Válaszadók toplistája |
|
1. |
hatibacsi |
20036 |
2. |
decotext |
17332 |
3. |
geptop |
16374 |
4. |
donaldduck |
15550 |
5. |
hatarvadasz |
13569 |
6. |
xenos |
9874 |
7. |
feerko |
9543 |
8. |
ibicimama |
9280 |
9. |
piktorka2 |
9131 |
10. |
foxworkinspace |
8624 |
|
|
|
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek? |
|
1. |
ibicimama |
1056 |
2. |
xenos |
1031 |
3. |
dnemethk |
845 |
4. |
hatarvadasz |
810 |
5. |
donaldduck |
744 |
6. |
pola62 |
730 |
7. |
geptop |
665 |
8. |
hatibacsi |
630 |
9. |
sunchat |
489 |
10. |
gergelyferi |
459 |
|
|
|
Helyesnek talált válaszok aránya |
|
|
|
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is! |
|
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége? Tegye fel a kérdését!
Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.
Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.
Letöltés
|
|
|
|
|
|
|
Csak belépés után tud válaszokat írni! Kérjük lépjen be!
Belépés
|
Vagy facebook hozzáféréssel is írhat!
Facebook Komment
|
|
juditmama |
2010.11.27. 21:19 (#4) |
|
|
A szaloncukor hagyománya lassan kihalt, mára szinte kizárólag hazánkban, illetve a magyar nemzetiségű területeken maradt fenn. Soha nem teszem a fára mindig a fa alatt egy fenyőággal kibélelt tálba teszem. Asztalra alma, narancs és különböző gyümölcsök, dió, mogyoró és süti kerül. |
|
donaldduck |
2010.11.27. 21:10 (#3) |
|
|
A szaloncukor hagyományos magyar édesipari termék - selyem- és sztaniolpapírba csomagolt, csokoládébevonatos cukorka, - amelyet a karácsonyfa díszítésére használnak. A szaloncukor ősét (fondantcukor) a franciák a XIV. században kezdték el készíteni, tőlük német közvetítéssel a XIX. század első harmadában jött be és lett népszerű Magyarországon.
Kezdetben, a szaloncukor készítése csak kézileg történt, de a 19. század végén megjelentek az első fondantkészítő gépek, amelyeket a híres Stühmer csokoládégyár gyártott a Gerbeaud cukrászda számára.
,,Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben jelent meg Hegyesi József magyar-franczia szakács és vállalkozó «A legújabb házi czukrászat» című kézikönyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot ír le, így pl.: szalon-ananász czukorkák, szaloncréme-bonbonok, szalon-marasquin-czukorkák, szalon-pisztácz-czukorkák.
A szaloncukor-készítési műveletek közül legtovább a csomagolópapír rojtozása maradt kézi, de később az ún. ricselő gép már ezt is megoldotta.
Ma gyakorlatilag csak a magyarok aggatnak a karácsonyfára szaloncukrot, így ez a termék hungarikumnak tekinthető.
|
|
|
fboka |
2010.11.27. 20:30 (#2) |
|
|
Én nem a fára teszem. Ennek az az oka, hogy a fiaim, mindig fenn hagyták az üres papírt a fán. Ez, esztétikailag borzasztó volt. Ezért, évekkel ezelőtt úgy döntöttem, hogy a fára csak a díszek és mézeskalács kerül. A fa alá egy kis kosárba teszem a szaloncukrot. Több fajtát is veszek. Egy másik kosárba a narancsot teszem.Így együtt nagyon jó a fenyő, mézeskalács és narancs illat. Ezt annyira imádom, hogy Szenteste és az ünnepek alatt én a nappaliban alszom. |
|
olinia |
2010.11.27. 20:21 (#1) |
|
|
A fenyőfára is teszek és alá is szoktam, attól függ...
Valamikor házilag gyártották... egyébként nagyon érdekes, hogy milyen leleményesek voltak akkor is az asszonyok... Sajnos kevés jó minőségű szaloncukor van, és sajnos nem tudja mindenki megvásárolni, habár azt hiszem kezd újra elterjedni az otthon készített szaloncukor. |
|
|
|
|
szaloncukor hagyománya, magyar nemzetiségű, fára mindig, fenyőággal kibélelt, szaloncukor, hagyománya, lassan, kihalt, salonzuckerl készített attól, gyártott habár stühmer, pisztácz területeken lassan, ünnepek nappaliban, kezdetben fondantkészítő, gépek gyümölcsök, fondantkészítő otthon, megoldotta papírt, tekinthető csokoládébevonatos,
|
|
|
|