Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Külföldre kilehet vinni kiskorú gyereket?

UtazásEgyéb kérdések
A kérdést írta: kisvezse ( 2014.05.11. 09:13 )
Válaszok száma: 4
Címkék: külföldre, gyereket, kiskorú, kilehet,
Válaszok Új válasz
decotext 2014.05.11. 10:41 (#4)
Kedves Pola64! Ebben az esetben tévedsz és ez csak magyar csökevény. A pontosat Ibicimama irta és én lejjebb! A Schengeni gyezmény tagországaiba ugyan úgy mesz ahogy Zala megyéből Borsodba vagy Békésből Győr-Sporonba! Senkitől nem kell engedély, viszont az adott országban be kell jelentkezned ha nem turista vagy. Később természetesen az iskolakötelezettségnek is eleget kell tebbed!

Gyermekeimet akik 33 és 35 évesek, máig nem jelentettük ki sehol. Semmi köze a gyámhatóságnak ahoz hogy hova mennek. Már a legtöbb iskoláikat külföldön végeszték. Mi csak az iskolának jelentettük be (s nem kérvényeztük!!!) hogy X dátumtól nem jönnek mert.....

Igazad van viszont nem EU és nem Schnegi egyezmény országainál! Itt valóban nagyon szigorú az előírás, mert ugyan nem gyereklopás ha az apa vagy az anya viszi a gyereket valahova más országba, de ha csak az egyik fél a gyám, s nem mindettő, akkor bizony a mási (nem gyám) félnek is kell az engedélye!
ibicimama 2014.05.11. 10:32 (#3)
Attól függ hova viszed? Ahova útlevél kell, ott mindkét szülő beleegyező nyilatkozatát csatolni kell!
Hallottunk már elég gyereklopásról!
pola64 2014.05.11. 09:44 (#2)
Jóllehet az Európai Unió területén mindenki szabadon oda költözik, ahova akar, ez nem jelenti azt, hogy a gyermekét mindenki oda viszi, ahova akarja.

Napjainkban gyakori, hogy a szülő a külföldi munkavállalás mellett dönt, és az sem ritka, hogy valaki külföldi személlyel közösen vállal gyermeket. Noha az EU területén a mozgásszabadság érvényesül, de akinek kiskorú gyermeke van, az mégsem élhet ezzel a szabadsággal korlátlanul.


A kiskorú gyermek ideiglenes külföldi tartózkodásához (rövidebb utazások, nyaralás, rokonlátogatás, egy évet meg nem haladó külföldi út) mindkét szülő hozzájárulása szükséges. (Nem véletlen, hogy az útlevél kiállításához is mindkét szülő aláírása kell.)

Egy évet meghaladó tartózkodás, vagy végleges külföldi letelepedés esetén pedig a szülők egyetértő hozzájárulása mellett még a gyámhatóság engedélyét is meg kell kérni a kiskorú gyermek végleges külföldre távozásához - még akkor is, ha a gyermek szülei egyébként együtt élnek, és közösen döntenek arról, hogy a család külföldre költözik. Ezt a kérelmet a gyermek állandó lakóhelye szerinti illetékes gyámhatósághoz kell benyújtani, csatolva azokat a mellékleteket, amelyek igazolják, hogy a külföldi tartózkodási helyen a gyermek lakhatása, taníttatása, egészségügyi ellátása, és megélhetése biztosítva lesz.

A szülő a nem nála elhelyezett gyermeket a másik szülő hozzájárulása nélkül nem viheti külföldre, sem átmeneti, nem tartós időtartamra, sem a végleges letelepedés szándékával.
A szülő a nála elhelyezett gyermeket a másik szülő beleegyezése nélkül tartósan vagy a végleges letelepedés szándékával nem viheti külföldre, kivéve, ha bírósági döntés ezt lehetővé teszi.
decotext 2014.05.11. 09:28 (#1)
Miért ne lehetne?? A "Schengeni" szerződésben
felsorolt országokba bárhova, bármikor. Ehez
még hozzá tartozik négy nem EU-tag is:

Izland, Norvégia, Schweiz, és Lichtestein

http://hu.wikipedia.org/...nt_map.svg
Facebook komment
További címkék
esetben tévedsz, pontosat Ibicimama, adott országban, gyámhatóságnak ahoz, kedves, ebben, esetben, tévedsz, mégsem napjainkban mediaviewer, nélkül szabadon szerinti, szándékával mozgásszabadság országokba, schnegi kivéve, csatolni rokonlátogatás, munkavállalás magyar, csatolni tagországaiba, turista tartósan, természetesen miért,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2021 TVN.HU Kft.