Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Miképpen lehetne megállapítani, hogy a lakásban fellelhető hőmérők közül melyik közelíti meg legjobban a valót?
Az asztalra felsorakoztatva a 6 db hőmérőt, a minimum maximum eltérés 2 fok.
KörnyezetKörnyezeti hatások
A kérdést írta: apabybe ( 2018.01.01. 07:26 )
Válaszok száma: 61
Címkék: megállapítani, fellelhető, legjobban, lakásban, felsorakoztatva, asztalra, eltérés, maximum, hőmérőt, minimum,
1 2 3 4 5 6 7 
Válaszok Új válasz
sode01 2018.01.08. 15:33 (#61)
Bocsi, kedves Tailor, figyelmetlen voltam.
tailor 2018.01.08. 11:27 (#60)
#59 Sode01!
Csak azért hoztam fel ezt a példát, mert Wrist állandóan a sóval hozakodik fel, de valójában nem hajlandó elárulni mit akar vele. Egy biztos a folyadékban oldott sók megváltoztatják a folyadék tulajdonságát, tehát más lesz a dermedés vagy a forráspontja a folyadéknak. Amúgy ha valamilyen sót tartalmaz egy folyadék, akkor oldatról beszélünk. Sode amúgy Tailor vagyok és nem Taylor, mert kis országunkban a szakmák után kapták az emberek a vezetéknevet, az angolok viszont megkülönböztetik a szakmát és a vezetéknevet.

Hatibacsi!
Igaz leírtad a Celsius skálát, de amikor ezt Celsius kidolgozta még nem tudta, hogy a vízben oldott sók miatt a 100°C és a 0°C valójában nem az amit ő mért. A 0°C azért is hívják a víz hármaspontjának, mert egyszerre van jelen a víz mind a három halmazállapota, gőz-folyadék-szilárd halmazállapot. Az ilyen állapotot csak és kizárólag nagyon lassú hűtéssel lehet létrehozni és az egyensúlyi állapotot legalább 5 percig fenn kell tartani. Amúgy a légköri nyomás is befolyásolja a mérést, tehát ezt is figyelembe kell venni, mert ezek a hőmérsékletek csak tengerszinten igazak. Ezért van az, hogy a hitelesített mérőeszközök azok nagyon drágák, mert hitelesítést ebbe az országba csak a mérésügyi hivatal végezhet, ahol is a nemzeti etalonokat őrzik. Kalibrálást csak az végezhet akinek megvan hozzá minden feltétele, tehát rendelkezik hitelesített mérőeszközzel, biztosítani tudja a körülményeket és megvan hozzá a szakmai tudása. A kalibrálás az nem hitelesítés!

Foxi!
A legpontosabb mérlegekkel is mérhetsz pontatlanul. A mérlegek a két végpontnál a legpontatlanabbak. Ahányszor kibillented a mérleget az egyensúlyi helyzetéből úgy, hogy mindig a végponthoz kerüljön annyiszor generálsz újabb és újabb hibát. Ezért van az, hogy nagyon pontos mérleggel is végezhetsz pontatlan mérést és pontatlan mérleggel is pontos mérést adni, csak megfelelő technikával kel mérni. Ezért tanítottak minket erre a technikára, mert csak ezzel a technikával lehet pontosan mérni, pedig mi analitikai mérlegekkel mértünk, és ezek a legpontosabb mérlegek.
sode01 2018.01.08. 06:03 (#59)
Kedves Taylor!
A nátriumszulfát, vagy bármely más só viselkedését támpontként bevonni ebbe a mérésbe csak akkor lenne indokolt, ha a nevezett sóvegyület viselkedése (megömlési pontja) független lenne a mindenkori nyomástól, vagy a só vegyi tisztaságától (jelzem, fogalmam sincs, hogy így van-e). Ha nem így van, csak felesleges bonyolítás. Szerintem.
Tudom, szakmai szempontból rengeteg slendriánság volt az eredeti kérdére adott válaszomban, de mentségemül, nem vagyok szakmabeli.
Foxworkinspace korrekt megoldást kínál #43 alatt, kár, hogy az eljárás mindíg csak az egy adott súlyokra ad érvényes eredményt. Na de aki analitikai mérésre adja a fejét, ezzel számolnia kell. (ezzel kell számolnia).
foxworkinspace 2018.01.07. 21:25 (#58)
56-oska! Az egyik LÉNYEG az, hogy MÁR MEGINT terelsz, és kerülöd a kényelmetlen tényeket! Vagyis azt, hogy ismét sikerült hozzá nem értésedről tanúbizonyságot adnod! Éspedig a Kérdés kitárgyalása közben 'Tailor' által felvetett probléma tekintetében, vagyis, ami szerint: hogyan lehet egy amúgy hibásan mérő mérleggel pontos mérést végezni? — Ebben a vonatkozásban pedig a HIBATERJEDÉS (másként: lineáris hiba probléma) felvetése, abszolúte, és teljes mértékben érdektelen ,,botlókő"-gurítás volt a részedről! (Ezt bizonyítottam az 53-ban...)
foxworkinspace 2018.01.07. 20:37 (#57)
...Jó reggelt, 'Tailor' uram! (Kösz, hogy AZ ÁLTALAM IS FELVETETT mgoldást is segítségül hívod a "kibővített" megoldáshoz...)
hatibacsi 2018.01.07. 17:01 (#56)
Tailor Leírtam a Celsius skála meghatározását....Szerintem egyértelmű....

Róka, te meg kergesd tovább a farkadat....
tailor 2018.01.07. 16:06 (#55)
#54 Foxi!
Nagyon egyszerű az egész. Alkalmazol egy plusz súlyt. Odateszed a mérendő tárgy mellé, leolvasod az együttes tömeget, majd leveszed a mérlegről a mérni kívánt tárgyat. A két mérés különbsége megadja a tárgy helyes tömegét.
foxworkinspace 2018.01.07. 03:30 (#54)
'Tailor' uram! És mi van, a olyan tömeget akarsz PONTOSAN megmlérni a pontatlan mérlegeddel, amely tömeget NEM TUDOD "KIBOPNATNI", és NEM IS TUDSZ BELŐLE KANÁLLAL "BELENYÚLNI"?!...

(Csak kérdezem...)

Az én metodikám viszont, UNIVERZÁLISAN ALKALMAS, úgy a folyadékokra, mint szilárd, és/vagy megbonthatatlan tömegekre is!...
foxworkinspace 2018.01.07. 03:24 (#53)
47-eske! Te mán megent csak TERELSZ, ÉS FÉLREVEZETSZ! (Amint az szokásod...) — Ja! És csak a hozzá nem értésedről tanúskodsz! Miközben (,,mellékesen" ENGEM próbálsz befeketíteni...

(Rohadék!...)

Ne röhögtess!
A 'Tailor' által felvetett mérleghiba tekintetében, abszolúte, és teljes mértékben INDIFFERENS (érdektelen) a hibaterjedést figyelembe venni! — Az ugyanis, CSAK SZÁRMAZTATOTT MENNYISÉGEK ESETÉN: út-idő-sebesség diagram számítás, vagy feszültség-áramerősség-ellenellás számítás, vagy függvény-eljárások (távolság-magassági szintkülönbség mérés, trigonometriai módszerekkel) etc. releváns!

(Ne röhögtess!...)

Az általam a 43-ban mutatott hiba-semlegesítő eljárás esetében, CSAK ÉS KIZÁRÓLAG METRIKUS KERETEKEN BELÜL MARADUNK! (Nincs közben, sem módszertan-váltás, sem mértékegység-váltás, sem mérési metodika váltás!)

Ne röhögtess!

Még, ha mérleg, több, egymást követő mérési ,,aktusai" során, rendre különböző mérési hibával ,,válaszolna" is, akkor is MINDEN ALKALOMMAL helyes lesz az általam a 43-ban mutatott hiba-semlegesítő eljárás!

Miért?
Azért, mert ha mondjuk az első mérés alkalmával az a bizonyos 50 grammos (hitelesített) mérlegsúly (mint hiba-azonosító ,,entitás" , ±0.2 gramm eltérést ('d' differenciát) ,,produkál", viszont egy követező mérés alkalmával, mondjuk ±10 grammot, akkor is MINDEN TOVÁBBI NÉLKÜL KI LEHET SZÁMOLNI a ténylegesen megmérni szándékozott tárgy súlyának (pontosabban tömegének) HELYES ÉRÉTÉKET, mivel a 43-ban közölt képlet, ,,ÉRZÉKETLEN" a ,,differencia" értékére! (Nem függ tőle...)

Valójában, még hitelesített mérlegsúlyra sincs szükség! Elég, ha az embernek van, mondjuk egy kisrádiója, aminek a műszaki leírásában szerepel a készülék tömege, akku nélkül, vagy azzal, mindegy... (Ha akku-val, akkor no problem, ha akku nélkül, akkor akku ki, aztán már használható is a "hitelesített mérlegsúly"...)

Te Kalmár-kufár! Alajadék módon másokat befeketíteni szándékozó hozzá nem értő vagy, ez az igzság!...

(Fatökű...)
decotext 2018.01.06. 18:17 (#52)
Ez sem műxik a végén a zárójelet sk kell beírni!

https://hu.wikipedia.org/...z_(adatl ap)
1 2 3 4 5 6 7 
Facebook komment
További címkék
sóval hozakodik, folyadékban oldott, folyadék tulajdonságát, dermedés vagy, bocsi, kedves, tailor, figyelmetlen, adnod tudása tudása, tudod kapták pontos, percig beszélünk mértünk, esetében hitelesített, végezhetsz mennyiségek, olyan legalább, etalonokat nyomástól, grammos ahányszor, korrekt rendelkezik,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2022 TVN.HU Kft.