Válaszadók toplistája |
|
1. |
hatibacsi |
20036 |
2. |
decotext |
17332 |
3. |
geptop |
16374 |
4. |
donaldduck |
15550 |
5. |
hatarvadasz |
13569 |
6. |
xenos |
9874 |
7. |
feerko |
9543 |
8. |
ibicimama |
9280 |
9. |
piktorka2 |
9131 |
10. |
foxworkinspace |
8624 |
|
|
|
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek? |
|
1. |
ibicimama |
1056 |
2. |
xenos |
1031 |
3. |
dnemethk |
845 |
4. |
hatarvadasz |
810 |
5. |
donaldduck |
744 |
6. |
pola62 |
730 |
7. |
geptop |
665 |
8. |
hatibacsi |
630 |
9. |
sunchat |
489 |
10. |
gergelyferi |
459 |
|
|
|
Helyesnek talált válaszok aránya |
|
|
|
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is! |
|
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége? Tegye fel a kérdését!
Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.
Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.
Letöltés
|
|
|
|
|
|
|
Csak belépés után tud válaszokat írni! Kérjük lépjen be!
Belépés
|
Vagy facebook hozzáféréssel is írhat!
Facebook Komment
|
|
tatuno |
2011.12.11. 21:43 (#12) |
|
|
Tilojka pogiját szoktam én is csinálni, de én kihűtöm a krumplit és úgy teszem hozzá a lisztet. Mi pacsitésztának, vagy gölődin tésztának nevezzük, mert ugyanebből a tésztából kis gombócokat formázva a levesbe tesszük.. |
|
hetesa |
2011.12.11. 21:05 (#11) |
|
|
Itt egy másik fajta recept:
Burgonyás pogácsa
0,5 kg közepesen tömör burgonyát főzzünk meg, és a héját lehúzva törjük át.
Még melegen adjunk hozzá 30 dg lisztet, 1 egész tojást, 1,6 dl jó minőségû, ízletes étolajat, 1 kávéskanál sót, negyed mokkáskanál őrölt borsot, és jól gyúrjuk össze.
Az alaposan kidolgozott tésztát nyújtsuk ki 2 cm vastagra, és a tetejét rácsosan bevagdalva szaggassunk belőle kisméretû pogácsákat, majd egy nagyobb tepsiben tegyük előmelegített sütőbe. Közepes tûzön süssük 10 percig, majd mérsékelt tûzön még kb. 20 percig, amíg mindkét oldala pirosra pirul. Amennyiben az alja jobban sülne, akkor forgassuk át, nehogy megégjen. Lehûlve fogyasszuk.
A fenti mennyiségû alapanyagból max. 36 db, 4 cm átmérőjû pogácsa készíthető.
Lazábbá tehetjük a burgonyás pogácsa tésztáját, ha összegyúrás után a leveles vajastésztához hasonlóan de pihentetés nélkül háromszor egymás után összehajtogatjuk, és csak utána szaggatjuk ki.
Vigyázzunk, ne főzzük túl a krumplit, mivel sok vizet vesz fel, és kilágyítja a tésztát.
Ha lisztes burgonyánk van, ebből 60 dekagrammot használjunk, és 1 púpozott kávéskanál sóval ízesítsük. Amennyiben a kinyújtásnál nagyon szakad a tésztája, gyúrjunk bele még egy kis lisztet, de túlzásba ne vigyük, mert ez a pogácsa annál finomabb, minél több benne a krumpli.
A burgonyás pogácsának van egy lazább állagú, omlós változata is.
Ennél 25 dg lisztet 25 dg áttört majd lehûlt burgonyával, 25 dg hûvös margarinnal, 1 egész tojással, 1 kávéskanál sóval és negyed mokkáskanál őrölt borssal dolgozzunk össze. Itt a tészta hajtogatása kötelező, sőt mindhárom összehajtás után min. fél órán át hideg helyen pihentetni kell.
A szaggatáshoz 5 cm átmérőjû kiszúrót használjunk.
Mielőtt a sütőbe raknánk, kenjük meg a bevagdalt pogácsák tetejét 1 felvert tojással. Közepes tûzön süssük kb. 20 percig, amíg a teteje pirosra pirul. 10 perc után nézzük meg, és ha az alja jobban pirul, most is forgassuk át.
|
|
hetesa |
2011.12.11. 21:00 (#10) |
|
|
Hozzávalók
Hozzávalók 1 kg pogácsához:
375 g főtt, áttört, kihűlt burgonya
660 g búzaliszt (BL55)
380 g hideg vaj
62 g tojássárgája (1 db = 15 gramm)
22 g só
40 g élesztő
20 g kristálycukor
A kenéshez:
1 db tojás
Ezzel a recepttel egy időben nagyon sokat dolgoztam. Csak annyit mondhatok róla, szerintem kiváló! A só és cukor finom változtatásával mindenki saját szája-ízére alakíthatja a pogácsa ízvilágát.
Elkészítési idő
220 perc
Tápérték információk
Energia: 5873.1 kcal
Fehérje: 121.075 g
Szénhidrát: 600.864 g
Zsír: 342.544 g
A közölt tápérték információk körülbelüli értékeket mutatnak a teljes receptre számítva!
Elkészítés:
1. Felteszünk főni sós vizet, és mikor a víz elkezd lobogni, beletesszük a burgonyákat. Addig főzzük, míg késsel könnyen át tudjuk szúrni a burgonyákat, azaz teljesen átfőzzük őket - kb 45 perc. A megfőzött burgonyát meghámozzuk, alaposan átpasszírozzuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
2. Az összes többi összetevőt kimérjük, úgy hogy a só és a cukor ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Majd rátesszük az áttört, kihűlt burgonyát is. Jó alaposan dolgozzuk ki a tésztát, mikor teljesen egynemű lesz, még dagasszuk teljesen simára a tésztát!
3. A kész tésztát lefóliázzuk, és fél napra erős hűtőbe tesszük.
4. A kihűlt tésztát négyzet alakúra nyújtjuk, tetejét késsel érdesítjük.
5. Most hajtogatunk egyet a tésztára, azaz szemünkkel három részre osztjuk, és először a bal, majd a jobb oldali részét középre hajtjuk.
6. Végül 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, késsel 1-2 mm mélyen bevagdossuk, és pogácsaszaggatóval tetszés szerinti méretre kiszúrjuk.
7. Szilikonos sütőpapírral fedett lemezre tesszük a pogácsákat. Kiszúrás után meleg, párás helyen kb 20 percen át kelesztjük, majd tojással lekenjük őket.
8. Előmelegített 180 C-os sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a pogácsákat.
Jóétvágyat hozzá! |
|
dnemethk |
2011.12.11. 15:25 (#9) |
|
|
Nagyanyókám tuti bevált receptje jó lesz? |
|
tilojka |
2011.12.11. 15:08 (#8) |
|
|
Jaj nem azért írtam ám! Egyfolytában járhatunk vizet inni! |
|
tilojka |
2011.12.11. 15:06 (#7) |
|
|
#6fboka szia! Nem kell bele tojás, mégis összeáll és nagyon finom! Lehet rá inni ..... |
|
fboka |
2011.12.11. 14:03 (#6) |
|
|
tilojka!
Tojás sem kell bele? |
|
tilojka |
2011.12.11. 13:35 (#5) |
|
|
#2 Kedves zammis! Nem szoktam külön méricskélni, hanem ez a mérce, próbáld ki így, nagy bajt nem tehetsz vele. Vagy kemény lesz ha több lisztet teszel, vagy nem áll össze!
Nagyon nem lehet elrontani, ám elég ragadós, amivel nem kell törődni, hanem lisztezni kell alatta, de sokat nem szabad tenni! Csak mindig egy keveset sodorj ki akkor nem ragad le!
Esetleg 1kg krumplihoz 30dkg liszt
Hát ennyi, ha tudtam segíteni vele! |
|
ibicimama |
2011.12.11. 12:56 (#4) |
|
|
Jó lesz egy 1812-es szakácskönyvből? Akkor még sok helyen tikmonynak hívták a tojást. Légy felkészülve, mert nekünk ez elég drága.25dkg vajat elmorzsolunk 40 dkg liszttel ,ezután összegyúrjuk , 25 dkg áttört burgonyával 3 tojás sárgájával sóval és egy evőkanál tejföllel.Jól kidolgozzuk, utána háromszor hajtogatjuk közben fél órát pihentetjük.Ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk ,megkenjük tojással, még egy fél órát pihentetjük és szép világosra sütjük.
Előnye ,hogy nem szárad ki ,és sokáig eláll. |
|
puszedlilaci |
2011.12.11. 11:30 (#3) |
|
|
Köszike majd ki próbáljuk.. |
|
|
|
|
levesbe tesszük, másik fajta, héját lehúzva, alaposan kidolgozott, tilojka, pogiját, szoktam, csinálni, saját szilikonos kihűlni, szénhidrát búzaliszt burgonyát, átfőzzük összegyúrás dagasszuk, részét tenni, hozzávalók lemezre, tojássárgája érintkezzen, segíteni értékeket, teteje próbáld, gyúrjuk melegen,
|
|
|
|