Válaszadók toplistája |
|
1. |
hatibacsi |
20036 |
2. |
decotext |
17332 |
3. |
geptop |
16374 |
4. |
donaldduck |
15550 |
5. |
hatarvadasz |
13569 |
6. |
xenos |
9874 |
7. |
feerko |
9543 |
8. |
ibicimama |
9280 |
9. |
piktorka2 |
9131 |
10. |
foxworkinspace |
8624 |
|
|
|
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek? |
|
1. |
ibicimama |
1056 |
2. |
xenos |
1031 |
3. |
dnemethk |
845 |
4. |
hatarvadasz |
810 |
5. |
donaldduck |
744 |
6. |
pola62 |
730 |
7. |
geptop |
665 |
8. |
hatibacsi |
630 |
9. |
sunchat |
489 |
10. |
gergelyferi |
459 |
|
|
|
Helyesnek talált válaszok aránya |
|
|
|
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is! |
|
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége? Tegye fel a kérdését!
Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.
Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.
Letöltés
|
|
|
|
|
|
|
Csak belépés után tud válaszokat írni! Kérjük lépjen be!
Belépés
|
Vagy facebook hozzáféréssel is írhat!
Facebook Komment
|
|
pildu |
2011.01.26. 17:37 (#9) |
|
|
Nagyon praktikus eredete van ennek a népszokásnak a tudomásom szerint:Hogy a tavaszi-nyári nehéz munkák végzésekor legyen elegendő energiát adó táplálék,ami a melegben nem romlik meg könnyen. A húsvétot megelőző böjti időszak egyrészt Jézus 40 napos böjtjére utal,másrészt szintén erre a magyarázat ugyanez. Ugyanis régen nem volt a hús tartósítására a sózáson, szárításon és a füstölésen kívül más módszer.A szárítás idő-és helyigényes volt,de nedves időben is nem működött megfelelő hatásfokkal.Valamint a szárított hús étkezéshez előkészítése is "macerás" volt.A sózott-füstölt élelmiszer könnyebben tárolható volt,szinte azonnal fogyasztható és ízletesebb is. |
|
hatarvadasz |
2011.01.20. 17:42 (#8) |
|
|
hatarvadasz
A valamikori feldolgozás során a technológia olyan volt, hogy a pácléből kivett szalonna a füstölés után még kicsöpögött és összeért. Ekkor volt kellő íze és állaga a fogyasztáshoz,
December és január hóban volt a vágás, és feldolgozás. 6-hét pácolás, majd egy, másfél hét füstölés
után kb egy hónapot szikkasztották. A kakukk a tavasz hírnöke, és a kinti munkák megkezdése,melyet az új szalonna megkezdésével is ünnepelték. /Március vége április eleje/
A kakukkos óra nem oldja fel a hagyományokat, csak indok lehet a szalonna korai megszegésének. |
|
|
dnemethk |
2011.01.20. 17:40 (#7) |
|
|
Háááááát tudod....!
Falun születtem,10 éves koromig ott is éltem,s anyumhoz máig falura járok vissza.
Nagyanyókámtól rengeteg népi bölcsesség ragadt rám.
De ezt a mondást én még nem hallottam.
A kakukkról számtalan más "érdekességet" ismerek, a szalonnáról kicsit kevesebb "okosságot".
Most agyalni kezdtem:
Mikor szólal meg a kakukk? TAVASSZAL,de aztán a nap bármely szakában.
Ha a "Mazsolát" levágják karácsonyra, s a népi szokásoknak megfelelően nem gyorsérlelésű a sonka,szalonna,akkor mikorra is igazán jó a szalonna?!?
Hát! KORA TAVASZRA.
Itt a megoldás:
Kinyílik a gólyahír - megszólal a kakukk- lehet menni a kamrába szalonnát szegni.
Pofonegyszerű. |
|
butaguszti |
2011.01.20. 17:18 (#6) |
|
|
Nem mindenhól ugyanabban az időben s nem minden esztendőben ugyanazon a napon. Ennél többet én sem tudok. Máskép nem kérdeztem volna. |
|
zafir54 |
2011.01.20. 17:14 (#5) |
|
|
.. és mikor szólal meg a kakukk? |
|
butaguszti |
2011.01.20. 13:07 (#4) |
|
|
Ergo, óvjuk a kakukkfiókákat, mert a szalonna (bocs, hogy elébb nem jól irtam!) jó eledel. Kösz. |
|
donaldduck |
2011.01.20. 12:49 (#3) |
|
|
Szóval, ha kihalnának a kakukkok,nem ennénk szalonnát? |
|
ege |
2011.01.20. 12:47 (#2) |
|
|
A szalonna egy "l" ! |
|
olinia |
2011.01.20. 11:58 (#1) |
|
|
Mert akkorra érik meg |
|
|
|
|
tudomásom szerint, tavaszi-nyári nehéz, húsvétot megelőző, magyarázat ugyanez, nagyon, praktikus, eredete, ennek, tavasz kérdeztem kevesebb, valamikori időszak szakában, macerás eleje agyalni, sonka esztendőben, április ismerek, hagyományokat hírnöke, böjtjére igazán, tudod óvjuk, gyorsérlelésű tavaszi,
|
|
|
|