Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Miért száradnak ki a tujafáink az udvarunkon?
gyönyörü tujafáink vannak, voltak, és 1 éve 4 tujafa száradt ki, nem tudom miért, a nagy meleg miatt? most tele van a megmaradt törzs szú-val, lukasak a fák törzsei.

ime a fotó:

http://s9.images.www.tvn.hu/...6c4fb 0.jpg

és
http://s9.images.www.tvn.hu/...0f45d f.jpg

KörnyezetKörnyezeti hatások
A kérdést írta: kicsoda57 ( 2013.10.01. 23:32 )
Válaszok száma: 9
Címkék: udvarunkon, tujafáink, száradnak, miért,
Válaszok Új válasz
piktorka2 2014.11.02. 17:39 (#9)
A Díszbogár okozza a tuják pusztulását.
lilagondolatok 2014.11.02. 16:11 (#8)
Mostanság egy gombabetegség is támadja a tujákat. Ha látsz elszáradt részt, azonnal vágd le, mert terjed. Hugom tujáját így mentettem meg.
kicsoda57 2013.10.03. 22:24 (#7)
megnéztem a neten:

Tuja fa

A nagyobb kertekben rengeteg a munka, és már az is emberfeletti feladatnak minősül, hogy a teendők fontossági sorrendjét felállítsuk. A napokban mindenképpen idők kell szakítani az örökzöld tűlevelűek, tuják metszésére, de csak akkor, ha feltétlen szükséges.
Az örökzöldeket is lehet metszeni. Ez persze nem azt jelenti, hogy az óriásokat törpévé lehet alakítani. A hobbikertésznek ollóhoz, fűrészhez csak akkor szabad nyúlnia, ha baj van: túlzottan megnőtt a sövény, letört a fenyő ága, vagy valamilyen, csonkolással megoldható probléma áll elő. De minimálisan szabad metszeni, mert az örökzöldek többsége ezt meglehetősen rosszul tűri, lassan nő, s vannak olyanok is, amelyek nem is fedik el az olló vagy fűrész okozta lyukakat. Egy jó karban lévő, 8-10 méter magas tujasövény 3-4 év alatt fedi el teljesen azokat a sebeket, amelyeket a lefejezéssel okozunk. Ezzel együtt nem állítom, hogy növekedésük nem tartható kordában, de figyelemmel kell lenni annak lassú ütemére.

Óvatosan a fenyőfák metszésével!


tuja-soveny
Tujákat sövényként is telepíthetünk (Hyde Hall Park, Egyesült Királyság)


A tiszafa jól tűri a metszést. A tujákat kora tavasszal lehet metszeni, mert áprilistól májusig tart az intenzív növekedési időszakuk és ilyenkor a zsenge hajtások elfedik sebeiket. Az oszlopos tuják kajla oldalhajtásait érdemes finoman nyirbálni, hogy kecses maradjon a korona. A gömb vagy kúszó változatoknál értelemszerűen a törzsből előtörő minél nagyobb számú körkörös elágazást kellene nevelni. Ezt úgy lehet elérni, hogy a feleslegesnek gondolt hajtások csúcsát visszavágjuk.

Melyik tuját ültessük a kertbe, és melyiket tegyük az erkélyre?
Milyen örökzöld bokrokat ültessünk?- Smaragd tuja, Ír oszlopboróka, Korallberkenye


zold-tuja
Ha mindenütt zöld a tuja levele, akkor biztos jó helyen áll a fácska


Néhány örökzöld, például a boróka és az oszloptuja csak a külső részén növekszik. Ha ezeket a növényeket erőteljesen visszavágjuk azért, hogy az elhaltnak tetsző részeket belülről eltávolítsuk, csupán a növény törzse és ágai maradnak meg, tűlevelek nélkül, ezek pedig nem fognak visszanőni.

Ha már az örökzöldekben matatunk, kiderülhet, hogy valami nyavalya kínozza őket. Nem is csoda ez, hiszen többségük nem az átlagos magyar kertekbe való, ugyanis a bajba jutottak víz- és párigényesek.

Szomszédunkban figyelek egy, a ház tetőcsatorna-kifolyójában álló tujasort. Az 5-6 méteres, eddig egészséges sorból az 5-6-ik helyen állók a télen kiszáradtak. Ha megkérdeznének a kiváltó okról, javasolnám, hogy a többit öntözzék, mert a mostani kevés csapadék miatt ezeknek már nem jutott elég víz. De nem kérdeznek.

Akinek száraz, napos helyen áll tujasora, jobb, ha felkészül az egyre melegebb nyarakon az öntözésre és a hajnali vagy délutáni növénymosásra.


Az ilyen fáknak szükségük van a tápanyag-utánpótlásra is. Nem kell tőlük sajnálni a hosszú hatástartamú mű- és szerves trágyát. Ha kevés a víz, és a táplálék szűkében állnak, hamar jönnek a levél- és ágelhalással járó betegségek.

Támadnak rovarok, gombák. A tűlevelűek kényes növények, mert a réz általában nem jó, de sok más szert lehet használni.

Ezzel szemben a legjobb gondoskodni az elegendő tápanyagról és nedvességről.
alicelabor 2013.10.03. 11:12 (#6)
Aranyos a macskátok a kiszáradt tujafán. Nekem ez jutott eszembe.
venil 2013.10.02. 18:19 (#5)
Két okra tippelnék a képek alapján.
Idén nagy volt a szárazság és a tuják sok vizet igényelnek.
A fák elég öregnek tűnnek. Lehet, hogy a koruk és a vízhiány együtt, okozta
a pusztulásukat. A szú-k jelenléte is az elöregedésre utal.
taltos1 2013.10.02. 15:48 (#4)
Bocsi, az egyik link nem jött be:

http://www.kertfuvesites.com/...lenu k.html
taltos1 2013.10.02. 15:46 (#3)
A tuják nagyon víz igényes növények.
Ha hónapokon keresztül nem esik és 40 fok körüli a hőmérséklet nagyon megsínylik.
Az elmúlt évekre ez volt a jellemző.
Ha csapadék szegény a tél és nincs fagy akkor is öntözni kell.

Javasolom, hogy ezt az oldalt nézd meg:www.kertfuvesites.com/kerti-buto r-tuja-epites/tuja-betegsegei-es-ved ekezes-ellenuk.html
és ezt: http://www.edenkert.hu/...akat/5114/
nacsa66 2013.10.02. 12:36 (#2)
el van öregedve.......a tujafák sem élnek ám örökké!
gergelyferi 2013.10.02. 05:49 (#1)
Akkor szárad ki a tuja javarészt a tapasztalataim alapján , ha a talaj köves, száraz vagy túlságosan árnyékos helyre lett ültetve. Előfordulhat, hogy rágja a pajor vagy a lótücsök a gyökérzetét, azért mutatkoznak a száradás jelei (vízfelvételi gondot okozva). Azt látom, hogy a te tujáid nincsenek túl árnyékos helyen, szépen süt a nap rájuk, és már szép nagyok is, szerintem valami miatt vízfelvételi gondjuk lehetett. Nem tudom a talaj ott milyen, mennyire tartja a vizet, mennyire lettek öntözve, vagy ha lettek öntözve, akkor a gyökereket nem e támadta meg valamilyen kártevő, vagy egyéb ok miatt nem e csökkent le a vízfelvételi képességük. Idén a szüleim házánál is ki kellett vágni egy hasonló idős tuját sajnos, sajnáltuk is nagyon őket. A földben volt sajnos pár pajor is, amik nagy kártevők, rágják ugyanis a fák gyökérzetét,csakúgy mint a lótücskök .
Facebook komment
További címkék
tuják pusztulását, nagyobb kertekben, teendők fontossági, napokban mindenképpen, díszbogár, okozza, tuják, pusztulását, sorból tiszafa alatt, délutáni orokzoldek sebeiket, azonnal eszembe oszloptuja, nincs szert, ilyen kevés, többsége növekedési, nyarakon kajla, okozunk törzsből, gondolt előfordulhat,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2020 TVN.HU Kft.