Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Ha a gépek öntudatra ébrednének a jövőben, lehetséges, hogy hasonlítani akarnának az emberekre?

TudományokEgyéb kérdések
A kérdést írta: amortis ( 2016.06.15. 11:22 )
Válaszok száma: 7
Címkék: hasonlítani, ébrednének, lehetséges, emberekre,
Válaszok Új válasz
kicsoda57 2016.06.16. 20:23 (#7)
erről még álmodni se álmodj!
foxworkinspace 2016.06.16. 09:44 (#6)
ostobbábbak HELYETT: ostobábbak...
foxworkinspace 2016.06.16. 09:43 (#5)
...akkor OSTOBBÁBBAK LENNÉNEK NÁLUNK! Hiszen az ember mindig is ISTENRE szeretett volna hasonlítani!...
kgb 2016.06.16. 09:35 (#4)
Ha a gépek öntudatra ébrednének nem az emberekre, hanem értelmes lényekre szeretnének hasonlítani.
decotext 2016.06.15. 17:23 (#3)
Ki van zárva! A homo sapiens kimondottan rossz konstrukció!

Nem bírja a hideget, nem bírja a meleget, nem bírja a rádioaktivitást,
nem bírja a gyürsulást, stb. Végül is semmit nem bírunk ki éppen ezért
alakítunk mindent át olyanra miben jobban érezzük magunkat!

Ja, és a gépek sha nem fognak "öntudtara" ébredni nélkülünk!
így aztán mindenképpen lesz egy "vészdugó" amit majd kihúzhatunk
szükség esetén! Arnold filmjei fantazmagóriák. Különben sincs
meghatározva mi az az ÖNTUDAT? Néhány csimpánz faj, a delfinek
vagy pl. az elefántok is felkismerik tükörben önmagukat, tehát akkor
van már "én" ismeretük....
foxworkinspace 2016.06.15. 16:02 (#2)
Leírtam már ezen a portálon, egyhelyütt:
Az ún. 'mesterséges intelligencia' kutatás (mint kutatási terület), jelenleg MEGREKEDT! Ugyanis még a félig-meddig biológiai alapú rendszerekben megvalósított implementációk sem mutatnak semmi 'hajlandóságot' arra, hogy 'önállósítsák' magukat, tehát nem képesek:
● intuíción (megérzésen) alapuló döntéshozatalra
● fantáziára (képzelőerő alapján új megoldások kiötlésére)
● VALÓDI emóciókra (valós érzelmekre, mint pld.: együttérzés, öröm, bánat, képmutatás [ami egy hátsószándékúan ravasz terv kidolgozását palástolja], továbbá bosszú, könyörület, és humor)

A ma létező legjobb sakkozó számítógépek (Deep Blue III, v. Deep Blue IV), amelyek már képesek sorozatban megverni emberi ellenfeleiket, pusztán azért 'nyerők', mert egy zseniális emberi sakkozó hiába képes, nagyjából 200-250 sakk-játszma teljes menetét fejben tartani, majd egy adott játékban felidézni, továbbá hiába képes előre 'kisakkozni', akár 10-15-20, lehetséges lépés-variációt is, a vele szemben 'ülő' Deep Blue, akár 1 millió játszmát is 'fejben' tarthat, majd szelektálhat, és akár 200 lépésig is képes előre 'gondolkodni' — és mindezt legfeljebb 3-5 másodperc alatt teszi! És persze, mindig a legmegfelelőbb opciót is 'választja'... — És ez a döntő!
Csakhogy bármennyire is fantasztikus is a Deep Blue, mégsem kognitív alapon 'gondolkodik', tehát nem megismerési szinteken keresztül fejleszti saját képességeit, hanem mindössze 'izomból' nyomja le az emberi ellenfelet, vagyis pusztán egy cél-specifikus számítógép, amely' semmi másra nem alkalmas!
Léteznek már persze, ún. önfejlesztő számítógépes programok, ezek azonban nem megérzések és képzelőerő révén alakítják tovább saját algoritmusaikat, hanem a rendelkezésükre álló ismeret-háttérből (egyedi rész-feladatok megoldását leíró/tartalmazó algoritmus-készletek elemeiből) 'építkeznek' tovább! Vagyis tehát nem képesek egy teljesen új, addig soha nem létező eljárást kidolgozni! Mindössze a létező készlet-elemekből tudnak 'összerakni' egy további eljárás-'szigetet'!
És létezik persze, olyan (japán) hostess-robot is, amelynek már mimikája is van, tehát képes mosolyogni, örömöt, bánatot, haragot, csodálkozást, érdeklődést mutatni, ám mindezen 'képességeket' nem lelki indíttatásból teszi, hanem amikor egy adott emberrel interakcióba kerül, akkor a korábban a háttértárolójában eltárolt különféle emberi megnyilvánulások beszéddel kísért mimikai látványainak százai (ha nem ezrei) képanyagából válogat, majd a legmegfelelőbb mimikai képet beazonosítva, pusztán pneumatikus nyomáskülönbségek által 3 dimenzióban rekonstruálja az eltárolt mimika-változat képét!...

ITT, EHHEZ a kérdéshez összefoglalva:
Ha létezik (majd) FÖLÉNYES 'hasonlóság' valaha is, egy mesterséges intelligencia-processzor által 'gondolkodtatott' android, valamint egy sok tekintetben intelligens emberi lény között, az leginkább a kinézetre, a műveletvégző sebességre, és pontosságra fog korlátozódni. Egyéb, emberi vonatkozásban azonban (lásd fentebb!) bajos lesz a megvalósítás kimenetele...

Nekünk hús-vér embereknek tehát, még jó ideig nem kell félnünk, attól, hogy a gépek netán a fejünkre nőnének! Ez mindaddig nem fog bekövetkezni, amíg a robotoknak (legyenek azok bármily' fejlett technológiájúak is) nem lesz megérzésük, képzelőerejük és érzelmeik!

Ehhez tartozik még a következő — egy egészen más szempontból szintén eme fórumon már közölt — meglátásom:
,,Csak óvatosan a technológiával, avagy a Turing-próba kiegészítése: A tökélyre fejlesztett gépi intelligencia — illetve annak valós fizikai testben manifesztálódó implementációja — nem akkor válik megkülönböztethetetlenül egyenrangúvá az emberrel való összehasonlításban, amikor egy zárt szobában ülő embernek, valamint egy ugyancsak zárt szobában elhelyezkedő intelligens androidnak feltett kérdésekre adandó válaszokból nem tudjuk eldönteni, hogy melyik érkezett az embertől, és melyik a gépi intellektustól, hanem attól a pillanattól kezdve, midőn egy kutya ugyanolyan rajongó áhitattal tud tekinteni a gépember szemébe, mint az emberébe, és nem oly' lehangoló közönnyel vizeli oldalba, mint ahogyan akár egy Bugatti Veyron sportautóval tenné..." — 'foxworkinspace' Vulpes ,,Scepticus" Optimus Prætor Baksay-Róka Béla

Hát így...
morp 2016.06.15. 13:10 (#1)
hasonlítani? miben?
formára - nem
viselkedésre - nem
szocializációra - nem
agresszivitás? - igen
szabálykövetés - igen
(ezek viszont jellemzőek az állatvilágra is)
vagyis: miben akarnának hasonlítani?
Facebook komment
További címkék
ember mindig, homo sapiens, félig-meddig biológiai, hátsószándékúan ravasz, erről, álmodni, álmodj, ostobbábbak, ostobábbak aelig hiába, baksay érkezett létezik, fejleszti számítógép következő, formára számítógép, mindaddig implementációja, álmodj képanyagából, millió örömöt, turing lépés, haragot önfejlesztő,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2021 TVN.HU Kft.