Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Feltétel nélküli alapjövedelem ?Ezt miért nem erőlteti egyik párt sem ?
A sok kamu ígérgetés helyett , az emberek létfentartását célzó ,alanyi jogon járó illetmény bevezetését kellene már régen előtérbe hozni , ami megszüntethetné a mély szegénységet, és társadalmi szinten az elégedetlenkedést .Ehhez persze össze kell fognunk , nekünk , jobb és baloldali gondolkodású embereknek! Ezért érdemes tennünk ! Fogjunk össze , ne hagyjuk , hogy azok profitáljanak az ország GDP-jéből ,akik valójában csak a szálakat mozgatják! Ébredjetek emberek ! Tegyünk magunkért végre valamit!Ha többet szeretnél tudni a feltétel nélküli alapjövedelemről , írd be valamelyik keresőbe ,pl. google stb , sok mindent megtudhatsz ! Már több országban bevezették!!!!
Gazdaság, pénzügyek, üzletEgyéb kérdések
A kérdést írta: lebecolo2 ( 2018.02.26. 20:32 )
Válaszok száma: 41
Címkék: alapjövedelem, feltétel, erőlteti, nélküli, elégedetlenkedést, alapjövedelemről, megszüntethetné, létfentartását, profitáljanak, gondolkodású,
1 2 3 4 5 
Válaszok Új válasz
lebecolo2 2018.02.28. 12:00 (#11)
Alapjövedelem külföldön
Számos országban kampányolnak politikusok, tudósok, filozófusok a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséért. Közülük számosan valójában negatív jövedelemadóra gondolnak, ami az alapjövedelemtől eltérően rászorultságfüggő. Bár a két koncepció ügyintézésében és hatásában is markánsan különbözik, mégis sokan összekeverik ezeket.

Kanada
A Manitoba tartománybeli Dauphin városában Kanada kísérleti alapjövedelmi programot vezetett be (,,Mincome" 1974 és 1979 között.[14]

Ontario tartományban 2016-ban indították pilot jelleggel a feltétel nélküli alapjövedelmet, Hamilton, Brantford, Brant County és Thunder Bay területén, amelyet a lakosság egy véletlenszerűen kiválasztott része kapna, párhuzamosan egy kontroll csoporttal.[15][16]

Németország

Berlini tüntetés a feltétel nélküli alapjövedelem mellett (2010)
A feltétel nélküli alapjövedelem egyik legismertebb németországi élharcosa Götz Werner, a DM Drogeriemarkt áruházlánc elnök-vezérigazgatója, Németország egyik leggazdagabb embere. Werner Karlsruhe híres műszaki egyetemén közgazdaságtant is oktat.

A Hartz-reformok néven ismert, munkaerő-politikai koncepció szélesítette a feltétel nélküli alapjövedelem támogatói bázisát Németországban.[17]

2008-ban Susanne Wiest(wd) petícióját 50 000-nél többen írták alá, így a fiatal német aktivista nyilvános meghallgatáson vehetett részt a Bundestagban,[18] ami segített a közvélemény tematizálásában a koncepció kapcsán.

A Német Kalózpárt hivatalosan az alapjövedelem mögött áll[19] már 2011 óta. A CDU-n belül Dieter Althaus a feltétel nélküli alapjövedelem egy modelljére tett javaslatot.[20] A Die Linke baloldali párton belül a Katja Kipping vezette csoportosulás támogatja a feltétel nélküli alapjövedelem ügyét.[21] A német szociáldemokrata párton belül a Rhein-Erft-group 2010 óta támogatja az alapjövedelem gondolatát.[22] A zöldeken belül is számos követője van az eszmének.

Finnország
A finn kormány 2017 januárjától kísérletképpen egy reprezentatív statisztikai szelekció során kiválasztott csoportnak bevezette a feltétel nélküli alapjövedelem intézményét.[23] Ennek keretében havi 560 eurót, azaz mintegy 170 ezer forintot juttatnak a kiválasztott személyeknek. A koncepció nagy előnyének tartják, hogy ezzel kiváltható a különféle segélyek, támogatások bürokratikus rendszere, a jogosultság vizsgálata. Az alapjövedelmet az érintettek akkor is megkapják, ha munkához jutnak, ezt nagy ösztönzőnek tartják az álláskeresésre.
lebecolo2 2018.02.28. 12:00 (#10)
Magyarországi története
A feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését Magyarországon az FNA csoport támogatja, melynek első aktív összejövetelét 2011. május 31-én, Budaörsön tartották.[6]

Szili Katalin független parlamenti képviselő 2013. szeptember 3-án határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek A feltétel nélküli alapjövedelem magyarországi bevezetési lehetőségének vizsgálatáról címmel. Erről a Parlament Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága szeptember 23-án tárgyalt, a javaslatot végül nem vették tárgysorozatba.[7]

2014. január 11-én, a Kossuth Klubban rendkívül nagy érdeklődés közepette mutatták be a LÉT munkacsoport 98 oldalas tanulmányát, amely a feltétel nélküli alapjövedelem aktuális, magyar viszonyokhoz szabott, rövid időn belül bevezethető és realista programja. Szándéka szerint, ez a történelemben először számolná fel Magyarországon a nincstelenséget és a mélyszegénységet. A tanulmányt neves közgazdászok és szociológusok készítették, a szakmai konferencián kiállt mellette Ferge Zsuzsa és Surányi György (ex-jegybankelnök is). A tanulmány az alapjövedelem kérdését fontos média-témává tette.[8]

2015-ben a magyarországi pártok közül elsőként a Párbeszéd Magyarországért taggyűlésén elfogadta és programjába illesztette az alapjövedelem-koncepcióját. A Párbeszéd elképzelése szerint a gyermekek havi 25 ezer forintot, a felnőttek havi 50 ezer forintot, a kismamák havi 75 ezer forintot kaphatnának. A párt az alapjövedelem-programját egy önálló honlapon is bemutatta.[9]

2015. március 27-én a Párbeszéd konferenciát rendezett a Kispesti Munkásotthonban, ahol bemutatta javaslatát. A konferencián felszólalt Scheiring Gábor, a párt alapítványának (MMA) elnöke, Surányi György volt jegybankelnök, Babarczy Eszter, Tamás Gáspár Miklós, Ferge Zsuzsa, Misetics Bálint, Pogátsa Zoltán, a koncepciót Tordai Bence mutatta be.[10][11]

2016. május 21-én a Párbeszéd alapítványa, a Megújuló Magyarországért Alapítvány a Friedrich Ebert Alapítvány és a Progresszív Gazdaságpolitika Alapítvány segítségével nemzetközi konferenciát szervezett az alapjövedelmről, ezen felszólalt Szelényi Iván, Karácsony Gergely, Guy Standing [12], Szabó Tímea, Lakner Zoltán, Papp Réka Kinga, Jávor Benedek és Tollner József [13].
lebecolo2 2018.02.28. 11:59 (#9)
A feltétel nélküli alapjövedelem (basic income guarantee, citizen's income vagy unconditional basic income) egy gazdaságpolitikai eszköz, a társadalombiztosítás olyan javasolt rendszere,[1] melyben a politikai közösség összes tagja (minden állampolgár) egyéni alapon és feltétel nélkül rendszeresen fizetett jövedelemre jogosult.

Az állampolgárság követelményén túl az alapjövedelem nincs feltételekhez kötve. Így nincs rászorultsági vizsgálat sem; a leggazdagabb és a legszegényebb polgárok egyaránt megkapnák. Az amerikai Basic Income Network[2] precíz definíciójában ki is emeli a helyszíni környezettanulmány teljes hiányát: ,,A feltétel nélküli alapjövedelem annak a feltételhez nem kötött, a kormányzat által biztosított garanciája, hogy valamennyi polgár rendelkezik elegendő jövedelemmel alapvető szükségleteik kielégítése érdekében."[3]

A feltétel nélküli alapjövedelem nem tévesztendő össze az államilag garantált minimális jövedelemmel (guaranteed minimum income), ami koncepcionálisan hasonló, ám igénybe vételéhez az állam további feltételeket szabhat, ami például a kormányzat által szervezett közmunkában való részvétel vagy rászorultság lehet. A feltétel nélküli alapjövedelemnél az egyetlen követelmény a jogosultsághoz, hogy az egyén az ország állampolgára legyen.

A mindennapi használatban az alapjövedelmet gyakran pontatlanul egy kalap alá veszik a rászorultsági alapú garantált minimális jövedelem más alternatíváival, például a negatív jövedelemadóval. A létminimumot nem biztosító alapjövedelmet részleges alapjövedelemnek nevezik.

A ,,nagykorúság elérésével nyújtott tőkejuttatás"[4] eszméje már Thomas Paine 1795-ös Agrarian Justice című fontos röpiratában megjelent, ott az eszközalapú egalitarizmussal (asset-based egalitarianism) párosítva.

A feltétel nélküli alapjövedelem öt fontos jellemzője:[5]

Az alapjövedelmet pénzben és nem természeti javakban vagy élelmiszerekben kapják;
Mindenki egyénileg jogosult rá, tehát nem családok vagy háztartások részesülnek benne;
A közösség tagjai rendszeresen (pl. havonta) kapják, tehát nem pl. felnőtté válásukkor egy összegben;
Az alapjövedelem összege az alapvető szükségletek: az étkezés és a lakhatás költségeire elegendő
A politikai közösség minden tagja feltétel nélkül jogosult rá, tehát pl. rászorultságtól vagy munkavállalási hajlandóságtól függetlenül. Ez megkülönbözteti pl. a munkanélküli segélytől vagy a családi pótléktól.
szensavasutlezaras 2018.02.28. 04:14 (#8)
Mert az a pénz az ő zsebükből hiányozna ugye, és meg akarják jól baszni azt a 2 fillért is röptében.
Másfelől pedig a kúrmánytagokat a luxusban mióta érdekelte az emberek jóléte? Onnantól, hogy megválasztották őket, túlélték a hasznukat, éljenek ahogy tudnak, vagy dögöljenek meg. Ja, és ez volna a népbarát politika akkor vajon milyen lehet a népellenes?

Akinek ilyen barátai vannak, minek annak ellenség?
putnok7882 2018.02.27. 18:14 (#7)
Már maga a kifejezés is önellentmondás.
A jövedelem szó, klasszikus magyar jelentése: Általában, azon haszon akár készpénzben, akár más értékben, melyet valaki jószágából, mesterségéből, kereskedéséből, hivatala vagy szolgálata, fáradsága stb. után bevesz.
Tehát valaminek az ellenértéke.
colonel 2018.02.27. 17:25 (#6)
talán dolgozni kellene a jövedelemért. ha lehet jó minőségben és hatékonyan, a semmiért semmi jár szerintem.
hatibacsi 2018.02.27. 09:27 (#5)
Mert nincs értelme....A világban nincs ilyen.. Aki élni akar annak tenni kell valamit. Így is lehetne példákat sorolni pld a mama-hotelben élők elrettentő reakcióit a világ hatásaira...

Aztán a munka nélkül megszerezhető "jövedelmekről" és azok hatásairól már olvashattál, pár sort, úgy gondolom, ezt lehetne még fokozni...

Az összefogás valóban hasznos lenne, hogy megállapodjunk a közös minimumokról, ám bármilyen alapon kiosztani meg nem szolgált jövedelmet, az a megosztottságot növelné....

Tegyük fel, hogy kiosztasz mindenkinek havi 100 000 Ft-ot. Az egy év alatt 1 200 000 Ft per fő. Tegyük fel, hogy valaki nem dolgozott egy napot sem, ám ez jár neki. Közben unalmában bevedelt szeszecskétől összehányja a járdát. Mit fog mondani, akinek ezt fel kell takarítani, és tegyük fel hogy nettóban alig kap többet, mint aki odataccsolt. Mit fog mondani, aki ezt látja munkából hazamenet? Mit fog mondani a mentős, akinek az összehányt palántát kórházba kell vinni?

Ez csak pár apró gondolat. Nem ítélkezni akarok, csak felvázolni egyetlen variációt, amit csak pár szempontból idefirkantottam. Ülj oda mindegyik helyére az asztalhoz és meséld el a véleményedet, takarítóként, egyszerű szemtanuként, majd mentőstisztként, esetleg a randalírozó ingyenélőként is. írd le mindegyiket, a kérdésed tartalmát is vond bele mindegyikbe....Aztán olvasd át....
putnok7882 2018.02.27. 07:46 (#4)
Olyan, hogy feltétel nélküli alapjövedelem nincs. Mert minimum az állampolgárság megléte a feltétele.
Lehetne, ha globális szinten megvalósulna, de ez kivitelezhetetlen. A népvándorlás is jelentős mértékben visszaesne, hisz különböző számok keringenek a neten, hogy a jóléti államokból mennyi pénzt utalnak haza az otthon maradottaknak a migránsok.
Volt már itt munkaviszony nélküli segélyezés, ami legjobban hasonlított a feltétel nélküli jövedelemhez. Generációk nőttek fel, hogy a munkavégzéstől elszoktak. Mert meg lehet szokni. Ha az ilyesmit erőltetik, akkor ez nem más mint rászorulók tenyésztése. A demográfiai mutatókon sokat javítana, de más mutatók között nyílna az olló szára. A kvalifikált munkaerőhiány tovább nőne, míg az eltartottak száma is.
Meg lehet nézni, hova vezet? Ott a német példa. 2015-ben azzal győzködték a németek a sajátjaikat, hogy az elöregedő német társadalomnak szüksége van a fiatal bevándorló munkaerőre. Azok elsöprő többsége pedig úgy véli, hogy a segélyekért és ellátásokért kíván ott élni. Márpedig ezen költségeket valakiknek meg kell termelni. Ez pedig nem igazságos. A feszültség forrása kódolva van. Hisz, szorgalmas jövedelmet termelő többség a végtelenségig nem fogja tűrni, hogy eltartást elváró, tenni nem akaró tömegekért csökkenjen a jövedelme, vagy emelkedjen a nyugdííkorhatára.
decotext 2018.02.27. 07:39 (#3)
Kedves Lebecolo2!
Csak nem akarod visszahozni a tervgazdálkodást és a szocializmust?

Egy jól müködö társadalomban sincs ilyen! Sem Schweizban sem
Norvégiában sem Luxemburgban. Ezek az országok pedig világ
viszonylatban is élen vannak!

Ahogy Foxworkinspace kolega is irta, termelj jobban és többet
dolgozz hatékonyabban (gépesités), akkor majd lesz jó béred!

Senki nem dolgozna, ha alanyi jogon kapna havi bért!
Már a minimálbér is egy gazdasági torpedó, így is mert
sokan még ezt sem termeli ki!
wrist 2018.02.27. 02:07 (#2)
Volt ilyen. A diktátor Kadhafi, a szintén diktátor Szaddam ezt adta népének...
Szaúd-Arábiáról még nem is szóltam. Sehol nem robot termelte / termeli ki a megtermelt javat, hanem ember. Gépeket használva, de nem robotizált technológiával... Nem akarsz inkább visszamenni a saját miliődbe, ahol minden igyekezeted ellenére sem tudsz hülyét csinálni magadból? Vagy szeretnél, de az ovihoz már túlkoros vagy? Vagy Dániára gondolsz? Ott meg nem vállalta senki. Akik meg vállalták volna, azok adnák a liberálisok szavazóbázisát. Eszerint nem feleltek meg a kiíírásnak: legalább egy befejezett középfokú iskola vagy 12 hónap folytatólagos munkaviszony.
1 2 3 4 5 
Facebook komment
További címkék
feltétel nélküli, alapjövedelemtől eltérően, véletlenszerűen kiválasztott, kontroll csoporttal, alapjövedelem, külföldön, számos, országban, támogatások számok filozófusok, tüntetés tőkejuttatás bevesz, group jegybankelnök értelme, kalózpárt aztán, valóban mincome, gondolom fontos, javaslatot forintot, szociális szabott, misetics alapítvány,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2020 TVN.HU Kft.