Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Tudjátok miért harangoznak délben ?
Sokáig én is azt hittem hogy tudom , de rá kellett jönnöm, nem jól tanították az iskolában
KultúraVallások
A kérdést írta: pola64 ( 2014.06.02. 18:15 )
Válaszok száma: 14
Címkék: harangoznak, tudjátok, délben, miért, tanították, iskolában, kellett, hittem, jönnöm, sokáig,
1 2 
Válaszok Új válasz
whistler 2014.06.03. 20:03 (#14)
Kedves Decotext!
1. Attól, hogy élt-e vagy sem Jézus nem zárja ki azt, hogy a benne hívő emberek
bármilyen megemlékezést, rituálét ne találjanak ki, vagy éppen azért találják
ki, hogy valóságossá tegyék személyét. Télapó és Mikulás sem élt soha, mégis
ünnepnap december 6.-a.
2. Számtalan alkalommal, az itt feltett kérdések kapcsán kifejtettem azt, hogy
az a Jézus aki az újszövetségben megjelenik kitalált személy és azt is hogy miért.

Kedves Pola64!

Az iskolában mindig is jól tanították. Egy gyereknek elég annyit tudnia, hogy
a déli harangszó a nándorfehérvári diadalnak szól, erre emlékezzenek és azokra
a hősökre akik hazájukért ontották vérüket.
Az, hogy a déli harangszó miként, hogyan alakult át egy teljesen más dologból
azzá a megemlékezéssé amit ma ismerünk, szinte lényegtelen.
geptop 2014.06.03. 18:39 (#13)
Mert van harang!!!!
Ha nem lenne,akkor semmilyen okon nem lehetne harangozni!!!
hatarvadasz 2014.06.03. 18:37 (#12)
A pestises emberek is csilingeltek mini harangokkal, hogy elkerüljék
más egészséges embertársaik őket!
És mégsem volt dél, legfeljebb délidőn hallották kongatni harangjaikat mások!
hatarvadasz 2014.06.03. 18:35 (#11)
Valószínűleg ebédre, hogy senkinek se legyen kétsége afelől, hogy azt
valaki tényleg meghúzta, vagy bekapcsolta az automata berendezést
.
A történelem során sok mindennel azonosultak kapcsoltak, vagy éppen
ráfogtak dolgokat.
Az hogy egy szokáshoz milyen esemény kapcsán tudatosodik annak
jelentősége, igen is Hunyadi János diadalának emlékére történik a déli harangzúgás.
Hunyadi Délidőn halt meg a pestisből adódó agonizációja miatt
Hogy előtte és utána mijen indokok alapján történt harangozás egészen más lapra tartozik.
A tűzvészre árvízre halottra és esketésre is más más harangzúgás ad jelet,
de adéli harangszó a Török feletti keresztény győzelem ihlette megemlékezés
kapcsán a Törökverő Hunyadi János emlékének szól!

Kapisztrán János levelében Hunyadi János érdemeit nem is emelte ki, mert angyali erők és beavatkozásnak tüntette fel a győzelem kivívásának Isteni érdemét!
A politikusok papok és egyéb kiemelt emberek alakoskodása és érdekpolitikája
akkor is szemét módon volt valóság!
Csak éppen ők mással és másokkal azonosították önmaguk szerepét!
vankuj 2014.06.03. 15:30 (#10)
1456. június 29. | III. Callixtus pápa elrendeli a ,,déli harangszót"
Szerző: Tarján M. Tamás

1456. június 29-én rendelte el III. Callixtus pápa, hogy a katolikus templomokban minden nap kondítsák meg a harangokat, és imádkozzanak a török támadásra készülő magyarok győzelme érdekében. A pápai bulla a köztudatban úgy maradt meg, mint a ,,déli harangszóra" való felhívás, ez azonban, mint látni fogjuk, nem felel meg teljesen a valóságnak.

III. Callixtus személyében 1455-ben olyan egyházfő nyerte el a tiarát, aki középkori elődeihez hasonló kitartással hirdette a keresztes háború eszméit - ő azonban már nem a Szentföld felszabadítására, hanem a keresztény Európa védelmére szólította fel híveit. Ebben az időben úgy tűnt, az Oszmán Birodalom terjeszkedésének már semmi sem szabhat gátat, 1453-ban ugyanis II. Mehmed szultán (ur. 1451-1481) kezére került a ,,keleti Róma", vagyis Konstantinápoly, az ortodox kereszténység központja, a középkor legnépesebb városa. Ezzel a győzelemmel a törökök hatalmas energiát szabadíthattak fel, amit Európa és elsősorban Magyarország meghódítására akartak fordítani: II. Mehmed Bizánc megszerzése után nyíltan Nándorfehérvár és Buda elfoglalását tűzte ki céljául.

Bár Hunyadi János erdélyi vajda az oszmánok elleni védekezés során sikeres hadvezérnek bizonyult, az 1444-es várnai, 1448-as rigómezei ütközet megmutatta, hogy ez az egyetlen ország képtelen lesz ellenállni a török támadásnak, ráadásul a magyar trónon ülő V. László (ur. 1453-1457) - elődeivel ellentétben - csak a magyar koronát birtokolta. Az oszmán előkészületek már két évvel a hadjárat előtt megkezdődtek, ezért a Rómába küldött királyi követek már 1454-ben közölték V. Miklós pápával, hogy Magyarország ebben a helyzetben kénytelen lesz békét kötni a törökkel.

Mivel az új pápa, Callixtus attól tartott, hogy a béke az oszmán csapatok Itáliába kalauzolását jelentené, kitartó szervezésbe kezdett, és a német, francia, angol és itáliai udvarokban próbált segítséget szerezni, de hiába: mióta 1396-ban Nikápolynál a keresztes lovagsereg döntő vereséget szenvedett, egy hasonló vállalkozás nem élvezett túl nagy népszerűséget. III. Callixtus végül jobb híján, isteni csodában bízva rendelte el 1456. június 29-én, hogy a hívek imádkozzanak a kereszténység megmeneküléséért, és kondítsák meg a harangokat.

A callixtusi bullával kapcsolatban máig számos tévhit él a köztudatban: a legismertebb, hogy a pápa a Nándorfehérvárnál kivívott magyar győzelem emlékére rendelte el a harangok megszólalását. Ezt a hiedelmet azonban az események kronológiája is cáfolja: II. Mehmed hadai ugyanis csak három nappal a pápa felhívása után, július 2-án kezdte meg Nándorfehérvár ostromát. A másik tévhit - melyet még többen tartanak valódinak - az, hogy III. Callixtus 1456-ban a déli harangszó megtartását rendelte el. Ennek maga a pápai bulla mond ellent, mely úgy fogalmaz: délután 3 és 6 óra között félóránként kondítsák meg - háromszor - a templomok harangjait, és közben - ugyancsak háromszor - imádkozzák el a hívek az Úrangyala nevű imádságfüzért.

Callixtus nem tudhatta, de a sorsdöntő ütközet három nappal később már meg is kezdődött, melynek végén Hunyadi János, Szilágyi Mihály, és Kapisztrán János ferences szerzetes vezetésével július 22-én a védők győzedelmeskedtek. Ez idő alatt a bullát még Itália földjén sem hirdették ki, tehát az Európa nagy részére a győzelem hírével egy időben, vagy azután érkezett meg. Ennek tulajdonítható, hogy a harangszót sokan mindmáig a nándorfehérvári diadal jelének tartják. Később egyébként maga III. Callixtus is korrigálta rendeletét, és a kiszabott imádságokat már nem könyörgésként, hanem hálaadásként mondatta el a katolikus egyház híveivel. A pápai udvarba augusztus 6-án jutott el Hunyadiék győzelmének híre, ezért a pápa hálából beiktatta az Úr színeváltozásának napját a katolikus egyház hivatalos ünnepnapjai közé.

Már csak egy kérdést kell megválaszolnunk: hogyan alakult ki a déli harangozás szokása, ha Callixtus azt a délutáni órákra rendelte el? Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy annak születése semmiképpen sem a nándorfehérvári eseményekhez köthető: a konstanzi zsinat határozata szerint ugyanis péntek délben - Jézus szenvedésének emlékére - már több évtized óta rendszeresen megszólaltak a harangok. A két szokást az 1500-as szentév alkalmával kiadott pápai bulla kapcsolta össze, miután VI. Sándor - a növekvő török veszély okán - megerősítette elődje 1456-os rendelkezését, és minden napra elrendelte a déli harangozást. Ez a szokás azután szinte mindenhol elterjedt; 1500 óta a húsvéti nagyhét utolsó napjainak kivételével - mivel ekkor ,,Rómába mennek" - a harangok minden délben a magyar történelem egyik legjelentősebb győzelmére emlékeztetik a keresztény világot.
vankuj 2014.06.03. 15:11 (#9)
Van aki még ezt nem tudja?
bubua53 2014.06.03. 14:35 (#8)
Természetesen a nándorfehérvári diadal emlékére. Miért ne hinném, hisz annyi mindent akarnak elhitetni velünk, ami nem jó, ez viszont az.
hkovacs 2014.06.03. 13:17 (#7)
Pénteki du 15-órai haragszó a keresztfán meghalt Jézusnak állít emléket,ezt még a vidéki falvakban a római katolikus templomokban 1980-as évek ig tartották,most nem tudom de Bp-en már ne igen a sol automatizált harang működtetés miatt, Szép napot mindenkinek!
seventhson 2014.06.03. 10:01 (#6)
Rengeteg dolgot hamisan tanítottak az iskolában, kedves Pola64.
A helyes válasz pedig ott van Whistlernél.
pola64 2014.06.03. 08:38 (#5)
Kedves Mindenki!

Nem volt egyértelmű a kérdésem Nem linket kértem azt én is megtalálom, hanem, hogy kinek mi jut eszébe, vagyis az iskolába mit tanítottak a déli harangszó kapcsán.
1 2 
Facebook komment
További címkék
benne hívő, újszövetségben megjelenik, iskolában mindig, gyereknek elég, kedves, decotext, attól, jézus, dologból követek elleni, alkalmával annak alapján, mivel tartják valóság, akartak elhitetni, tartanak ütközet, decotext tényleg, békét kivívott, ezért hunyadi, történelem kronológiája,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.