Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Hát érdemes ilyen állapotban lenni?
Józanság mint népbetegség

A józanság krónikus hiánybetegség, amit az alkohol tartós megvonása idéz elő. Tünetei között súlyos kedélybetegség, levertség, túlérzékenység stb. lép fel. A WHO adatai szerint az emberiség közel 80%-a rendszeresen szenved józanságban.
A betegség lefolyása


A józanság látható jelei: rosszkedv miatt lehajtott fej, túlságosan vastag ruházat a folytonos fázás miatt, unott tekintet. Ez a beteg olyannyira magába fordult, hogy már nem hajlandó senkivel szóba állni, ezért visel fejhallgatót.
A józanság kezdeti stádiuma a legtöbb esetben a "másnap" nevű állapot. A betegen fej- és gyomorfájás, hányinger, valamint erős levertség lesz úrrá. Később a hányinger és a fájdalmak elmúlnak, azonban hamarosan újabb súlyos, főként pszichikai jellegű tünetek lépnek fel:
gátlásosság: az egészséges (szaknyelven "részeg" emberre jellemző viselkedésformák, pl. spontán nótázás, intim titkok elmesélése, bevizelés stb. hirtelen elutasítása
túlérzékenység: a beteg rendkívül érzékennyé válik a fizikai fájdalomra és különösen a hidegre.
mozgáskoordinációs zavarok: a normális, változatos és kacskaringós pálya helyett a beteg csak egyenes vonalban képes haladni.
nemi vágy csökkenése: a beteg kielégíthetetlenül magas igényeket állít fel a lehetséges szexuális partnerek felé.
kedélybetegség: a beteg hirtelen megbotránkoztatónak találja egészséges embertársai viselkedését. Irracionális félelmek lépnek fel, a beteg ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel:
- "Mit fog ehhez szólni az asszony?"
- "Mit fog ehhez szólni a főnök?"
- "Mennyit költöttem este piára?"
- "Ki ez a nő mellettem?"
A józanság társadalmi hatásai
Bizonyított tény, hogy a józan emberek súlyos veszélyt jelentenek másokra és önmagukra. A közúti balesetek többségét, kb. 70%-át józan vezetők okozzák. Hasonló arány figyelhető meg a bűncselekmények terén is: a vagyon elleni bűntettek közel 90%-áért józan emberek felelősek. Nem józanul elkövetett bankrablásról Ambrus Attila elfogása óta nem tudunk. A józanságban szenvedők aránya azonban a gazdasági bűncselekmények terén a legmagasabb, itt ugyanis 100%-os arányról beszélhetünk.
A történelem során nagyon sok államfő és politikus döntéseit befolyásolta az alkoholfogyasztás elmulasztása. Hitler, Pol Pot és Szaddám Huszein mind józanul követtek el emberiségellenes bűntetteket (Ezzel szemben olyan kiváló, alkoholt rendszeresen fogyasztó vezetőket, mint Nagy Sándor, Kemál Atatürk vagy Winston Churchill a mai napig hősként tisztelnek hazájukban.) Idült józanok (szaknyelven "antialkoholisták" többmilliós károkat okoznak az országoknak azzal, hogy nem vásárolnak szeszesitalokat, ezzel jelentős adóbevételtől fosztva meg az államot. Nem elhanyagolható a józanság szerepe a környezetszennyezésben és a klímaváltozásban sem: alkohol helyes alkalmazásával az emberiség megspórolhatná a fűtésre fordított energia nagy részét.
Kezelés
Mint minden betegségnél, a legfontosabb teendő itt is a megelőzés: az alkoholt folyamatosan adagolni kell a szervezetbe, általában óránként javallott egy (testsúly és alkat szerint változó mennyiségű) adag italt magunkhoz venni. Amennyiben a józanság tüneteit érzékelni kezdjük, érdemes növelni az adagot. Tapasztalatok szerint ez utóbbi célra az olcsó röviditalok (pl. kevert) a legalkalmasabb.
A tudományos körökben mai napig vitatéma, hogy mikor érdemes a józan beteg kezelését elkezdeni. Egyes szakértők (pl. Béla bá' a sarki talponállóból, Tóth Kálmán a Hörpintőből) a másnap alatt nem érdemes belefogni a beteg kezelésébe, meg kell várni, amíg az előrehaladottabb állapotba lép. Erre az időre minél több pihenést/alvást javasolnak. Mások szerint a kezelést már a másnap kezdetén érdemes elkezdeni, erre valamilyen tiszta párlatot, pl. vodka, pálinka, súlyos esetben akár etilalkohol alkalmazható.
A józanság, mint társadalmi probléma leküzdésére számos kísérletet tettek a történelem során. Több vallás alkohol rituális elfogyasztását írja elő híveinek; a tatárok törzsi országgyűlésén pedig csak az vehetett részt, aki előzőleg megivott egy kupa bort. Legutóbb a magyar kormány tett erőfeszítéseket a józanság visszaszorítására a házi szeszfőzés engedélyezésével.
Találta és megrészegedett a röhögéstől: Cassandro George Cross Malta.svg Ħelyi vita 2010. szeptem

SzórakozásEgyéb kérdések
A kérdést írta: ludwigtoth ( 2013.08.21. 23:13 )
Válaszok száma: 5
Címkék: állapotban, érdemes, lenni, ilyen, környezetszennyezésben, megbotránkoztatónak, kielégíthetetlenül, mozgáskoordinációs, alkoholfogyasztás, visszaszorítására,
Válaszok Új válasz
nacsa66 2013.08.23. 06:00 (#5)
Hmm...

Azért van pozitív példa is!!!

A józan paraszt!!!
hatarvadasz 2013.08.22. 19:32 (#4)
Azt mondják a józan bolond a legrosszabb.
A másnaposságát pedig kialudni nem lehet, csak újraélni.
Ha ki lehetne aludni, az alkoholisták talán még élhetőbb világképet alakítanának ki
a megcsömörlött józanságúak kárára.
bubua53 2013.08.22. 16:31 (#3)
Nálam is mutatkoznak a tünetek.
alicelabor 2013.08.22. 15:43 (#2)
Nem érdemes ilyen állapotban lenni.
taen 2013.08.22. 11:35 (#1)
Kár, hogy a józanságot nem lehet kialudni.
Olcsóbb lenne!
Facebook komment
További címkék
józan paraszt, józan bolond, másnaposságát pedig, alkoholisták talán, azért, pozitív, példa, józan,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2021 TVN.HU Kft.