Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Ki, mit gondol: EGYEDÜL vagyunk-e a Mindenségben? - Másként: mi vagyunk-e az egyetlen értelmes civilizáció?

EzotériaEgyéb kérdések
A kérdést írta: foxworkinspace ( 2017.11.11. 21:00 )
Válaszok száma: 39
Címkék: mindenségben, civilizáció, értelmes, egyetlen,
1 2 3 4 
Válaszok Új válasz
foxworkinspace 2018.01.31. 00:28 (#39)
...És ha már így van — ha már végképp nem tudunk a nemzetieskedésünkön túlnőni —, talán az volna számunkra a ,,legméltóbb", ha még az előtt pusztítanánk ki magunkat erről a bolygóról, mielőtt azzal a szégyennel kellene szembesülnünk, hogy egy napon egy EGYSÉGES faj tűnik elénk az űr mélyéből, amely aztán könnyűszerrel igáz le minket és tesz rabszolgájává, vagy csak ,,szimplán" eltöröl bennünket a Föld színéről...
foxworkinspace 2018.01.31. 00:20 (#38)
...Igen! Ha MARADÉKTALANUL értelmesek lennénk, MÁR EGYSÉGES FAJ LENNÉNK!
(Ám az, hogy atomfegyverekkel a kezünkben, még mindig "nemzetisekedünk", nem mutat túlságosan rózsás jövőképet számunkra...)
jn 2018.01.30. 23:12 (#37)
Sokszor az az érzésem inkább, hogy mi vagyunk az egyetlen civilizáció, amelyik nem értelmes.
szensavasutlezaras 2018.01.30. 22:08 (#36)
Tuti hogy nem. Pataky Attilát rendszeresen viszegetik el a testépítős ufók, és megsimogatják belül & pálcával bökdösik
Csak az a baj, hogy mindig vissza is hozzák.
foxworkinspace 2017.11.19. 01:15 (#35)
Donald uram!

1. A ,,visszafejtéssel" (t. i. az Univerzumunk jelenlegi állapotából az Ősrobbanás ,,helyszínére"/,,középpontjára" történő visszafejtéssel) ,,mindössze" az a ,,gond", hogy az egy úgynevezett SOKTEST-PROBLÉMA! - Méghozzá annak is egy speciális (rendkívül speciális...) esete!
● Már az öt-test probléma is - amikor ,,mindössze" 5, különálló objektum (pld.: 5 darab, különféle irányokban repülő, több robbanófejes interkontinentális ballisztikus rakéta) mozgásállapotából igyekeznek a rakéták jövőbeni pályaadatait kiszámítani, hogy még a robbanófejek célra ,,szórási" fázisa ELŐTT megsemmisíthessék a rakétákat... -; szóval MÉG EZ IS, annyira BŐDÜLETESEN BONYOLULT és ÖSSZETETT SZÁMÍTÁSTECHNIKAI HÁTTERET (,,villámgyors" program-algoritmust, és az azt megbízhatóan futtató csúcs-színvonalú hardware-t) igényel, ami igencsak a megoldhatóság határait feszegeti!...
● Akkor most gondolj bele: HÁNY TRILLIÁRDSZOR-TRILLIÁRD CSILLAGÁSZATI OBJEKTUM VAN, CSAK A LÁTHATÓ UNIVERZUMBAN?!...
● És gondold még el, azt is: ahhoz, hogy ,,VISSZAFEJTHETŐ" legyen a Big Bang ,,epicentruma" (vagyis a ,,kb. 14 milliárd évvel ezelőtti robbanás" helyszíne), az Univerzumban lévő ÖSSZES, LÉTEZŐ és MÁR NEM LÉTEZŐ(!) objektum mozgását ,,LÁTTATNI" KELLENE a ,,visszafejtő" programmal!
● Azt hiszem, teljes lelkinyugalommal kijelenthető: a ,,visszafejtés" LEHETETLEN!...

(És mondom, nemcsak távolodás volt és van, hanem SODRÓDÁS IS! - Az ÖSSZES létező, és már nem is létező objektum sodródása... - Kizárt, hogy az Ősrobbanás középpontját meg lehessen találni! Kizárt...)

2. Ami a ,,négyzetrács" problémát illeti, szerintem félreértésben vagy!
A Big Bang elmélet szerint, valaha EGYETLEN PONTBAN sűrűsödött össze az Univerzum!
● A ,,négyzetrács" - mint hasonlat -, a JELENLEGI állapotra vonatkozik!
A kozmológusok a már KIALAKULT Univerzum-ra vonatkoztatva szokták felhozni ezt a metaforát és egyben allegóriát is. Tehát a már kialakult ,,látványt" tekintve igaz, hogy a ,,négyzetrács" bármely rácspontjában állva is azt tapasztalnánk, hogy a többi rácspont TÁVOLODIK tőlünk! (Némely ritka esetben közeledés is tapasztalható, de NAGY LÉPTÉKBEN a távolodás az ,,úr"!... (Ezért nincs, sem kitüntetett irány, sem kitüntetett hely az Univerzumban.)

3. Az ,,egyformaság" (t. i. az Univerzum egyformasága) is NAGY LÉPTÉKBEN HELYTÁLLÓ! - A kozmológiában ennek van egy speciális meghatározása, ami így hangzik: az Univerzum nagy léptékben homogén és izotróp.
● Ez azt jelenti, hogy a Világegyetem - nagy léptékeken - azonos sűrűségű (homogén), és iránytól függetlenül (izotrópia) ugyanúgy is néz ki.

foxworkinspace 2017.11.18. 22:42 (#34)
...A #33-as, részben 'Donald'-nak is válasz(oka)t adhat!
foxworkinspace 2017.11.18. 22:35 (#33)
Dicséretes felvetés, 'sawer'! Dicséretes! (Tényleg...) Még akkor is az, ha van némi előzetes ismereted a 'Multiverzum' elméletről! (Amiben jómagam nem hiszek ugyan, de amióta — az 1980-as évek elején — Andrej Linde orosz fizikus kifejtette ez-irányú elképzelését, igen sok kozmológus ,,tette már magáévá".)

● A Linde-féle Multiverzum-elméletnek KÉT változata van.
▪ Az egyik szerint, TÖBB, különálló ,,Ősrobbanás" volt! (Ahogy te is felveted.) - Persze, nem feltétlenül egyszerre!
▪ A másik változat szerint, volt ugyan valaha, egyetlen bődületes ,,Big Bang", de az ,,ős"-Univerzum, egy idő után univerzum-,,magoncot" ,,fialt", valahogy olyasféleképpen, hogy egy óriási, masszív feketelyuk ,,ÁTSZAKÍTOTTA" az ,,anya-univerzum" által elfoglalt teret, ,,kicseppent" belőle, és aztán tőle elkülönülve és eltávolodva, új, önálló univerzummá ,,cseperedett", majd aztán - egyre idősödvén - előbb-utóbb maga is ,,fialt" egy újabb univerzum-,,magoncot"! És így tovább, és így tovább, és így tovább... (Sztem, ez badarság, de Linde, és sok kozmológus meg csillagász, mégis így gondolja!...)
● Ami a ,,keveredést" illeti, Linde úgy véli, hogy a külön-külön Univerzum-,,bugyrok" között, akár TÖBB UNIVERZUM-,,BUGYOR" ÁTMÉRŐ ,,SZÉLESSÉGŰ", HALÁLOSAN FEKETE ŰR TÁTONGHAT! Vagyis, ölég ritka lehet a ,,világok ütközése". - Ha viszont mégis bekövetkezne egy ilyen kollúzió, akkor is csak abban az esetben történne katasztrófa, ha az egyik univerzum-,,bugyor", ANTIANYAGÚ OBJEKTUM VOLNA! (Ennek valószínűsége viszont, csak a Multiverzum elmélet első változata szerint bekövetkezhető eshetőség...) Egyéb esetben azonban az esetlegesen ütköző univerzumok, különösebb baj-okozás nélkül ÁTHATOLHATNÁNAK EGYMÁSON! - Míg végül, egyetlen KOLOSSZÁLIS Univerzummá tömörülve léteznének tovább.
▪ Ebből, egyrészt az is következik, hogy egy Univerzum-,,bugyor", mint önálló objektum-halmaz — függetlenül attól, hogy egy vagy több van belőle -, NEM VÉGTELEN, és NEM IS HATÁRTALAN!
▪ Másrészt, ez azt is implikálja, hogy az, amit a ,,köznép" Univerzum-nak nevez, az NEM ÖNMAGÁBAN-és-ÖNMAGÁTÓL VALÓ ENTITÁS, hanem VALAMIBEN BENNE VAN! (Formális logikai alapon magam is ezt gondolom, hiszen ami tágul, az nem lehet végtelen - vagyis benne kell lennie valamiben, ami tágulni ,,engedi" -, és CSAK AZ A VALAMI (a Végtelen és Öröktől fogva létező, Örökkön-örökké fennmaradó, Végtelen lehetőségeket magában foglaló Energiatér, mely az egy-vagy több Univerzum-,,bugyrot" tartalmazza) rendelkezhet a végtelenség attribútumával!...)
donaldduck 2017.11.18. 21:47 (#32)
26-
Kedves Foxworkinspace a négyzetrács-elmélettel azért nekem van egy kis gondom
-a feltételezés szerint a rács minden pontján azonos "időben"történt a robbanás,csakhogy ahhoz hogy kialakuljon a négyzetrács kellett lennie egy azt megelőző állapotnak.
ebből pedig logikusan következik hogy van kezdőPont.
A probléma szerintem az hogy egy ősrobbanást feltételezünk és annak próbálunk alakot adni(négyzetrács) Feltételezésem szerint nem egy volt/van!! hanem az folyamatosan állandó ismétlődésekkel jelenleg is zajlik. Kétségtelen hogy naprendszerünkben ősrobbanásnak nevezhető események már nem történnek de ez nem zárja ki hogy máshol,jó messze tőlünk ne történhetne éppen egy másik.
Az ősrobbanás kiinduló pontját pedig az égitestek mozgásának a visszafejtésével megtalálhatjuk. Az ősrobbanás elmélet abból indul ki hogy minden amit ma az égitestekről tudunk egy pontban sűrűsödött össze majd ősrobbant és darabjaira hullt. A robbanáshoz szükséges anyagmennyiségnek valahonnan lennie kellett ez pedig lehetett a megnövekedett gravitációs vonzás miatt amely összepréselte az addig külön álló anyagokat. Jelenleg is megfigyelhető a vörös törpe, a fehér törpe,a neutron csillag és még más fajta hatalmas mennyiségű anyagsűrűség vagy a fekete lyukban felgyülemlő anyagok. Tehát szerintem akár ezekből a jelenségekből kiindulva is összejöhet olyan több összetevős anyag sűrűség a gravitációs vonzás okán hogy bármikor lehet egy újabb ősrobbanás.
-a tér megléte vagy a robbanásig nem léte is felveti azt a kérdést hogy ha a robbanás előtt nem volt tér akkor mit töltött ki a robbanás hatására "kiszabadult"anyag mennyiség? Szerintem erre is jó válasz hogy nem egy ősrobbanás volt hanem folyamatosan van. Igaz tőlünk egyre távolabb hiszen maga a robbanás távolítja el egymástól az égitesteket.
-a minden irányba egyforma elméletet szerintem az égitestek önmagukban cáfolják. Pontosabban az égitestek anyagai és az ebből adódó gravitációs vonzásuk. Például egy gáznak kisebb a vonzása mint egy kőbolygónak.
Az persze kétségtelen hogy a gravitációs vonzás hatásai miatt az égitestek mozgási iránya is változhat de olyanról én még nem hallottam hogy teljesen ellentétes mozgásba kezdett volna.Magyarán ha A-ból indult és magához vonzott egy másik égitestet akkor sem fordult vissza az A irányba legfeljebb ment tovább A+ irányba. Jó példa lehet erre a mi holdunk kialakulásának egyik elmélete!
-a máshol kialakult élet esélyének a kiszámításához jó lenne tudni hogy a mi kialakulásunknak mekkora esélye volt? Valószinüség számítással lehet közelíteni szerintem és az a közelítő érték az univerzum sok(nem bármely) pontján nagyjából azonos lehet.
-az értelmes lét legmagasabb foka az csak a mi szerintünk értelmes lényre,ránk igaz.De szerintem amíg nincs összehasonlítási alapunk addig ez inkább egyfajta illúzió
sawer12 2017.11.18. 19:53 (#31)
Na jó, akkor elmélkedjünk. Mi van akkor ha több ősrobbanás is volt a világegyetemben? Akkor vajon egyszer a mi világunk keveredni fog egy másik világgal? Vagy egyáltalán merre távolodik az univerzumunk? A semmibe? Elméletben lehet véges az univerzum?
decotext 2017.11.18. 08:55 (#30)
Kedves Sawer12! #29
A repülés, az atombomlás, meg a gravitációs
hullámok is elöször csak elméletek voltak.....

Jó kacarászást!
1 2 3 4 
Facebook komment
További címkék
volna számunkra, előtt pusztítanánk, szégyennel kellene, egyetlen civilizáció, végképp, tudunk, nemzetieskedésünkön, túlnőni, zárja mozgásállapotából fialt, érzésem kijelenthető hiszen, ütköző kezdett érzésem, rendszeresen tágulni, önmagában mindig, iránya változhat, események trilliárd, ezekből ismereted, példa egyrészt,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2019 TVN.HU Kft.