Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Hát tényleg így állunk? Három éve maradt az emberiségnek...?
Cikk a HáziPatika.com portálról

Három éve maradt az emberiségnek
Visszafordíthatatlanná válhat a felmelegedés
Létrehozva: 2017. július 14. 10:48
Módosítva: 2017. július 14. 15:31

■ Az elmúlt félmilliárd év legmelegebb éghajlata van kialakulóban a Földön.
A légköri szén-dioxid-koncentráció lassacskán az elmúlt 200 millió év legmagasabb szintjére emelkedik, de a naptevékenység változásának is van szerepe abban, hogy példátlan meleg légköri viszonyok vannak kialakulóban bolygónkon. Kutatók egy csoportja arra figyelmeztetett, hogy az emberiségnek mindössze három éve van arra, hogy megelőzze a változások visszafordíthatatlanná válását - írja a portfolio.hu.

■ Gyermektelenséggel menthetnénk meg a Földet
Növényi alapú étrend, autómentes élet, kevesebb légi közlekedés és sokkal kevesebb utód - ezekkel a tudatos döntésekkel nagyban befolyásolhatnánk bolygónk jövőjét. Korábbi cikkünket itt tudja elolvasni.

■ Felgyorsultak a változások
● A Föld légköre a múltban sem egyszer ment át a maihoz hasonló változásokon, a mostani folyamat viszont egyetlen, ám annál fontosabb tekintetben mégsem illeszkedik a sorba. Mégpedig a sebessége miatt. A korábbi változások zöme hosszú évmilliók alatt ment végbe. Ezzel szemben a jelenlegi felmelegedési periódus mindössze 150 évvel ezelőtt kezdődött, de már ennyi idő is elég volt, hogy a globális átlaghőmérséklet körülbelül 1 Celsius-fokkal emelkedjen, a jégsapkák és a gleccserek radikálisan visszahúzódjanak, ennek következtében pedig a tengerszint jelentősen emelkedjen.
● Amennyiben a jelenlegi pályán halad tovább az emberiség, és kihasználja a bolygó teljes fosszilis energiakészletét, úgy a szén-dioxid-kibocsátás és a nyomában tapasztalható felmelegedés valószínűleg az elmúlt 420 millió évet tekintve példátlan magasságokba fog emelkedni.
● A légköri szén-dioxid-koncentráció lassacskán az elmúlt 200 millió év legmagasabb szintjére emelkedik

■ Elképesztően magas lehet a légköri szén-dioxid-koncentráció
● Az ipari forradalom előtt az atmoszféra minden millió molekulájából körülbelül 280 volt szén-dioxid-molekula (280 ppm, "parts per million" . Napjainkban, elsősorban a fosszilis energiahordozók fokozott felhasználása miatt a koncentráció már 400 ppm körül lehet. Amennyiben az emberiség semmilyen erőfeszítést nem tenne az emisszió csökkentése érdekében, vagyis a bolygón kitermelhető fosszilis energiahordozó-készlet egészét eltüzelné, úgy a légköri szén-dioxid-koncentráció 2250-re 2000 ppm körüli szintre emelkedhet.
● A múltban a Föld már tapasztalt hasonlóan magas légköri szén-dioxid-koncentrációs szinteket, méghozzá nem is egyszer. Például úgy 200 millió éve, a triász korban, amely a dinoszauruszok elterjedésének ideje, a Föld légköri szén-dioxid-koncentrációja elérhette a 3000 ppm-et is.
Borítékolható, hogy ebben az esetben az emberiség ma még elképzelhetetlen mértékű társadalmi-gazdasági kihívásokkal nézne szembe a drámai klímaváltozás hatására.

■ Intenzívebb naptevékenység
● A Föld légköri hőmérséklete nem csupán a szén-dioxid és az egyéb üvegházgázok légköri koncentrációjától függ. Kevésbé köztudott, de a naptevékenység intenzívebbé válása ugyancsak ebbe az irányba hat. A nap ugyanis a hidrogénből héliumot előállító nukleáris fúzió hatására egyre fényesebbé vált az idők folyamán, és napjainkban körülbelül 30 százalékkal erősebb a fénye, mint a Föld kialakulását követően.
● A várható felmelegedés mértékét tehát az határozza meg, hogy a Nap változó ereje kombinálódik az üvegházhatással. 2250 környékére olyan viszonyok alakulhatnak ki a Földön, amelyekre korábban a mégoly gazdag földtörténelem folyamán nem akadt példa.

■ Három évünk maradt
● Kutatók másik csoportja szerint amennyiben az üvegházgáz-kibocsátás szintjét 2020-ig sikerülne érdemben mérsékelni, a globális hőmérséklet vélhetőleg nem lépné át a már visszafordíthatatlan változásokat eredményező szintet/küszöböt.
● Ezrek halnak meg a szennyezett levegő miatt
● Halálos mérgek olvadnak ki a grönlandi jégből
● Időjárás: még durvább lesz a következő nyár
● Megvan a baktérium, amely felfalja a műanyagot

■ A drámai változásokat elkerülendő hat célt jelöltek ki 2020-ra:
• a villamosenergia termelésében a megújuló energiaforrásoknak el kellene érniük a 30 százalékos részarányt;
• a városoknak és az államoknak konkrét terveket kellene kidolgozniuk annak érdekében, hogy a fosszilis energiahordozók 2050-ig teljesen kivezethetőek legyenek az energiamixből;
• az újonnan forgalomba állítandó járművek 15 százalékának elektromos hajtásúnak kellene lennie;
• az erdőirtásokkal összefüggő emissziós terhelés csökkentése;
• az erdőirtásokkal összefüggő emissziót jóval 2050 előtt felére kell csökkenteni, ennek érdekében terveket kell kidolgozni,
• a pénzügyi szektort több zöld kötvény kibocsátására kell ösztönözni a klímaharc támogatása érdekében


Szóval, így állunk...

KörnyezetGlobális felmelegedés
A kérdést írta: foxworkinspace ( 2017.10.07. 21:55 )
Válaszok száma: 43
Címkék: emberiségnek, tényleg, maradt, állunk, visszafordíthatatlanná, visszafordíthatatlan, energiaforrásoknak, gyermektelenséggel, koncentrációjától, befolyásolhatnánk,
1 2 3 4 5 
Válaszok Új válasz
foxworkinspace 2017.11.19. 02:12 (#43)
Idézetek - INNEN!: ,,Tűzhányó" blog 2011.jún. 30.
http://tuzhanyo.blogspot.hu/...ioxid.html

● ,,A magmában lévő legfontosabb gázok a víz, a szén-dioxid és a kén-dioxid, kisebb mennyiségben jelennek meg a halogének és a kén-hidrogén. Ezek közül A KÉN-DIOXID, amennyiben a sztratoszférába jut, akkor a vízgőzzel reakcióba lépve kénsav aeroszollá alakul és ez az aeroszol felhő éveken keresztül visszaveri a napsugarakat és GLOBÁLIS HŐMÉRSÉKLET-CSÖKKENÉST okoz a Földön. A SZÉN-DIOXID és a vízgőz ezzel szemben üvegház-hatású gázok, amik NÖVELHETIK A GLOBÁLIS HŐMÉRSÉKLETET." - idézet vége, kiemelések tőlem, pinty.
● ,,Az Amerikai Geofizikai Unió (AGU) által kiadott EOS folyóiratban megjelent összegzés egyértelműen bemutatja, hogy a vulkánok által kibocsátott szén-dioxid mennyiség MESSZE ELMARAD az emberi tevékenység által a légkörbe jutó szén-dioxid mennyiségtől!" - idézet vége, kiemelés tőlem, ponty...

Úgy vélem, ennyi, pinty-ponty pontosan elég....

...A továbbiakban csak egy idióta hihet a #42-es idiótának!...

Ennyi...

decotext 2017.11.18. 16:56 (#42)
Nem messze Goma városától a Demokratikus Kongó területén van a Nyiragongo vulkán ami utoljára 2011-ben tört ki! Egy 2005-ben kivitelezett mérés alapján ez a vulkán a kráterein keresztül nem csak folyékony lávát de 70.000 tonna kéndioxidot is kiköp NAPONTA, am megfelel kb, a a napi, összeurópai szennyezésnek. Akkor most mi legyen?
http://www.vulkane.net/...agongo.jpg
https://www.nationalgeographic.com/. ..-Congo.jpg
https://volcano.si.edu/...VN_056.jpg
keidzsitakesima 2017.10.16. 00:15 (#41)
...Egyébiránt 1.: Az meg régtől köztudott, hogy KÉT regisztrációm van... (Amint azt, már vagy másfél, két éve, közöltem is...)

Egyébiránt 2.: Ami a parsec mértékegység Naprendszeren beüli objektumok távolságának megadására való használatát illeti, az 'általában' kifejezés korántsem azt jelenti, hogy mindig, és pláne nem azt, hogy csak és kizárólag!...
A parsec, minit távolság-egység, az 3,26 fényévet ,,takar". Egy olyan objektum BELSŐ távolságainak megadására, amely objektumnak a teljes átmérője is, ELEVE kisebb, mint 1 fényév, tök hülyeség parsec-et alkalmazni, mivelhogy az kb. olyan nevetséges volna, mint 307 kilogramm cukor tömegét, tonnában (0,307 t) megadni!...

A parsec-ben adatolás tehát, Naprendszeren belül, pusztán csak tájékoztató jellegű ,,érdekesség" lehet - nagynéha... (És többnyire a #30-as idiótához hasonlatos kultursznobok alkalmazzák...)

A Föld-Hold távolságot sem parsec-ben adják meg, hanem kilométerben. A Nap-Föld távolságot pedig leginkább 8 fénypercben adatolják. De még a Nap-Plutó távolságot is ,,csak" fényórában ,,számosítják", nem pedig parsec-ben... Az Oorth-felhő méretét is csak érdekességképpen - éppen a mérete okán - adják meg, néhanapján parsec-ben. Ám a parsec használata semmiképpen sem általános, Naprendszeren belüli távolságokra...

Konklúzió:
Jómagam meglehetősen jó barátságban vagyok Baksay-Róka Bélával! - Annyira jó barátságban, hogy én, voltaképpen ő vagyok! Úgyhogy bizton állíthatom: igen csekély azon idióták száma, akik annyira csökött eszű véglények volnának, mint a #30-as, idióta végbélféreg!

Kevés vagy, mint mandragora-főzetben a hosszú élet titka!...
foxworkinspace 2017.10.15. 23:22 (#40)
""Σ >" s ennek semmi köze a matamatikai jelentéshez csak úgy odaírtam, a felsorolás elé!"

...Nagyjából, gondoltuk is, mindannyian, akik a #30-as kultursznob idiótát olvassuk, hogy az idiótája semmi fogalommal nem bír arról, mit is jelent a 'Σ' és '>' matematikai operátorok egymásutánisága!... (Csak úgy leírta azokat, egymás után...)
decotext 2017.10.15. 08:53 (#39)
#33 #34 #35 #36 #37
Na, majd ezt gondold át egy kicsit!
"Σ >" s ennek semmi köze a matamatikai jelentéshez
csak úgy odaírtam, a felsorolás elé! Mint láthatod egy
egyszrű, kis szöveg következik, csak hát ezt érteni is
kellett volna! Látom elvitázzgatsz itt magaddal:
foxworkinspace = keidzsitakesima

(Nem baj ha nem értesz hozzá, de ne propagáld!)

Tartsd egy kicsit ferdébben a fejed, hogy egybefollyon! Legalább
a stulison és a szöveg kinézetén változtass (ökörke) mert így
mindenki látja, hogy két profillal vagy itt jelen!

Parsec: https://hu.wikipedia.org/...ki/Parszek

"Általában egy csillag környezetéhez (mint például a mi Naprendszerünk) tartozó objektumok esetében a parszek törtrészével fejezzük ki a távolságokat.
Egy csillagászati egység (CsE) - a Föld távolsága a Naptól 4,85×10−6 parszek.
A legtávolabbi űrszonda - Voyager-1 5,1×10−4 parszekre volt a Földtől 2008 márciusában. Ezt a távolságot a Voyager kb. 30 év alatt tette meg.
Az Oort-felhő becsült átmérője - mintegy 0,6 parszek."

Jegyzet:
Mindebből kitűnik, hogy ez az élőlény: http://szegedlive.hu/...7744_0.jpg magasan nagyobb inteligenciával rendelekezik, mint Baksay-Róka Béla, s az egész témát lágy könnyedséggel tudnám egy "fungosus" értelmi szintjén levő élőlénynek elmagyarázni mint neked!
sode01 2017.10.15. 08:34 (#38)
#36-37
Most mázlid volt, hogy korábban keltél, mint Deco!
foxworkinspace 2017.10.15. 05:36 (#37)
...és ebből következően: "De ha nagyobb..." HELYETT: de ha kisebb...
foxworkinspace 2017.10.15. 05:33 (#36)
"az egyenlet jobb oldalán álló kifejezés, NAGYOBB a szumma értékénél!" HELYETT:
az egyenlet jobb oldalán álló kifejezés, KISEBB a szumma értékénél!
foxworkinspace 2017.10.15. 05:27 (#35)
...még szamuráj testvérem is hasonlóan látja! ..
foxworkinspace 2017.10.15. 05:25 (#34)
Különben meg, mi a fekete bánat ez?: 'Σ > A Jupiter 5,2 CsE-re van a Naptól'

Csak egy idióta ír le ILYET!: Szumma nagyobb A Jupiter 5,2 CSE-re van a Naptól!...

A Σ - mint matematikai operátor -, egyrészt ELEVE valami összegzést, valami teljeset, valami egészet jelöl! - Másrészt, ha valaki ilyen formában ír le egy karaktersorozatot: 'Σ > A Jupiter 5,2 CsE-re van a Naptól', akkor az arra utal, hogy az egyenlet jobb oldalán álló kifejezés, NAGYOBB a szumma értékénél!
De ha nagyobb, akkor MEG KELL ADNI, hogy MI A SZUMMA ÉRTÉKE!... (35 pár kiscipő?, 100 darab gyufaskatulya?, A tavasz 17 pillanata, vagy mi a tököm?...)

Édes Végtelen Energiatér! Ezt a sznob idiótát! Elmerokkant sznobként tetszeleg a fizikával, matematikával, csillagászattal, de a sznobériája tárgyául választott stúdiumokban A LEGALAPVETŐBB FOGALMAK MIBENLÉTÉVEL SINCS TISZTÁBAN!...


1 2 3 4 5 
Facebook komment
További címkék
magmában lévő, vízgőzzel reakcióba, aeroszol felhő, vízgőz ezzel, idézetek, innen, tűzhányó, tuzhanyo, fogalommal kifejezés kultursznob, idiótája távolság hihet, mérete fogalommal állíthatom, cukor nagyjából, tevékenység tonnában, általában megjelent, tudnám tartsd, csillag megadni, elmarad jelennek,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2021 TVN.HU Kft.