Válaszadók toplistája |
|
1. |
hatibacsi |
20036 |
2. |
decotext |
17332 |
3. |
geptop |
16374 |
4. |
donaldduck |
15550 |
5. |
hatarvadasz |
13569 |
6. |
xenos |
9874 |
7. |
feerko |
9543 |
8. |
ibicimama |
9280 |
9. |
piktorka2 |
9131 |
10. |
foxworkinspace |
8624 |
|
|
|
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek? |
|
1. |
ibicimama |
1056 |
2. |
xenos |
1031 |
3. |
dnemethk |
845 |
4. |
hatarvadasz |
810 |
5. |
donaldduck |
744 |
6. |
pola62 |
730 |
7. |
geptop |
665 |
8. |
hatibacsi |
630 |
9. |
sunchat |
489 |
10. |
gergelyferi |
459 |
|
|
|
Helyesnek talált válaszok aránya |
|
|
|
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is! |
|
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége? Tegye fel a kérdését!
Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.
Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.
Letöltés
|
|
|
|
|
|
Ki és hogyan találta fel a rántott húst? |
Páromban merült fel ez az igen fontos kérdés. Úgyhogy abszolút tudományos alapokon nyugvó válaszokat várunk! :-)
Gasztronómia (étel, ital) – Sütés
|
A kérdést írta: xenos ( 2012.02.19. 12:49 )
|
Válaszok száma: 30
|
|
Címkék: rántott, találta, hogyan, húst, tudományos, válaszokat, páromban, alapokon, abszolút, úgyhogy,
|
|
|
|
Csak belépés után tud válaszokat írni! Kérjük lépjen be!
Belépés
|
Vagy facebook hozzáféréssel is írhat!
Facebook Komment
|
|
xenos |
2012.02.25. 07:28 (#30) |
|
|
Köszönöm a válaszokat, sok érdekességet felsoroltatok! |
|
tatuno |
2012.02.19. 21:36 (#29) |
|
|
a legfinomabb ételek mindig a véletlenek játékának az eredménye, talán ez is..... |
|
ludwigtoth |
2012.02.19. 20:55 (#28) |
|
|
#25: Hát ezt nem én találtam ki,
"...Híres nemzeti ételünket, a rétest az osztrákoktól tanultuk. Nekik is nemzeti ételük. Ők régebben spanyoltésztának hívták, mert egyfelől spanyol közvetítéssel érkezett hozzájuk. A Spanyolokhoz a mórok vitték. Észak-Afrikában emberemlékezet óta készítik a hagymahéj-vékonyságúra nyújtott tésztát, a varkhát, melyet adott estben rózsavízzel és narancsolajjal illatosítanak, de töltik húsokkal is. A rétestésztát másfelől a törökök is behozták Közép-Európába, akik szintén a mai napig eszik az ilyen tésztából készült fahéjas, pisztáciás mézes baklavát...." csak azért írtam ide, mivel szerintem ez nagyon jól igazolja a nemzeti konyhák közti összefüggést és a fennálló kölcsönhatást.
De más példa:
Amikor egyszer kinnt voltunk Németországban az egyik ismerősünknél egy pár napot, megkértek, hogy mivel annyi mindent hallottak már a magyar lecsóról, tudok -e készíteni nekik "echt ungarisch Art" . Elvállaltam, majd amikor hozták az alapanyagokat, Valamilyen holland hagymát, olivaolajat, akkor szalonna helyett nemtudommármit, a kolbász még rendben lett volna, paprika helyett kaliforniai paprikát, paradicsom helyett is valamilyen spanyol őrültséget kaptunk, hát sajnálkozva néztünk egymásra a nejemmel.
Ennek ellenére, mivel nem volt más választásom, elkészítettem a lecsót.
Végül is, nem is sikeredett olyan rosszra. Ezek lelkesen megkajálták a fazék lecsót, közben folyamatosan mondogatták : "Sehr,sehr köstlich..."
Elismerést arattam vele, hízott a májam...
Na ezek után Ők is eljöttek hozzánk vendégségbe, és akkor mondtam nekik, hogy bocsi, de én úgy szégyellem magam a lecsóért, amit náluk készítettem.
Nem értették, hogy mi bajom van.
Ezek után jó magyar vöröshagymával, füstölt szalonnával, igazi lecsókolbásszal, és jó magyar fehérpaprikával, és paradicsommal újra megcsináltam a lecsót...
Hát, ha el tudnám énekelni a hitetlenkedésüket és az elragadtatásukat, akkor én lennék a Pavarotti...
Na hát ezt csak azért írtam ide, hogy igazoljam a folyamatos változás és kölcsönhatás mibenlétét a gasztronómia területén
|
|
nacsa66 |
2012.02.19. 20:29 (#27) |
|
|
#25:
A hajtogatott vajas-leveles tésztához nem tudom mit szólnának a Csehek, a Bajorok, meg az É-K. Franciák???
A hájas tésztáról nem is beszélve... |
|
nacsa66 |
2012.02.19. 20:23 (#26) |
|
|
#23:
Hát ettem már a sógoréknál étteremben, és direkt "hazai specialitást " kértem a penszértől..........
Kihozott egy gyenge utánzat dinszteltkáposztás karajos valamit, knédlivel!!! Mondtam is neki, hogy épp ilyet ettem a múltkor ( 3 évvel azelőtt ) Prágában..... a ( Zalai ) pincért vonogatta a válát, és azt mondta magyarul: ő is csak alkalmazott, a szomszéd falubeli szakácsgyerekkel együtt! Graz belvárosában....
Egyébként a " sógorék " nálunk ( volt egy pár stüszi vendég ) mindig a rosszullétig zabálták a csülköt pékné módra, meg az összes hazai kaját......pont úgy, mint aki otthon csak csipeget - az illem kedvéért
Egyébként kíváncsi leszek, Zammis ( xenos ) milyen következtetést von le a végelszámolásnál... |
|
cathy222 |
2012.02.19. 20:21 (#25) |
|
|
24
A mi retesunknek koze nincs az osztrak reteshez. Ellenben a gorog baklavanak sokkal tobb. Azt is retestesztabol keszitik. Az osztrak strudelt meg vajas hajtogatottbol. MAr maga a keszites sem azonos. |
|
ludwigtoth |
2012.02.19. 20:17 (#24) |
|
|
#22: még valami:
A gasztronómia mindannak intelligens ismerete, ami összefügg a táplálkozással - írja Anthelme Brillat-Savarin, a 200 éve élt gasztrofilozófus. Az Encyclopaedia Britannica hozzáfűzi: a gasztronómia a népek közti kulturális kölcsönhatások legerősebbike, erősebb, mint a nyelv. A világ konyhái tehát az evésről szerzett intelligens ismeretek folyamatos cseréjével jöttek és jönnek létre. Folyamatosan ismernek meg nyersanyagokat, ételeket és technológiákat, melyeket beépítenek saját gyakorlatukba, s ettől kezdve sajátjuknak tekintenek. Elszigetelten tenyésző, meg nem újuló nemzeti konyha nem létezik sehol a világban.
Híres nemzeti ételünket, a rétest az osztrákoktól tanultuk. Nekik is nemzeti ételük. Ők régebben spanyoltésztának hívták, mert egyfelől spanyol közvetítéssel érkezett hozzájuk. A Spanyolokhoz a mórok vitték. Észak-Afrikában emberemlékezet óta készítik a hagymahéj-vékonyságúra nyújtott tésztát, a varkhát, melyet adott estben rózsavízzel és narancsolajjal illatosítanak, de töltik húsokkal is. A rétestésztát másfelől a törökök is behozták Közép-Európába, akik szintén a mai napig eszik az ilyen tésztából készült fahéjas, pisztáciás mézes baklavát.
Az osztrák Nagy Sacher szakácskönyv elismeri, hogy a legjobb, legvékonyabb rétestésztát a kemény, magas sikértartalmú magyar lisztből, az acélos magyar búza lisztjéből lehetett nyújtani. Erről Alexandre Dumas is megemlékezik. Amikor Jókai Mórnál vendégeskedett Budapesten, Laborfalvy Róza rétesétől olyannyira el volt ragadtatva, hogy ,,tésztakölteménynek" nevezte, s úgy vélte, sajnálni kell a barbár népeket, kik e csodát nem ismerik. Ilyen minőségű lisztünk ma nincs. Ha jó magyar kenyeret vagy rétest akarunk sütni, Németországban kell vennünk monopol búzából őrölt lisztet, melyet a kiváló Bánkúti búza felhasználásával nemesítettek.
http://buvosszakacs.blog.hu/...tos_konyha
|
|
ludwigtoth |
2012.02.19. 20:06 (#23) |
|
|
#22: jól van, akkor gasztronómiai kötözködésbe...
Egyébként rendben van:
már a kínaiak is ismerték a bécsi szeletet. ,
sőt ismerték a lecsó, és a gulyás készítésének titkát is...
Csak ha esetleg Ausztriában jársz, ne nagyon hangoztasd eme nézetedet, illetve jó előre készülj fel a konyhaművészeti ismeretekből...
Ugyanis, a német egy qrva makacs fajta, főleg ha azt próbálod neki bemagyarázni, hogy mit akar a hülye "wiener Schnizel"-jével, a nemzeiti (-nek hitt) kajáját már a kínaiak is ismerték az ókorban... .
De ennek ellenére, megalapozott ismeretekkel hagyja magát meggyőzni.
Ezek már csak ilyenek...
|
|
nacsa66 |
2012.02.19. 19:39 (#22) |
|
|
#21:
Nem vita, sima mezei kötözködés.... és még az is lehet, hogy igazam van. Van ugyanis egy legenda, hogy egy bizonyos Kínai császár levágatta a szakácsa kezét, ha másodszorra tettek elé egy ételt..... így minden bizonnyal nagyon kreatív lehetett a szakács! |
|
ludwigtoth |
2012.02.19. 19:34 (#21) |
|
|
#19: hát persze hogy ott van a végén a .de, mivel német oldal.
Egyébként most olvasom, és ez egészen érdekes, hogy az arabok is készítettek hasonló módon kaját, Csak ez a morzsában és tojásban megforgatott kebab, nem a mai értelemben vett rántott hús volt, inkább a fasírt ősének számíthatna.
Egyébként el vagyok hűlve, hogy milyen gasztronómiai vitába csöppentem... |
|
|
|
|
legfinomabb ételek, véletlenek játékának, osztrákoktól tanultuk, mórok vitték, köszönöm, válaszokat, érdekességet, felsoroltatok, múltkor megkértek elragadtatásukat, kínaiak németországban készült, nemtudommármit próbálod baklavanak, szalonna kaját, mivel fennálló, dumas valamit, szalonnával savarin, válaszokat nemzeiti, legjobb gyenge,
|
|
|
|