Válaszadók toplistája |
|
1. |
hatibacsi |
20036 |
2. |
decotext |
17332 |
3. |
geptop |
16374 |
4. |
donaldduck |
15550 |
5. |
hatarvadasz |
13569 |
6. |
xenos |
9874 |
7. |
feerko |
9543 |
8. |
ibicimama |
9280 |
9. |
piktorka2 |
9131 |
10. |
foxworkinspace |
8624 |
|
|
|
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek? |
|
1. |
ibicimama |
1056 |
2. |
xenos |
1031 |
3. |
dnemethk |
845 |
4. |
hatarvadasz |
810 |
5. |
donaldduck |
744 |
6. |
pola62 |
730 |
7. |
geptop |
665 |
8. |
hatibacsi |
630 |
9. |
sunchat |
489 |
10. |
gergelyferi |
459 |
|
|
|
Helyesnek talált válaszok aránya |
|
|
|
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is! |
|
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége? Tegye fel a kérdését!
Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.
Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.
Letöltés
|
|
|
|
|
|
Szokott valaki otthon kenyeret sütni? |
(nem géppel)
Megosztaná velünk a technikáját és a receptet?
Egy ideje kacérkodom a kenyérsütés gondolatával. Szerintem mindenki után vagyonokért szinte ehetetlen kenyereket venni, igazán sok magvast meg nem kínálnak nálunk a pékségek, legfeljebb megszínezik és ráírják, félbarna....aztán alig 50dkg a kezedben, olyan levegős.
Rengeteg receptet olvasni itt is-ott is. Melyik a jó, ami nem végződik egyből kudarccal? Nézegettem a gépeket is, de hogy lehet ezekből az igazán jót, az igazán nekem valót kiválasztani? Egyáltalán érdemes otthon sütni vagy ebbe beruházni?
Gasztronómia (étel, ital) – Sütés
|
A kérdést írta: dt10 ( 2011.02.01. 08:59 )
|
Válaszok száma: 11
|
|
Címkék: kenyeret, szokott, otthon, valaki, gondolatával, kiválasztani, kenyérsütés, megszínezik, technikáját, vagyonokért,
|
|
|
|
Csak belépés után tud válaszokat írni! Kérjük lépjen be!
Belépés
|
Vagy facebook hozzáféréssel is írhat!
Facebook Komment
|
|
evimami2007 |
2011.02.10. 12:07 (#11) |
|
|
Ahogy a híreket elnéztem, lehet, hogy ezt a kérdést nem érdemes lezárni
Érdemes elgondolkodni az otthoni kenyérsütésen. Ne higgyétek, hogy ez itt a "reklám helye"
de a saját tapasztalataimat szeretettel és jószándékkal ajánlom újra figyelmetekbe.
Mi minden esetre bevásárolunk lisztből, .....ha még el nem késtünk vele. |
|
dt10 |
2011.02.07. 12:57 (#10) |
|
|
Köszönöm mindenkinek a véleményét, A KÉRDÉST LEZÁROM.
|
|
eladasos |
2011.02.02. 12:23 (#9) |
|
|
A kezdetek kudarca fontos (bár nem hasznos), viszont tanít. Géppel érdemes keverni, a sütést pedig forró sütőben elkövetni. Ennek a lényege csak az, hogy gyakorolni és tapasztalni kell a tevékenység közben és után történteket, majd mindig valamit céltudatosan módosítani a tökéletes lehetőségének irányában.
A legtöbb recept alkalmas a kivitelezésre (bár a hibásakat fel kell ismerni) és még a gép is alkalmas arra, hogy fél munkát végezzen. Például a keverést jól megoldja. Az elkészült anyagot pedig egy sütőpapírra kitéve és letakarva remekül lehet pihentetni. Az idő leteltével pedig az addigra forró sütőben meg elkészíteni. Az ezt követő folyamatokat senki nem szokta leírni, megosztani, mert mindenkinek más ötlete és gyakorlata van a befejezésre.
Nekünk a legtetszetősebb a kendőbe való becsavarás addig, míg langyossá nem válik, majd a zacsi amíg ki nem hűl és kellemesen meg nem puhul minden részében.
Egy bizonyos kenyér ár alatt nem pepecselünk vele, pedig egy hatalmas és nagyon jó, rendkívül megbízható masinánk van immár nyolcadik éve.
Az tény. Amit maga készít az ember, abban csak az van, amit bele tett és bele való. |
|
acs-janos |
2011.02.01. 15:16 (#8) |
|
|
Valaki ? Igen ! de nem én ))))))) |
|
evimami2007 |
2011.02.01. 15:05 (#7) |
|
|
Még hozzáfűzném, hogy jelenleg 4 felnőtt személyre számítva megspórolunk évente legalább 50 ezer Ft-ot, tehát a gép ára már régen megtérült, ezenkívül nagyon kényelmes is, mert soha nem kell kenyérért szaladni a boltba.
|
|
evimami2007 |
2011.02.01. 14:33 (#6) |
|
|
Én már évek óta géppel sütöm a kenyeret. 4 gépet már elnyűttem, mert népes a családom, de még így is gazdaságosabb, mint a bolti kenyeret venni. A gépeket kiismervén legutóbb 2007-ben vettünk egyet, amin már professzionális szakértelemmel tudtuk, hogy mit kell megvizsgálni, mielőtt megvesszük. Először is 1 keverőlapátos legyen, másodszor, a lapát alatt legyen egy kis magasítás, különben pár sütés és felkaristolja a teflonbevonatot.
Férjem még egy kis gumigyűrűt is vágott alá (régi szódás szifon tömítőgyűrűjéből).
Na ez a gép még ma is süt, pedig előfordul, hogy egy nap alatt 2x is sütök.Moulinex a gép márkája. Nem a legolcsóbbak közé tartozik, de megéri. Kiszámoltuk, h. minden összetevővel együtt, még az áramfogy.-t is beleszámítva is sokkal olcsóbbra jön ki 1 kg. kenyér, mint a bolti.
A liszt minősége is fontos, nagyobb mennyiséget csak abból szoktunk venni, amelyikből egyszer kipróbáltam a sütést. Minden kenyérhez teszek egy ek-nyi korpát is, és 1-2 kis db-ka margarint.
Tehát ami nálam tuti bevált:
3,5 dl víz
11 dl liszt (literes mérőm van és ezzel mérek)
1 ek. korpa
1,5 dkg friss élesztő
1-2 kis db-ka margarin (kb 1-2 dkg)
1 nagy mérő cukor (amit a géphez adtak, annak a nagyobbik felével)
2 kis mérő só
Először mindig a vizet öntöm bele, ezután a liszt és a korpa, majd az edény szélénél körbeszórom a cukrot és a sót, a közepében mélyedést nyomok, ebbe bele az élesztőt, a kis margarint szintén a széléhez rakom. A nagyméretű kenyér sötét szín progival indítom.
Amikor kész, akkor még 20 percig a sütés prog-gal tovább sütöm, mert szeretem, ha rendesen átsül. Akkor deszkára borítom és tiszta konyharuhával bebugyolálom.
Minden gép más, ki kell tapasztalni! Nálunk már bevált, nem tom megmondani mikor vettünk utoljára bolti kenyeret Ha vendégeim vannak, ők is értékelik a friss, meleg kenyeremet és ízlik is nekik
|
|
bossi |
2011.02.01. 14:11 (#5) |
|
|
Igen, ritkán, de már látom, hogy ár kell állni erre. |
|
marti1951 |
2011.02.01. 09:38 (#4) |
|
|
Én már lassan egy éve itthon sütöm a kenyeret. Igaz géppel keverem össze, de a kenyérsütőgép nekem nem igazán jött be a sütésnél. Én csak dagasztom vele a kenyeret és már a kelesztést is a sütőformában végzem. Van ismerősöm, aki mixer keverőgép dagasztó spiráljával végzi a dagasztást, és neki is bejött a recept. (Ő előre felfuttatja az élesztőt és úgy keveri a liszthez, a gépnél csak mindent bele kell pakolni és mindent a gép végez el.)
A recept:
55 dkg liszt ( lehet variálni 15 dkg rozsliszt vagy valamilyen más fajta, ha van otthon 5 dkg-i burgonya pehely is lehet benne, szerintem magokat is lehet tenni bele, de én még nem próbáltam, a többi fehér liszt. A lényeg az 55 dkg.)
2 evőkanál olaj
2 kávéskanál só (Ha van géped az adagoló kanál nagyobbik felével egy kanál)
2 kávéskanál cukor ( élesztőhöz, ha kézzel dagasztod)
2,5 dkg élesztő
3 dl víz (ha többfajta lisztből készül lehet, hogy kell hozzá még egy kicsi)
Téglalap alakú kenyérsütőformában keleszteni, amíg fel nem jön a széle fölé. Kislángon ( én a gáz 4-es fokozatán szoktam) sütni. Ha kész a tetejét vizes ecsettel megkenni és letakarva hagyni kihűlni.
Frissen nagyon finom, de 1 hétig is eláll! Lehet, hogy nem sokkal olcsóbb. mintha a boltban vennéd, de ezt legalább tudod miből készült! |
|
hatarvadasz |
2011.02.01. 09:35 (#3) |
|
|
hatarvadasz
Mi ezen a dilemmán már átestünk.Vettünk egy kenyérsütő gépet, és teljes volt a kudarc. Pedig nem adtuk fel egyből.
Számtalan lisztfélével adalékanyagokkal és módszerrel próbálkoztunk.
Anyukám már kislány korában is sütött, főzött tudása és emlékei megmaradtak.
A gázkályha viszont megtréfálta. vastag kérges lett a kenyér ,nem sült át egyenletesen,az alja megégett és még sorolhatnám a balsikerek sorát.A kenyérgép kb fél kilós kenyeret produkált és egy négy tagú családban folyamatos kelesztés sütés kell az igények kielégítésére.
Az élesztő minősége is számít, a liszt száma fontos mert a tésztája összeesik, vagy nem a megfelelő mértékben kel meg.
A macerás házi sütést,befejeztük, és a faluban üzemelő Pékség boltjában kitűnő minőségű, és elfogadható áron kínált árukkal kényeztetjük válogatós hasunkat.
Mi így jártunk!!! |
|
sawer12 |
2011.02.01. 09:32 (#2) |
|
|
Tavaly építettem egy kemencét, és már sütöttem is benne kenyeret. Kemencében nem valami gazdaságos sütni, (túl nagyra építettem ezért sok tüzelő kell a felfűtésére) de a hangulata.... na az mindennel felér. Én élesztővel kelesztem a tésztát, kovásszal lenne az igazi. A neten nagyon sok recept van, én egy egyszerűt választottam. |
|
|
|
|
híreket elnéztem, otthoni kenyérsütésen, saját tapasztalataimat, kezdetek kudarca, ahogy, híreket, elnéztem, lehet, részében magokat céltudatosan, pihentetni tudtuk kicsi, ennek friss keverni, finom olcsóbb, kiismervén kenyérért, miből szeretem, ötlete sütőformában, megosztani fehér, évente kezdetek,
|
|
|
|