Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Fél óra betegfelvétel hosszú idő Magyarországon?
Szalai Balázs a dányi focicsapat 24 éves játékosa két barátjával autózott, amikor egy kamionnal ütköztek. Szalai sérülései voltak a legsúlyosabbak, mentőhelikoptert küldtek érte, de
a leszállás után fél óra telt el a kórházi betegfelvételig

- állítja Szalai Róbert, az elhunyt fiatal testvére.

Az én anyósom betegfelvétele 28 óráig tartott egy budapesti kórházban.

EgészségEgészségügyi ellátások
A kérdést írta: piktorka2 ( 2016.07.28. 19:50 )
Válaszok száma: 20
Címkék: magyarországon, betegfelvétel, hosszú, óra, mentőhelikoptert, betegfelvételig, legsúlyosabbak, betegfelvétele, barátjával, focicsapat,
1 2 
Válaszok Új válasz
foxworkinspace 2016.07.31. 23:10 (#20)
A #17-re:
Tailor! Mesebelien ideális lenne, ha egy súlyos baleset sérültjének vér-transzfúzióra előkészítését, elegendő volna egy szimpla gyorsteszttel ,,letudni", operáció előtt!
Sajnos azonban, az ,,A", ,,B", ,,AB" ,,0" alapcsoportok meghatározásán kívül, létezik még, Rh-faktor összeférhetőség tisztázás, továbbá ,,D" immunszerológiai kockázat felderítés, meg FVIII, FX, PCC stb. alvadási faktorok, és még egyéb ,,csecsebecsék", és mindezek kis- és egymillió permutációja...
● A vérátömlesztés klinikai kérdései - Digitális Tankönyvtár
http://www.tankonyvtar.hu/...02s11.html
http://berettyohir.hu/...nteni.html
decotext 2016.07.31. 12:11 (#19)
Kedves Piktorka! #13
Agyvérzésnél az ottlevö helikopter is késö lehet! Német ismerösöm csak egy hét múlva
került szakkezelésre No.-ban. (Itt kapott agyvérzést) Túlélte, jól van! Kolegám azonnali segitség ellenére is belehalt..... Agyvérzés az nem azonos, soha az egyvérzéssel igy nem jelentheted ki, hogy egy segitség késö....
hatibacsi 2016.07.31. 11:16 (#18)
Mikor mi sok és mi a kevés?

Az ember minden egyes percet soknak érez amit kórházban tölt el. Akár betegként, akár kísérőként.

Nézzük a személyzet oldaláról.

Egy átlagos "nyugodt napon", ugyan az a személyzet kedvesen, a legjobb lehetőségeket figyelembe véve, dönt és kezel, vagy küld tovább betegeket. Ám egy olyan napon, amikor nyakig vagy a vérben, és már tolnák a kezed alá a következőt, és látod a harmadik fetrengőt is az előtérben, teljesen kizárt, hogy nyugodtan, higgadtan cselekvő embereket lássanak,és mindenki számára tetsző események következzenek be. Amikor érzed a fejed felett átcsapó hullámokat, ha van némi rutinod, nem fogják látni rajtad, de valamilyen szinten különbözni fog a viselkedésed és az általad elvégezhető cselekvéssor is. Azonkívül, arra is gondolnod kell, mi az amiért tökön tud rugatni valaki és mi az amiért nem.

A betegek és kísérők részéről.

Mindenki találni fog a sajátjánál könnyebbnek látszó esetet és nem érti miért ő kerül be előbb. Pedig lehet, hogy csak egy éppen üres eszköz az oka. Őt most azonnal el tudják látni, a tiédet pedig nem, így hiába kerülsz be előbb, csak máshol fogsz várakozni. Persze lehet az is, hogy a kilépő személyzet, adategyeztetés nélkül néven szólítja a beteget, az általában azonnali pusmogás elindítója.

Egy érdekes történet... Ez ugye attól függ majd, hogy ki meséli, és ki melyik részletet emeli ki a történetből. A teljes történet... Egy férfit mentő hozott a kórházba, gerincsérülés gyanújával...Megvizsgálták és lefektették. Ha jól emlékszem több mint 24 órán át nem kezdték meg a kezelést. Ugyanis, némi probléma volt az alkoholjával. Némi vér is volt benne... Ha

Aztán a padon üldögélve lehet meditálni, hogy ha az a sok eset nem lenne, aki magának okozta a bajt, akkor könnyebb lenne a valóban szerencsétlenül jártakat ellátni.

Aztán lehet szidni a döntéshozót is, aki így vagy úgy felosztotta a rendelkezésre álló keretet. Nyílván, aki tolvaj államot kiáltva adót csal, az azt állítja, hogy hiába fizette volna be, mert azt is ellopták volna....

Lehetne ezt még ragozni, mi sok és mi kevés, egy biztos, kívülről csak bekiabálni lehet féligazságokat
tailor 2016.07.31. 09:44 (#17)
#15
Foxi, az a baj, hogy nem vagy orvos és olyan feltételezésekbe bocsátkozol, amihez nem értesz.
Egy vércsoport megállapítása ma már 90 másodperc vagy még annyi se, erre fejlesztették ki a speciális teszteket.
A kórházakban nem tartanak vért, de a kórház melletti vérbankban igen. A betegtől levett vért odaviszik és ott válasszák ki a legmegfelelőbb vért vagy vérkészítményt.
Azért fejlesztettek ki speciális infúziókat, hogy fenntartsák a beteg vérkeringését, addig ameddig nem kap megfelelő mennyiségű vért és ott van még a vérzéscsillapítás.
Mondok neked valami érdekeset, amit nem veszel figyelembe. Most már olyan adminisztrációs teher van a mentőkön is, hogy el se tudod képzelni. Ha a mentő bevisz egy beteget a sürgősségire és ott az orvos nem pecsételi és írja alá a mentők papírját, akkor a mentőknek a TB nem fizet egy huncut fillért se, mert jogtalan szállításnak minősül. Ugyan ez vonatkozik a mentőhelikopterre is.
Inkább azon ment a vita, hogy mégse abba a kórházba kellet volna vinni, hanem egy másikba, mert ott nem biztos, hogy eltudták volna látni a beteget. Nem azért mert nincs felszerelése a kórháznak, hanem azért, mert nincs elegendő személyzete a kórháznak.
Most Magyarországon olyan orvos és szakápoló hiány van, hogy a betegellátás is veszélyben van, csak erről mélyen hallgatnak. Gondolom hallottál már arról, hogy egy beteget addig-meddig küldözgettek egyik kórházból a másikba, amíg meg nem halt.
foxworkinspace 2016.07.30. 23:47 (#16)
Helyreigazítás: nem Országos Balesti Intézet, hanem SOTE Transzplantációs és Sebészeti Klinika
foxworkinspace 2016.07.30. 23:35 (#15)
Az a baj, Tailor, hogy elbeszélünk egymás mellett!

Ha valaki, hát akkor én TUDOM, milyen állapotok is uralkodnak (és uralkodtak, évtizedekkel korábban is!) Magyarországon, az egészségügyi ellátás területén! Éspedig SAJÁT, KÖZVETLEN TAPASZTALATOM IS VAN A TÉMÁRÓL! Méghozzá 2 hivatkozási alapom is van:
● Az első eset, a két gerinc-csigolyámat érintő compressio-fractura, ami egy üzemi balest folytán következett be, a Nyugati-téri aluljáró építkezés közben, 1982-ben. A baleset reggel ¾ 7-kor történt, és csak 12 óra elteltével kerültem szakorvos keze alá, aki aztán ,,helyrepöccintette" a gerinc-csigolyáimat, majd pedig begipszelt.
(Csak ,,mellékesen": a belesetet követően, GYALOG, KÍSÉRŐ NÉLKÜL totyorogtam el a Hegedűs Gyula utcai körzeti rendelőbe [Budapest, XIII. ker.], ahol MÉG CSAK MEG SEM RÖNTGENEZTEK, viszont azzal nyugtatgattak, hogy majd jön a mentő!... — Hát nem jött! — Aztán du. 17 órakor eluntam a dolgot, és ismét EGYEDÜL, GYALOGSZERREL — apró lépésekkel totyorogva [figyelve közben, nehogy nekem jöjjön valaki, és végzetesen elmozduljon a csigolyám!] — nekivágtam a XIII. kerületből a VIII. kerületben lévő Országos Baleseti Intézet-hez vezető útnak, ami testvérek között is, nagyjából 5 kilométernyi távolság!... (Senki ne reménykedjen: gond mentesen helyrejöttem! — MINDEN tekintetben... — Ha nagyon igyekszem, még az angol-spárgát is megcsinálom, és utána jöhet, akár 40 huri is!...)
● A másik hivatkozásom, az Édesanyám (itt nem részletezett) kórházi ,,esetei", melyeknek következében a kórház rágalmazási és becsületsértési pert akasztott a nyakamba, ám azon túl, hogy sikerült alaposan felkészülnöm a tárgyalásra, szerencsémre egy rendkívül tárgyilagos és együttérző bíró tárgyalta az ügyemet, ezért hát priusz-nélküli felmentéssel megúsztam!

Mindezt azért írtam le előljáróban, hogy alátámasszam: saját tapasztalatokra alapozott okom volna elmarasztalni a Magyar egészségügyet, ámde..., ámde a JELEN kérdés lényegét illetően mégis úgy érzem, elbeszélünk egymás mellett, éspedig egyrészt, mert...
1. ,,Bubua" nem vette figyelembe, hogy itt egy nyilvánvalóan RENDKÍVÜL SÚLYOS sérülésről lehetett szó (azért kellett mentőhelikopter), továbbá
2. sem te, sem ,,Bubua" nem gondoltátok át, hogy súlyos sérülések esetében (az én egykori gerinc-sérülésemnél jóval súlyosabb sérülések esetében!) VÉRÁTÖMLESZTÉSRE, de legalább is, operáció alatti FOLYAMATOS VÉRPÓTLÁSRA lehet szükség, ezért a helikopter kórházi landolását követően, nagy valószínséggel NEM az adminisztráció miatt húzódott el fél óra hosszat a betegfelvétel, hanem az lehetett, amit sejtek:
a) vagy nem tudták repülés közben megállapítani a sérült vércsoportját (beleértve a Rhesus-faktort is!), vagy pedig
b) olyan különleges vércsoportba tartozhatott, amely vércsoport szerinti vérkészítmény nem állt azonnal rendelkezésre a kórházban, ezért azt át kellett hozatni, egy másik kórházból!
tailor 2016.07.30. 20:25 (#14)
#6-7.
Foxi, mi erre reagáltunk: "a leszállás után fél óra telt el a kórházi betegfelvételig".
Bubua53 és én is azt mondom, hogy aki olyan súlyos állapotban van, hogy mentőhelikoptert kell érte küldeni, azt minek tartják fel a betegfelvételnél? Miért nem várja egy orvosi csapat, amelyik stabilizálni tudja az állapotát?
Nem a mentőkről vagy a mentőhelikopterről van szó, hanem a kórházról.
Sajnos nem vagy tisztába a viszonyokkal és nem tudod mit beszélsz.
A betegfelvétel az egészségügyi rendszerbe akkor történik, amikor a beteg először találkozik az egészségügyben dolgozókkal, tehát ha baleset ér valakit, akkor a kiérkező mentő kezdi el a betegfelvételét a rendszerbe. Sajnos ilyenek a jogszabályok!
Hidd el Foxi tényleg nem viccelek! Saját tapasztalatból tudom. Amikor nekem is levágta az ujjam a gyalugép, akkor mentőt hívtunk. A seb ellátása után első dolga volt az adatok felvétele, tehát kellett a TAJ kártya, személyi igazolvány és a lakcímkártya. Ha nincs érvényes TAJ kártyám be se visz a mentő, mivel nem voltam életveszélyben.
Amikor beérkeztünk a sürgősségire, akkor némileg szerencsém volt, mivel én voltam az egyedüli mentővel szállított. Sajnos a sürgősségin már nem is olyan segítőkészek, mint hinné az ember. Ha esetleg több olyan sérült van, aki mentővel érkezett, akkor várni kell a sorára mire orvoshoz kerül. Itt csak arról döntenek, hogy utána milyen másik orvoshoz küldjék, aki majd foglalkozni tud vele.
Egy mentőhelikopternél orvos is jelen van, tehát már a kórházzal előre tudja közölni a beteg állapotát és meg tudja határozni azt is, hogy milyen kezelés szükséges. Ha viszont odaérkezés után a kórház a beteg adatait firtatja és nem a betegre koncentrál az bizony botrány! Mert ilyen esetben első a beteg és utána az, hogy ki fizeti ki a betegellátást!
piktorka2 2016.07.30. 09:44 (#13)
Deco! #12
Nem, balesete, hanem agyvérzése volt, amitől komplett lebénult az egyik fele.
decotext 2016.07.30. 08:37 (#12)
Piktorka!
Az anyosod valószinü, hogy nem balesetes volt.....
kicsoda57 2016.07.30. 02:03 (#11)
szerintem a Fideszt kellene beperelni, a minisztereket,amióta a hatalmon vannak, jobb elkerülni a kórházat minél messzebb.

Ja meg be kell perelni a fákat az út szélén, mert útba vannak, ha a fiatalok éjjel tök hülyén, vidáman nekimennek, meg a villanyoszlopokat beperelni rossz helyen vannak,
álljanak már odébb, mert jönnek a piás fiatal sofőrök.

Itt mindenki mindenkit perelni akar már,

inkább vezettek volna óvatosan!
Minek a kressz vizsga?

És ha nincs mentőhelikopterre sem majd pénz, akkor mi lesz?
könnyen elérkezhet.
1 2 
Facebook komment
További címkék
súlyos baleset, szimpla gyorsteszttel, vérátömlesztés klinikai, ottlevö helikopter, tailor, mesebelien, ideális, lenne, vizsga fejlesztették fiatal, speciális hallgatnak kolegám, felvétele ellátása tudják, minden álljanak, általad operáció, beérkeztünk érzem, fejed felderítés, magyarországon adminisztráció, beérkeztünk könnyebbnek,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2021 TVN.HU Kft.