Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Mi is az a rebarbara és eszik vagy isszák?
Ismer valaki jó rebarbarás recepteket?
OtthonKert
A kérdést írta: szidnifox ( 2011.03.31. 22:14 )
Válaszok száma: 4
Címkék: rebarbara, isszák, eszik, vagy, recepteket, rebarbarás, valaki, ismer,
Válaszok Új válasz
dnemethk 2011.04.01. 08:34 (#4)
Rebarbarából én lekvárt szoktam készíteni. A többi itt leírt receptet kipróbálom.
Hogy a kérdésre is válaszoljak: ESZIK.
De nem kizárt,hogy létezik rebarbara bor,vagy rebarbara pálinka is.
gergelyferi 2011.04.01. 07:38 (#3)
A rebarbara (Rheum) a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjének keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó, lágyszárú növénynemzetség, kb. 60 jelenkori fajjal. A növényeknek nagy, háromszögforma leveleik vannak, húsos levélnyéllel. A kétivarú virágok aprók, színük a zöldesfehértől a rózsavörösig terjed, bogas fürtvirágzatba tömörülnek.

Számos faját termesztik gyógynövényként vagy emberi fogyasztásra - ide tartozik a zöldségként termesztett Rheum rhabarbarum vagy Rheum x hybridum, illetve a Rheum rhaponticum faj is. Bár a levelek mérgezők, a levélnyeleket fanyar ízükért felhasználják.
A rebarbaragyökér antranol-glikozidokat tartalmaz, amelyeknek aglikonjai, az emodinok hashajtó hatásúak.A rebarbara (Rheum rhabarbarum) terjedelmes bokorrá növő évelő növény. Hatalmas levelei és piros levélnyelei miatt akár dísznövénnyé is avanzsálhat.Az idősebb töveken a levelek közül magasra emelkedik a virágszára, rajta sok, apró, fehérszirmú virággal. Ha nem akarjuk, hogy magot érleljen, akkor a virágszárat mielőbb törjük ki, mert sok tápanyagot von el a levelektől.A rebarbara mindenütt megterem, de szereti a napos helyet és a tápanyagokkal bőségesen ellátott talajt. Árnyékos helyen a levélnyele vékony marad. A leggyorsabban tőosztással vagy az idős bokrok tövéből előtörő sarjakkal március végén szaporítható.A magvetésből csak két-három év múlva lesz kifejlett tő. A tövekről a levelek szedését már március közepén meg lehet kezdeni, és május végéig folytatni. A leveleket csavarással törjük, és nem vágjuk, egyszerre lehetőleg ne kopasszuk meg a bokrot.

A levél nyeléből pikáns ízű kompót, krémleves és lepény készülhet, de meghámozva érdemes nyersen is megkóstolnunk. A levéllemez csak kora tavasszal használható étkezésre, mert később a benne levő sok oxálsav miatt hashajtó hatású, nagy mennyiségben pedig mérgező. Terhes nőknek fogyasztása nem ajánlott.

Érdekesség, hogy a rebarbara gyökeréből készített hajöblítő a szőke hajat halványítja. Ehhez egy maréknyi felaprított rebarbarát kell 2,5 deci vízben negyed órán keresztül főznünk. Miután kihült, szűrjük le és hajmosás után öblítsük le vele hajunkat.

Egy konkrét recept,amit könnyű elkészíteni, s mindenki dicséri, szerintem érdemes kipróbálni:
Rebarbarás kevert süti.
hozzávalók 10 főre

* 8-10 szál rebarbara
* 2-3 ek cukor
* fél citrom leve
* egy csapott ek liszt

Kevert tésztához:

* 1 pohár kefír
* 1 pohár kristálycukor
* 3 pohár finomliszt
* 1 pohár napraforgó olaj
* 3 egész tojás
* 1/2 sütőpor
* 1 csipet só
* 1 citrom héja lereszelve

Tetejére:

* 1 tk fahéj
elkészítés

1. A rebarbaraszárakat megtisztítjuk, lehúzzuk azokat a szálakat, amelyek túlságosan fásak, vagy vastsagak, majd feldaraboljuk 3-4 cm-es darabokra a megtisztított levélnyeleket.
2. Egy fazékba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, beleszórjuk a kristálycukrot, hozzáadjuk a citromlevet, és felforraljuk. Amint felforr, elzárjuk alatta a tüzet, és leszűrjük, félretesszük.
3. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, /légkeverésen 160°C-ra/ és kivajazunk, kilisztezünk egy /kb 25X35 cm-es/ tepsit
4. Egy tálban a tészta hozzávalóit összekeverjük, de nem kell nagyon alaposan.
5. Beleöntjük a tepsibe a kikevert tésztát.
6. A rebarbaradarabkákra hintünk egy kis lisztet, majd rászórjuk a tészta tetejére, hogy mindenhova jusson belőle. Meghintjük a tetejét fahéjjal.
7. Betesszük a sütőbe, és kb. 35-40 percig sütjük.
8. Amint kész, hagyjuk kihűlni, és tetszőleges méretű kockákra vágva tálaljuk, tetejét meghintve vaníliacukros porcukorral.

kerjoc 2011.03.31. 23:18 (#2)
Ott növekedik a kertunkben és minden évben kihajt.A szárából kompótot készítunk elsosorban.
juliahr 2011.03.31. 22:36 (#1)
A rebarbara valójában zöldség, amit gyümölcsként fogyasztunk, a levelek mérgezőek, ne együk őket!
A levél nyeléből pikáns ízű kompót, krémleves és lepény készülhet, de meghámozva érdemes nyersen is megkóstolnunk. Savanykás, fanyar íze miatt gyakran más, édes gyümölcsökkel párosítják (például eperrel, körtével vagy almával).

Rebarbara dzsem
* 1 kg rebarbara
* 0,5 kg cukor
* 1 citrom héja
# A rebarbarát meghámozzuk, szeleteljük.
# A citrom héját vékony szeletekre vágjuk.
# Állandó keverés mellet elkezdjük főzni a dzsemet.
# Amikor már levet ereszt lazíthatunk a keverés intenzitásán.
# Kellő sűrűre főzzük, forrón üvegekbe merjük.
# Azonnal lezárjuk az üvegeket. Lapkával vagy celofánnal.
# Száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni - legalább 24 óra.
Facebook komment
További címkék
növényeknek nagy, kétivarú virágok, rózsavörösig terjed, zöldségként termesztett, rebarbarából, lekvárt, szoktam, készíteni, szoktam tepsit mérgező, árnyékos terhes nyersen, keverés például kopasszuk, glikozidokat héját, szoktam citrom, körtével méretű, vastsagak almával, ehhez ajánlott, fajjal vannak,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.