Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Miért csak akkor szabad megkezdeni a szallonnát mikor megszólal a kakukk?

KultúraNépszokások
A kérdést írta: butaguszti ( 2011.01.20. 11:45 )
Válaszok száma: 9
Címkék: szallonnát, megkezdeni, megszólal, kakukk,
Válaszok Új válasz
pildu 2011.01.26. 17:37 (#9)
Nagyon praktikus eredete van ennek a népszokásnak a tudomásom szerint:Hogy a tavaszi-nyári nehéz munkák végzésekor legyen elegendő energiát adó táplálék,ami a melegben nem romlik meg könnyen. A húsvétot megelőző böjti időszak egyrészt Jézus 40 napos böjtjére utal,másrészt szintén erre a magyarázat ugyanez. Ugyanis régen nem volt a hús tartósítására a sózáson, szárításon és a füstölésen kívül más módszer.A szárítás idő-és helyigényes volt,de nedves időben is nem működött megfelelő hatásfokkal.Valamint a szárított hús étkezéshez előkészítése is "macerás" volt.A sózott-füstölt élelmiszer könnyebben tárolható volt,szinte azonnal fogyasztható és ízletesebb is.
hatarvadasz 2011.01.20. 17:42 (#8)
hatarvadasz
A valamikori feldolgozás során a technológia olyan volt, hogy a pácléből kivett szalonna a füstölés után még kicsöpögött és összeért. Ekkor volt kellő íze és állaga a fogyasztáshoz,
December és január hóban volt a vágás, és feldolgozás. 6-hét pácolás, majd egy, másfél hét füstölés
után kb egy hónapot szikkasztották. A kakukk a tavasz hírnöke, és a kinti munkák megkezdése,melyet az új szalonna megkezdésével is ünnepelték. /Március vége április eleje/

A kakukkos óra nem oldja fel a hagyományokat, csak indok lehet a szalonna korai megszegésének.
dnemethk 2011.01.20. 17:40 (#7)
Háááááát tudod....!
Falun születtem,10 éves koromig ott is éltem,s anyumhoz máig falura járok vissza.
Nagyanyókámtól rengeteg népi bölcsesség ragadt rám.
De ezt a mondást én még nem hallottam.
A kakukkról számtalan más "érdekességet" ismerek, a szalonnáról kicsit kevesebb "okosságot".

Most agyalni kezdtem:
Mikor szólal meg a kakukk? TAVASSZAL,de aztán a nap bármely szakában.
Ha a "Mazsolát" levágják karácsonyra, s a népi szokásoknak megfelelően nem gyorsérlelésű a sonka,szalonna,akkor mikorra is igazán jó a szalonna?!?
Hát! KORA TAVASZRA.
Itt a megoldás:
Kinyílik a gólyahír - megszólal a kakukk- lehet menni a kamrába szalonnát szegni.
Pofonegyszerű.
butaguszti 2011.01.20. 17:18 (#6)
Nem mindenhól ugyanabban az időben s nem minden esztendőben ugyanazon a napon. Ennél többet én sem tudok. Máskép nem kérdeztem volna.
zafir54 2011.01.20. 17:14 (#5)
.. és mikor szólal meg a kakukk?
butaguszti 2011.01.20. 13:07 (#4)
Ergo, óvjuk a kakukkfiókákat, mert a szalonna (bocs, hogy elébb nem jól irtam!) jó eledel. Kösz.
donaldduck 2011.01.20. 12:49 (#3)
Szóval, ha kihalnának a kakukkok,nem ennénk szalonnát?
ege 2011.01.20. 12:47 (#2)
A szalonna egy "l" !
olinia 2011.01.20. 11:58 (#1)
Mert akkorra érik meg
Facebook komment
További címkék
tudomásom szerint, tavaszi-nyári nehéz, húsvétot megelőző, magyarázat ugyanez, nagyon, praktikus, eredete, ennek, tavasz kérdeztem kevesebb, valamikori időszak szakában, macerás eleje agyalni, sonka esztendőben, április ismerek, hagyományokat hírnöke, böjtjére igazán, tudod óvjuk, gyorsérlelésű tavaszi,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.