúza, stb. azt is tehet bele.
A húsokat mindig hidegvízben a fűszerekkel együtt tesszük fel főni. A fűszereket eleinte egy teatojásban később nagyobb méretű leves tojásban helyezem el, hogy ne kelljen a húsokból, zöldségekből egyenként kiszedetni azokat a fűszereket, amelyekre nem szívesen harapnánk rá. (lustaság = fél egészség alapon). Egy kis fej vöröshagymát héjával együtt, persze a bajuszkája nélkül, 4-5 gerezd fokhagymát - nem fontos megpucolni, főzés közben lejön a héja és ki lehet dobni. A tojáskába szoktam tenni: egész borsot, egy kis kávéskanálnyit,
szegfűborsot 2-3 db-t, borókabogyót 2-3 db-t, egy mokkáskanálnyi majoránnát, egy ici-pici babérlevelet, ½ vagy ¼ darabot-mérettől függően, egy csipet egész köménymag, szerecsendió- vagy szerecsendió virág, kevéske gyömbér, egy pár lestyán levél, egy kis őrölt borsot. Lassútűzön főzzük, nem szabad felforrnia, csak gyöngyözve fővögetni. A keletkezett barna habot egy sűrű teaszűrővel folyamatosan 5-10 percenként leszedem. Így biztosan nem lesz zavaros, szürke a leves. Ha teszünk bele marhahúst, akkor először a marhahússal kezdjük a főzést, ha meg akarjuk enni. Ha mindent egyszerre teszünk oda, akkor a marha nyers marad, amíg a csirke szétfő. Amikor már alig képződik hab, akkor sózzuk meg a levest.
Ha a húsok félig-meddig megfőttek, akkor beletesszük a zöldségeket. Sárgarépa, fehérrépa (gyökér), zeller gumó és zeller zöldje, egy cikkely vagy pár levél káposzta, petrezselyem zöldje, karalábé, paprika, paradicsom, gomba 1-2 db, karfiol rózsa 1-2 db, aki szereti, tehet bele egy szem burgonyát is. Ha minden megfőtt, akkor szétszedjük a húslevest.
Külön tálba tesszük a húsokat és a csontokat, külön tálba a zöldségeket. Ez után leszűröm a levest, hogy véletlenül se maradjon benne, mondjuk egy csontszilánk, vagy hagymahéj, stb.
A húslevesbe nem főzzük bele a tésztát vagy grízgaluskát, azt mindig külön főzzük és külön is tároljuk. Ha a levest így kezeljük, szép tiszta marad a színe és kevésbé romlik meg, ha nincs benne semmi, se hús, se zöldség, se tészta.
Sok sikert és türelmet a húsleves főzéshez.
katalinkohut 2017.10.30. 18:45 (#5)
A zöldségkrém levesekhez és a rántott leveshez (galuska helyett) lehet vásárolni levesgyöngyöt, vagy fokhagymás pirítós kockákat a boltban. A hagyma, fokhagyma leves is egészen hamar megvan, meg a paradicsom is konzerv paradicsompüréből, az is nagyon finom, nézz utána a neten. A sárgaborsó leves is finom, jó sok fokhagyma a titka, meg belefőzni kiskocka tésztát.

Kedvenc családi receptem a töltelékes leves. Zöldséget és hagymát puhítok meg fedő alatt, addig kis fej vöröshagymát megfonnyasztok kevés olajban, leveszem a tűzről, hozzányomok kb. 3 cikk fokhagymát, beleteszem az aprított zöldpetrezselymet, 3 tojást, sót, borsot, jól elkeverem és annyi liszttel keverem össze, amennyit felvesz. Ezt szaggatom bele a megpuhult és vízzel felöntött zöldséglevesbe. Nagyon finom, gyors és laktató!
katalinkohut 2017.10.30. 16:58 (#4)
Nekem minden leves kedvencem. Elég gyakran készítek zöldségekből krémlevest, mint sárgarépa, zeller, brokkoli, gomba, karfiol. Csak oda kell tenni a zöldségeket sós vízben, fedő alatt hamar megpuhulnak, utána kevés hideg vízzel felöntve botturmixszal összeturmixolni, víz és sópótlás után főzőtejszínnel felforralni. Ennyi.

Mikor mentem a gyerekeimmel reggel valahová, s kérdeztem az úton tőlük, mit főzzel, azt felelték, hogy hamarkrumpli levest. Habartkrumpli akart ez lenni, a leggyorsabb módon.

Pár darab burgonyát meg kell tisztítani, odavágni kockákra egy kisebb fazékba, melyet felöntök vízzel és megsózom. Ha van otthon házikolbász, pár karikát lehet belevágni. Teszek bele 2-3 kisebb babérlevelet, ezt nem szabad kihagyni. Mikor megfőtt a krumpli, egy kanál liszttel összekevert tejfölllel behabarom, ha kell utánasózom, borsozom.

Modt kitaláltam egy még gyorsabb és finom levest. Rántott leves:

Egy kisebb fazékban másfél kanál lisztet kevés olajon zsemleszínűre pirítok köménymaggal. Nem őrölt kell hozzá, hanem szemes. Megszórom pirospaprikával, felöntöm annyi vízzel, amennyi levest akarok. Mivel én szoktam benne főzni egy egész hagymát az íze miatt, a gyorsaság kedvéért lehet bele nyomni egy kis hagymakrémet, jó, ha van otthon. Mikor felforr beleütök személyenként 1-1 tojást, ami megfő a levesben, beleszaggatok 1 tojásból, kevés sóból és lisztből készített galuskát. Nagyon finom és laktató, gyors leves.

Frankfurti leves is elég gyors, csak annyi idő kell hozzá,míg a kis darab kelkáposztát hagymával és fokhagymákkal összedarabolva odateszem a levest sós, bő vízben főni. Mikor félig megpuhult a kelkáposzta, belevágom a virsliket, puhulás után berántom, de lehet habarni is másfél kanál liszttel kevert tejföllel. Majorannával megszórom. Az én választásom, hogy akarom-e ízesíteni rántással, vagy csak habarom, fehérre hagyva a levest.

Lebencs és tarhonya leves:

A nagykocka tésztát,vagy lebencstésztát - készen lehet kapni -, vagy tarhonyát kevés olajon megpörkölöm rózsaszínre, nem kell megégnie. Megszórom pirospaprikával, felöntöm vízzel, amennyi levest akarok, hozzáteszek egy nagy fej hagymát, kb. 4 burgonyát kockára vágva, majd megfőzöm puhára. Mikor kész, utána sózom, lehet kevés borsot beletenni. Szerintem egy levesnek megteszi és nagyon finom.



venil 2017.10.30. 16:43 (#3)
Brokkoli krémleves: A brokkoli rózsát és ha elég friss a szárából is teszek bele -
felteszem főni 1 leveskockával. Amikor megfőtt leturmixolom, v. letöröm - nyomóval.
Utána főzőtejszínes habarással sűrítem. Simán, pir.kenyérkockával, v. levesgyönggyel
lehet tálalni.
Frankfurti leves: Én kínai kelből csinálom, mert hamar megfő. A kis karikára vágott
virslit megpirítom zsíron. Utána kiveszem és ebbe a zsiradékba teszem a vágott kelt majd a kockára vágott burgonyát.
Amikor már majdnem kész hozzá adom a virslit, átforralom.
Nagyon hamar elkészül mind a kettő. Jó étvágyat!
botka_eva 2017.10.30. 07:45 (#2)
A kedvencem a húsleves. De 3 szuper gyors levest írok neked:
A gyorsítás érdekében lehet a zöldséget uborka szeletelőn is lekarikázni, de csak, ha nem lesz hajszál vékony.
Zöldborsó leves expressz módon.
1 üveg zöldborsó, 1-1 szál sárga- illetve fehérrépa. A répákat megtisztítás után karikára vágjuk, lehet uborkaszeletelőn is. Egy kanál vajon megpároljuk, egy kevés vízzel, kb.10 perc alatt puha lesz. Ekkor megszórjuk 1-2 evőkanál liszttel és átforgatjuk, 1-2 percig. Hideg tejjel simára keverjük és ráöntjük a zöldborsót a levével együtt. Ízlés szerint sóval és cukorral valamint apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Ha nem elég híg, tejjel, vízzel, húslével hígítható. Felforraljuk, de fedő nélkül, olykor kevergetve. Ha levesbetéttel szoktad készíteni, akkor külön főzöl egy maréknyi tésztát. Ez lehet, eperlevél, kis rombusz vagy sodort csigatészta.
Zöldbableves expressz gyorsan.
1 üveg zöldbab, 1-1 szál répa, egy ½ fej vöröshagyma,1 gerezd fokhagyma, 1 kis doboz tejföl, de ha nincs, akkor a tej is megteszi. Egy csipet cukor és egy pár csepp ecet.
A vöröshagymát zsíron üvegesre pároljuk, rádobjuk a felkarikázott zöldségeket. Megdinszteljük, ekkor rádobjuk az elkapart fokhagymát, átforgatjuk. Ezután 1-2 evőkanál liszttel megszórjuk és világosra pirítjuk. Félrehúzzuk és fűszerezzük, egy kávéskanál pirospaprika, egy kis őrölt bors, 1 babérlevél - félbetörve, egy mokkáskanál majoránna.
Összekeverjük, visszahúzzuk a tűzre, átforgatjuk, és ezután rádobjuk a kis pohár tejfölt. Simára keverés után ráöntjük a zöldbabot, levével együtt. Esetleg egy korty tejet és még egy kis vizet vagy húslevet öntünk rá. Felforraljuk, és ha úgy szeretjük, akkor egy kis kanál ecetet és egy csipet cukrot teszünk hozzá, hogy még egy picit savanykásabb legyen. Ehhez is lehet külön egy kis tésztát főzni, úgy tartalmasabb a leves.
Gyors krumplileves
A szükséges krumpli, 1-1 répa, egy kis hagyma, egy kis tejföl, ha úgy szereted, de el is maradhat. A hagymát üvegesre dinszteljük, rátesszük a répákat, megfuttatjuk egy kicsit.
Megszórjuk pirospaprikával, őrölt köménnyel, őrölt borssal, morzsolt majoránnával, és 2-3 félbetört babérlevéllel, vagy őrölt babérral. Átforgatjuk a tűzön, majd rádobjuk a kockára vágott krumpli, és így együtt tovább forgatjuk, hogy mindenhol érje a zsíros fűszer. Dobhatunk mellé szalonnabőrt is, jó ízt ad a levesnek. Ha jól átforgattuk, felengedjük a szükséges mennyiségű meleg vízzel. Ha ¾-ig puha már a krumpli, akkor meglepő módon
1 púpozott kanál búzadarát, azaz grízt, szórunk gyors kevergetés mellet a jól rotyogó levesbe.
Ezt az anyósomtól tanultam. Ez a mennyiség nem feltűnő a levesben, de rántás helyett, jól sűríti azt. (és gyorsabb) Ha megpuhult a zöldség és a krumpli, ízlés szerint tehetünk bele egy kis doboz tejfölt, amit előzőleg forró levessel, külön, simára keverünk, ezzel is egyet forrjon a leves és már kész is van.
luther99 2017.10.30. 07:40 (#1)
Nekem a palóc leves a kedvencem, nem túl bonyolult, de azért kell hozzá egy kis idő. Viszont nagyon finom, megéri a ráfordított energia. A neten sokféle változatot találni, én sem mindig ugyanúgy készítem...
Facebook komment
További címkék
hosszan tartó, feneke kivágása, nagyobb fazékban, saját recept, drága, nagyon, finom, húslevesed, kanál delikátot borókabogyót, keverem borókabogyót zöldségekből, sóból szaggatom hagymakrémet, levesben dobhatunk, beleszaggatok házikolbász, répákat virsliket, készítek megpuhult, marha marha, szárnytő azért,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.