Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Űrhírek, jöhetnek?: Stephen Hawking apró robotokat küldene csillagközi útra! - Na, mit szóltok...?
http://hu.euronews.com/...n-hawking/

TudományokEgyéb kérdések
A kérdést írta: foxworkinspace ( 2016.04.13. 20:20 )
Válaszok száma: 27
Címkék: csillagközi, robotokat, jöhetnek, szóltok,
1 2 3 
Válaszok Új válasz
foxworkinspace 2016.04.20. 02:45 (#27)
Ember! Te mit néztél?: Maci-laci kalandjait a Cartoon Network-ön?...
● Attól, mert a két galaxisban lévő, uszkve: 350 milliárd csillagból, mindössze 'csak' nagyjából 20-50 millió fog ütközni (mert legalább annyi biztosan ütközni fog, ha tetszik ez neked, ha nem), attól még A KÉT RENDSZER MAGA, ÜTKÖZIK, hiszen nem 'súrolják' egymást, hanem TELJES TERJEDELMÜKBEN KERESZTEZIK EGYMÁS PÁLYÁJÁT!
● A két galaxis csillagainak nagyjából 20-35%-a szabályosan SZÉT FOG FRÖCCSENNI az őket körülvevő intergalaktikus térbe, a kolosszális erejű mozgási energiákból fakadó tehetetlenségi lökéshullámok, valamint az irtóztató gravitációs kölcsönhatás miatt! Az a következmény pedig ekkora objektumok tekintetében nagyjából olyan, mint mikor 'kicsiben' két autó külön-külön 110-110 km/ó. sebességgel (együttesen tehát, 220 km/órával!) egymásba csapódik, és az alkatrészeik 20-35%-a szerteszét szóródik körülöttük, holott azoknak az alaktrészeknek a döntő többsége NEM IS ÉRINTKEZETT a másik kocsi karosszériájával, pusztán az ütközési energia szakította le őket a kocsik 'testéről', és a karosszéria belsejéből! Ezt akárhogy forgatod (kiforgatod), akkor is ütközésnek (collision) 'illik' mondani — még az asztrofizikusok szóhasználatában is! (A 'collision' kifejezés, egyébiránt a videóban is szerepel...)
● Másfelől, MAGA AZ ÜTKÖZÉS, az igenis, nagyjából 3,7-3,9 miliiárd év múlva fog bekövetkezni! (Ez a szimuláción is tökéletesen olvasható.) Amit te '8 milliárd évnek' írsz, AZ A SZIMULÁCIÓ KEZDETE (a collízió 'előjátéka'), valamint az ütközést is magába foglaló folyamat KITELJESEDÉSÉNEK — a két galaxis egymásba türemkedésének, egymáson áthatolásának, aztán szétválásának, majd pedig (a gravitációs vonzásuk következtében) ismét egymás felé haladásának, és végérvényesen egy ÚJ, elliptikus galaxissá összeolvadásának — EXTRAPOLÁLT, TELJES TÖRTÉNÉS-TARTAMA!
● Szerintem, a Mars-'közelítésem' sem 'vérzik', egy cseppet sem, mert nem azt írtam, hogy lehetetlen Földiesíteni, hanem azt: túl sok vesződséggel járna, miközben a Mars az CSAK 1, azaz egyetlen, valamennyire is Földszerű bolygó-alternatíva a Naprendszerben a Föld mellett!
● Olyat sem írtam, hogy az űrállomások létrehozása tévút volna, ámde mivel azok IS a Naprendszeren belül lennének, az emberiség EGÉSZE még mindig védtelen maradna, egy a Napból érkező, minden eddigit felülmúló napkitörés ellen, vagy pláne, az ellen, ha NEM JÓL ismerjük a Napunkat, és valami olyasmit tartogat számunkra a nem túl távoli jövőben, amit nem tudunk kivédeni!...
Amellett, mélyűrből érkező aszteroidák, és/v. üstökösök éppúgy veszélyeztethetnek egy Naprendszerbéli űrállomást, mint magát a Földet (vagy akár a Marsot is...)
Alapvetően EZÉRT van tehát szükség az emberiség csillagközi terjeszkedésére — bármilyen elborzasztóan nagy távolságokat is kell legyűrni hozzá! Hogy tehát bármi is történne a Naprendszert lakó emberiséggel, a szerte a galaxisban (sőt, tovább!) terjeszkedő emberiség-kolóniák mégis, messze nagyobb esélyt adnak így az emberi faj túlélésére, mint ha csak a Naprendszer benépesítésében gondolkodnánk!
decotext 2016.04.17. 09:28 (#26)
Mondjuk nem előrször tévedsz de ez nem új!

A két galaxiban az objektumoknak olyan irgalmatlan távolságuk van
hogy gyakorlatilag semmi nem fog ütközni jelfeljebb a mag valamikor!
Aztán egy nagyon fontos IDŐ komponenst is elfelejtettél! Ez a katalizma
matematikailag (szimuláció) biztosan pontos, csak ahogy magad is írod
évmilliárdok alatt meg majd végeb. A clipeden pl több mint 8 milliád év ez!

Tudod valahogy nem tud ez engem meghatni!

A marsi elemzésed több sebből is vérzik, de csak egyre térek ki. A Mars
betelepítése akkor is működhet ha a bolygó adatai eltérnek a földitől.
Később az ott születő generációk már szép lassan alkalmazkodni fognak
a gravitációhoz is! S ne feledd, a technikai fejlődés nem áll meg, s amit ma
még nem tudunk megtenni, "holmap" már minden napos lehet! Az sem
elvetendő, hogy lehet hogy sokgenerációs lakosság fog pl. műholdakon élni!
(Esetleg feleúton a Marshoz) http://www.scinexx.de/...ohn21g.jpg
http://www.foundation3d.com/...s/191 6.jpg

Nos ezek esélye is 1000x több mint Stephen Hawking ötletének eredménye!
Félre ne érts! Én Stephen Hawking a világ egyik legnagyobb tudósának
tekintem! Egy saját időnkbeli Einstein, de az ilyen ötleteknek nem a
kivitelezésével van a baj hanem a hasznosságával!

Egy fix! A Föld az lassan kicsi (kevés) lesz a sok milliárd embernek még akkor is ha nem
tudjuk elkerülni a gyakori világégés eseményeit! Ez ugyan alaposan megtizedel
majd bennünket, de nagyvonalakban az irány az marad:
http://cache2.asset-cache.net/...Y8w uYKNhu0
foxworkinspace 2016.04.17. 01:22 (#25)
...Leírtam már, mi a probléma a Mars-sal!... (Különben is, már megint ellent mondasz önmagad állítólagos 'progresszív' életelvének — ami persze, nem újdonság...)

● Tehát több baj is van a Mars-sal, amint utaltam rá korábban, de a két leglényegesebb az, hogy:
1. CSAK 1 van belőle!... És az is kisebb, mint a Föld. (Amellett nem is Új Föld..., túl sokat kellene veckődni vele ahhoz, hogy lakható legyen.)
2. ITT van! (Tudni illik, a saját bolygórendszerünkben van, ami nem nyújt igazi távlatot az emberiség túlélési esélyeit illetően, hiszen ha a Nap esetleg valami katasztrofálisan váratlan dologba kezd, a Mars nincs olyan távol tőle, hogy a rajta lévők megúszhatnák!...
● Az emberiségnek tehát TÖBB Új Földre van szüksége ahhoz, hogy a jelenleginél magasabb túlélési esélyt tudjon biztosítani magának az elkövetkező 200 év vonatkozásában (és pláne, az elkövetkező 1 millió évet illetően...), ami, ha a 100%-os túlélési esélyt 1-nek értelmezzük, akkor a következő 200 év túlélése tekintetében kisebb, mint 0,5; az elkövetkező 1 millió évre pedig talán még a 0,01-et sem éri el!...
● És nem nem csak a saját Glaxisunkban kell gondolkodnunk! A Tejútrendszer nagyjából 3,7 milliárd év múlva ÖSSZE FOG ÜTKÖZNI az M31 Andromeda galaxissal! A két csillagrendszer TOTÁLISAN SZÉT FOG ZILÁLÓDNI! Nem lesz bennük egyetlen naprendszer sem, amelyik mentesülni tudna a felfoghatatlan kozmikus kataklizmát okozó változástól!
https://www.youtube.com/...zgGhpAu2_I

Hát így...
decotext 2016.04.16. 20:15 (#24)
Semmi értelme, kidobott pénz!
Ugyan úgy semi értelme mint
ahogy a szavakon lovagolsz!

Kentaur, Bika vagy Nagymedve! Tök mindegy! A küldött
kütyü átszáguld a területen, s letávolodik örökre. Szerinted
milyen egetrengető adatot képes majd szolgáltatni?

Szerintem a Mars kutatása lényegesen többet nyujt!
foxworkinspace 2016.04.16. 15:22 (#23)
(Ha pedig netalán épp' úton van, egy mondjuk éppen 70-100 fényév távolból felénk küldött rádió-üzenet, egy olyan bolygórendszerből, ahol a miénkhez hasonló szintű ipari-technológiai fejlettségű civilizáció lakik, az sem gond, legfeljebb mi is 'kopogtatunk' majd, mielőtt belépünk az 'ajtajukon'!...)

foxworkinspace 2016.04.16. 14:10 (#22)
NEM 'Bika'!
ÉN írtam először rosszul (de javítottam), TE pedig most megismételed a (javított) hibámat!...
Mondom: Centaurus (Kentaur)!
NEM Taurus, — Kentaur! (Mindkettő létező csillagkép, de az Alfa (Proxima) Centauri a Centaurus csillagképben van!...
(Ha 'soha' nem tévednék, akkor nem kellett volna önmagamat helyesbítenem...)

● Ami viszont a 'nano'-robot űrhajócskák megáll(ít)ását illeti:
▪ egyrészt: NINCS RÁ SZÜKSÉG! Nem akarják landoltatni őket. (A Naprendszer felkutatására indított űrszondák döntő hányada sem landol a cél-objektum [bolygó, hold, aszteroida stb.] felszínén! Pusztán fotózza, és/v. röntgen- és/v. ultrahang-, és/v. radar-rendszerekkel szondázza azokat!)
▪ másrészt, mivel nincs saját hajtóművük, nem is tudnák őket 'lefékeztetni', mindössze csökkenő tendenciájú sebességet tudnának hozzájuk 'rendelni', ha és amennyiben a hajtásukra szolgáló lézerágyú aktív sugarát elfordítanák a vitorlácskáiktól, vagy magát a vezető-sugár működését megszűntetnék. Ezzel azonban PONTOSAN A LÉNYEG — tudni illik a 20%-os fénysebességre gyorsítással biztosított, lehető leggyorsabb odaérés előnye — szűnne meg! Ugyanis már a félúton le kellene állni a gyorsításukkal...
● Ha majd ott tart az űrtechnológia, hogy makro-méretű (emberi használatra méretezett) űrjárművekkel indulhassunk csillagközi útra, akkor azoknak a járműveknek lesz hajtóművük is, amellyel nem csak a kellő mértékű gyorsítást, de a kellő pillanatban szükséges lassítást is el fogják tudni végezni...
● Ami pedig a kételyeidet illeti: az én meglátásom jelenleg az, hogy MI, Földlakók, vagyunk közel s távol a legfejlettebb civilizáció a Tejútrendszereben, legalább 100 fényév sugarú térrészben! Máskülönben, már...
a) vagy választ kaptunk volna, legalább 100 év óta tudattalanul, illetve 50-70 éve, tudatosan küldött rádió-üzeneteinkre, a legalább hozzánk mérhető fejlettségű, Földönkívüli civilizációk, illetve
b) már RÁNK 'KOPOGATATOTT' VOLNA, egy (vagy akár több), nálunk jóval fejlettebb civilizáció!...
Azonban egyik sem következett be! Tehát, meglátásom szerint, a Galaxis legalább 100 fényév sugarú (HATTTALMAS) űrszektorában BIZTOSAN nyugodtan 'vigéckedhetünk'!...

Hát így...
decotext 2016.04.16. 11:19 (#21)
Jó, itt valóban mellé olvastam valamikor és ez valóban
a Bika csillagképben levő dupla rendszer! Pardon!

Mindezek ellenére a többin ez nem változtat!
Továbbra is szeretném megtudni hogy ha a
kütyüt netán valóban a fénysebesség 1/5-re
gyorsitjuk fel ott ki fogja lefékezni? Az sem
mindegy hogy mit és mennyi idő alatt képes
majd visszafele informálni..... Abban meg
egyáltalán nem vagyok biztos, hogy jó az
nekünk hogy pl. elküldtük a Pioneer-10-et
elég sok információval és kordinátákkal!
(1972) http://www.planet-wissen.de/...forma t.jpg

Szóval sok itt a homály, s milyen jó, hogy Te soha nem tévedsz!
foxworkinspace 2016.04.16. 02:40 (#20)
...Annyira feldühítettél a félreinformálásoddal, hogy jómagam is elkövettem egy nem túl durva hibát (én azonban legalább, most rögvest javítom is!), éspedig: 'Bika'-ként nevesítettem a Centaurus csillagképet, holott a Taurus csillagkép a Bika!...
A Centaurus viszont a mitológiai Kentaur latinos változata!... (Mentségemül szolgáljon, hogy ebben az ógörög eredetű szóban is benne foglaltatik a 'taurus' [bika] elnevezés...)
foxworkinspace 2016.04.16. 02:28 (#19)
...Most látom!... A #14-esben 'sokmillió fényévre lévő csillagokról' írsz — a Centaurus csillagképben!...
Ember! Ami csillagot csak látni lehet, szabadszemmel az éjszakai égbolton (legfeljebb 2 000-et...) az MIND a saját galaxisunkban (Milkiway galaxy/Tejútrendszer) van! A Tejút azonban mindössze cca. 100 000 fényév 'szélességű' (vagy átmérőjű, ahogy tetszik)!
A mi galaxisunkhoz legközelebbi spirális struktúrájú rendszer (M31 Andromeda) is 'csak' 2,5 millió fényévre van tőlünk, NEM pedig 'sokmillióra'!...
'Sokmillió' fényévnyire tőlünk, a Nagy Medve csillagképben látható, de tőlünk 21 millió fényévre lévő Szélkerék-galaxis [Messier katalógus-száma M 101] gyönyörű spirális rendszer van...) Az Éppen a forgástengelye irányából látszik, ezért teljes pompájában 'tárulkozik ki' előttünk!
http://www.astroeder.com/...1_300_ccd/

Ne közölj FÉLREVEZETŐ marhaságokat, Decotext!
foxworkinspace 2016.04.16. 02:09 (#18)
...tartok tőle, Decotext, te ezt a csillagközi űrhajózás dolgot (pláne, annak a több generációs, bioszféra-űrhajó változatát) NAGGGYON-de-NAGGYON nem érted!...

Bele sem érdemes menni, annyira a kályhánál kéne kezdeni...
1 2 3 
Facebook komment
További címkék
őket körülvevő, kolosszális erejű, irtóztató gravitációs, alkatrészeik 20-35%-a, ember, néztél, kalandjait, cartoon, felkutatására felszínén tudnának, fénysebesség kifejezés holott, lefékezni éspedig galaxiban, űrállomások forgástengelye, dupla erfindung, rendszerekkel messze, információval testéről, bármi bármilyen, műholdakon akárhogy,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2021 TVN.HU Kft.