Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Miért olvad meg a fagyasztott étel ha még fagyott állapotában megsózzuk???
S miért olvad meg a hó a jég a sótól???
Gasztronómia (étel, ital)Főzés
A kérdést írta: dnemethk ( 2010.10.18. 18:48 )
Válaszok száma: 2
Címkék: állapotában, fagyasztott, megsózzuk, fagyott, sótól, olvad, miért,
Válaszok Új válasz
cathy222 2010.10.22. 20:49 (#2)
Ne már! A sós víz fagyáspontja max. -20 fok C körül van. Ehhez képest a sima vízé ugye 0 fok C. Mihelyt megsózod a havat, sós állagú lesz, és érvénybe lép az alacsonyabb fagyás pont, ezért visszaolvad vízzé. Sós vízzé. No, bocsi, a víz sótartalmától függ, hogy mekorra minuszokba fagy meg.
jsh 2010.10.19. 12:44 (#1)
Egészen mostanáig a tudósok nem tudták megmagyarázni, miért olvad el a jég. Ez némileg meglepő lehet, hiszen egy rendkívül szokványos jelenségről van szó, mégis a folyamat több jelentős részlete hiányzott ismereteinkből.



Egy új tanulmány alátámasztja azt a vezető elméletet, mely szerint az olvadás akkor indul el, amikor az anyag alapvető szerkezete elkezd széttöredezni. Az olvadás a fizika egyik alapvető jelensége, ezért is különösen fontos a folyamat minél részletesebb megismerése. Az alapelv az, hogy amint például egy jégkocka felmelegszik, a benne levő molekulák egyre több energiához jutnak és egyre mozgékonyabbak lesznek, a szilárdat folyékonnyá alakítva. A teljes folyamat azonban ennél jóval bonyolultabb.

A probléma abból adódott, hogy az olvadás legelső szakaszát még soha nem sikerült megfigyelni, mivel az abban közrejátszó atomok nagyon kicsik és egy szilárd anyag szerkezetében rejtőznek. Éppen ezért a Pennsylvaniai Egyetem kutatói elkészítettek néhány nagyobb "atomot", azaz olyan parányi gyöngyökre emlékeztető átlátszó kristályokat, melyeket optikai mikroszkóppal is tanulmányozhatnak. A gömbök kis hőmérsékletváltozásokra megduzzadnak vagy összeesnek, illetve olyan egyéb hasznos tulajdonságúak, ami lehetővé teszi számukra, hogy szimulálják az atomok viselkedését, magyarázta a Science magazinban megjelent tanulmány szerzője, Ahmed Alsayed, az Arjun Yodh által vezetett csapat tagja.
Facebook komment
További címkék
sima vízé, alacsonyabb fagyás, rendkívül szokványos, folyamat több, fagyáspontja, körül, ehhez, képest, melyeket egyetem nagyon, ismereteinkből részletesebb képest, szilárdat molekulák nagyobb, részletesebb csapat, pennsylvaniai olvad, ennél jégkocka, folyékonnyá állagú, tulajdonságúak átlátszó, lehet részlete,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.