Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Miből és hogyan készült az igazi ,,málé" ?

Gasztronómia (étel, ital)Receptek
A kérdést írta: jhonyy9 ( 2011.02.23. 00:33 )
Válaszok száma: 4
Címkék: készült, hogyan, igazi, miből,
Válaszok Új válasz
agica2004 2011.02.23. 11:58 (#4)
Én is köszönöm szépen
jhonyy9 2011.02.23. 11:09 (#3)
Csodálatos,nagyszerű receptek ! Köszönöm szépen ! ... a baj csak az ,hogy mindkettőt nem jelőlhetem be,így,bocsánat ,,dnemethk" ,de mivel a kókuszíz az egyik legnagyobb kedvencem így ott lesz a jelölés ! megértésed Köszönöm szépen !
agica2004 2011.02.23. 10:36 (#2)
A málé
Leginkább csak hallomásból ismert, lassan feledésbe merülő népi ételünk a málé, amit a háziasszonyok évszázadokon át készítettek. A málé elnevezés a legelterjedtebb, de vidékenként más neveken is ismeretes.

Tésztáját is változatosan készítik, ahány vidék, annyiféle málé. Van ahol a kukoricaliszt helyett búza-, vagy hajdinalisztből sütik, tésztájába még tököt, almát is kevernek. Az ízletes, édeskés lepény kedvelt reggeli vagy uzsonna lehet. Lekvárral leöntve, töltve, gyümölccsel tálalva egészséges finomság, amit a gyerekek is szívesen majszolnak.



Hozzávalók egy tepsihez:
50 dkg kukoricaliszt, forró víz
Egy tálba öntött kukoricalisztbe apránként keverjünk forró vizet addig, míg galuskasűrűségű tésztamasszát kapunk. Ekkor a tálat letakarjuk, és legalább 6-8 órán át meleg helyen pihentetjük. Egy, a gáz- vagy villanysütőhöz járó, lapos tepsit, vagy két kisebb peremes tepsit kivajazunk, és beleöntjük a tésztát. Elsimítjuk a tetejét, és 20-30 perc alatt közepesen meleg sütőben megsütjük a málét. Akkor jó, ha a széle kissé megpirul. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e a közepe is, Ha kihűlt, tetszés szerint felszeleteljük.

Azért fontos, hogy betartsuk a pihentetési időt, mert az alatt a kukoricaliszt keményítőtartalma részben átalakul, lebomlik cukorrá, ettől lesz édes a málé.

Különleges csemege a kókuszos málé:

Hozzávalók:
3 dl kukoricaliszt, 1 evőkanál szódabikarbóna, 1 l tej, 1 dl olaj, 20 dkg kókuszreszelék, ízlés szerint méz, ha még szükséges, annyi víz, hogy kenhető massza legyen

A fentieket összekeverjük, fél órát pihentetjük. Előmelegített sütőben világosra sütjük. A készre sült málé tetejét meglocsolhatjuk kevés vízben főzött reszelt citromhéjjal és mazsolával.

dnemethk 2011.02.23. 09:36 (#1)
A málé a kukoricalepény másnéven. De számtalan változata létezik. (hagymás,lekváros,stb)

Hozzávalók:

1/2 liter tej,2 tasak vaniliás cukor
2 dkg cukor,15 dkg kukoricadara
15 dkg darált dió,10 dkg szilva vagy baracklekvár
2 dkg vaj+a tál kikenéséhez
2 ek.porcukor
némi gyümölcs

Elkészítés:

A tejet felforraljuk,amikor forr,belekeverjük a cukrot,a vajat,
a vaniliás cukrot,és apránként folyton kevergetve beleszórjuk a kukoricadarát.
Sűrűre főzzük,de még kicsit folyós legyen.
Kivajazunk egy kis tepsit vagy tűzálló tálat,és a málé felét beleöntjük.
A diót elkeverjük a lekvárral,háromnegyed részét rákenjük a masszára,
majd a másik felével befedjük.
A tetejét megkenjük a megmaradt diós lekvárral,meghintjük porcukorral.
Egy-egy szem vagy darabka gyümölccsel is díszíthetjük.

Hidegen vagy még langyosan fogyasztható.

Egyszerűen elkészíthető,laktató étel. Nem éppen diétás.

Jóétvágyat hozzá!
Facebook komment
További címkék
egyik legnagyobb, háziasszonyok évszázadokon, málé elnevezés, kukoricaliszt helyett, köszönöm, szépen, csodálatos, nagyszerű, tésztamasszát forró annyi, különleges egyszerűen kihűlt, ekkor tésztát átsült, felszeleteljük elnevezés, annyi változatosan, pihentetjük közepe, mindkettőt darált, kevés amikor, kókuszíz felszeleteljük,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.