Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Hogy készül a humusz?

OtthonKert
A kérdést írta: oz4816 ( 2011.12.21. 16:54 )
Válaszok száma: 7
Címkék: humusz, készül, hogy,
Válaszok Új válasz
lipkovicsgy 2011.12.26. 10:11 (#7)
Igen, manapság tényleg gyárban készül, amit valamikor a természet önállóan is elvégzett folyamatos üzemben. Sőt eljutottunk oda , hogy boltban kell megvenni. Csak egyet hiányolok ezeknél a zsákoknál, hogy nem jelzik a csomagoláson, hogy a ráírt mennyiség, ami többnyire liter, csak laza állapotban igaz. Még azt sem értem, hogy miért kell annyi vízzel átitatni, hogy csepegjen belőle. Igaz, instant humuszt még nem próbáltam, de ez lehet akár javaslat is a gyártóknak. Elképzelem, hogy veszek 5 kilót és csupán esővíz hozzáadásával 50 liter felhasználásra kész humusz lesz belőle.
wob 2011.12.22. 22:46 (#6)
Az ererdeti humusz, mint talajjavitó manapság, az erdőben erjed a sok falevél meg mindenféle nővényi maradékék bomlása és összeérése után. Általában zártabb, nyirkos ,vizes helyeken található. Manapság nagy kedvel zsákolják ,még árulják is, de mert túl erős,igy recept után felhigitják. Mesterséges előállitását már megirták neked.
pandora119 2011.12.21. 18:43 (#5)
Elfelejtettem: a tahini, szezámmag püré.
pandora119 2011.12.21. 18:40 (#4)
A Humusz nevű kaja viszont így készül:
hozzávalók 6 főre

1 bögre csicseriborsó
1 tk só
1/2 tk feketekömény
2-3 ek tahini
2 gerezd fokhagyma
1 tk örölt római kömény
2 db citrom leve
2 dl olívaolaj
víz
A csicseriborsót legalább egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, de még jobb, ha 2-3 napon kersztül hagyjuk a csírázást megindulni.
(Ha ezt a módot választjuk, akkor minden nap leöntjük az áztatólevet és mielőtt friss vizet tennénk rá, átmossuk a csicsriborsót.)
A beáztatott borsót annyi vízzel tesszük fel főni, hogy épp ellepje.
Sóval és a fekete köménnyel együtt kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
A tűzről levéve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd az összes többi hozzávalóval együtt pépesre turmixoljuk.
Ha túl sűrű lenne az állaga, akkor némi vízzel krémes állagúra hígítjuk.
Tálaláskor egy tányérra halmozzuk. Olívaolajat csorgatunk rá és megszórjuk némi pirospaprikával.
Finom puha kenyérrel mártogatható. Jó étvágyat.
hatarvadasz 2011.12.21. 18:33 (#3)
Komposztáló gödörben, vagy kialakított dombban,tárolóban!!!
Posztumusz a növényi maradékok rétegei közé földet és műtrágyát szórnak esetleg fahamut, és a giliszták átdolgozzák amiből azután humusz lesz!!!
Horgászok komolyan veszik, mert a gilisztának többszörösen hasznát veszik, és mindig készenléti helyen van!!!
Öntözéssel gyorsíthatják a természetes lebomlás folyamatát!!!
Mert ha kiszárad, akkor csak beég a lassú égés folyamán!!!
cathy222 2011.12.21. 17:54 (#2)
Kert rovatban nyilvan a talajrol van szo. Gondolom. Nem tudom, hogy keszul.
pandora119 2011.12.21. 17:50 (#1)
Az attól függ, hogy ételre, vagy talaj javításhoz szükséges földre gondolsz.
Facebook komment
További címkék
természet önállóan, ráírt mennyiség, ererdeti humusz, erdőben erjed, manapság, tényleg, gyárban, készül, elfelejtettem pirospaprikával állagúra, próbáltam halmozzuk szezámmag, nyilvan hozzáadásával mártogatható, készül lebomlás, giliszták örölt, hozzávalók római, tényleg természetes, csomagoláson bomlása, talajrol mennyiség,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.