Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
A finomra őrölt só, cukor miért gyengébb?

Gasztronómia (étel, ital)Receptek
A kérdést írta: apabybe ( 2014.08.17. 05:50 )
Válaszok száma: 11
Címkék: gyengébb, finomra, miért, cukor,
1 2 
Válaszok Új válasz
piktorka2 2014.08.18. 09:23 (#11)
Én nem ilyen tudományosan vezetem le a dolgot, hanem a józan paraszti eszemmel, és a tapasztalatommal.
Azt tapasztaltam, hogy a kávémba minden reggel 2 kanál cukrot teszek, és két komplettát.
Ha durva a kristálycukor, akkor a megszokott ízt érzem. Ha a finomított kristálycukorból teszek a kávéba ugyanúgy két kanál cukrot, akkor mindig egy kicsit keserűbbnek érzem a kávét. És a sóval is így vagyok. A finomított apróbbra őrölt só hamarabb elfogy ,mint a durvább konyhasó.
Ezért úgy gondolom, hogy a durvább változat erősebben ízesít. Ettől a kérdéstől függetlenül már többször beszéltem ismerősökkel és háziasszonyokkal is, és ugyan ez a tapasztalatuk.
Azon nem agyaltam, hogy miért van ez így, de ha apabybe ezt a kérdést feltette másoknak is feltűnt a dolog.
De agyalok egy kicsit. :
Ha fogok egy csipet sót a durvábból, és azzal sózom meg a felszelt paradicsomot, akkor az feloldódik és szétterül a felületen. A csipet só mondjuk egy gramm. A finomított sóból veszek egy csipetnyit akkor nem lesz annyira sós. Kipróbáltam! Vettem egy kiló kristálycukrot és pontosan lemértem, majd kétfelé osztottam. ( volt időm rá, mert az unokák hazamentek). Az egyik kupacot betettem a darálóba és egész finomra őröltem. Ez a kupac nagyobb lett térfogatilag, mit az őrletlen. Megédesítettem két pohár kávét. Az egyiket a kristálycukorral. a másikat a porcukorral. Mindkettőbe két- két kanállal tettem. A porcukros kávé sokkal keserűbb lett, mint a kristálycukorral ízesített.
Miért érezhettem így decotext?
ludwigtoth 2014.08.17. 19:05 (#10)
Az #6-ban adott válaszomból egyébként sajnos kimaradt két szó....
Bocsi...

Éspedig az, hogy "érzetet kelt"

tehát az #6-ban adott válaszom az így néz ki egy picit helyesebben:

De gyengébb érzetet kelt. Mégpedig azért, mert finomra őröléskor fizikailag összetöröd a cukor vagy a só kristályait.

Talán így egy picit helyesebb...
ludwigtoth 2014.08.17. 19:00 (#9)
Hát, én ezt valamikor így tanultam.

De azóta sokat és sokféleképp változott a tudomány. Én ezt el is hiszem, sőt el is fogadom.
És mivel a gyakorikérdések.hu sokszor inspirál kérdéseket a Tudjátok.hu-n, ezért idézem egy hasonló kérdésre adott választ...
"A durvább szemű sóval sózott étel viszont sósabbnak érződik. De csak érződik.
Ez a "forró pont" hatás miatt van, mert a nyelvhez érve egy nagyobb kristály erősebb ingert fejt ki (abban a pontban a nyelven töményebb oldat alakul ki), viszont amikor feloldunk azonos mennyiségű durva és finom szemcséjű sót vízben, akkor azt már ugyanolyan sósnak érezzük."
Valahol itt lehet az igazság...
decotext 2014.08.17. 17:26 (#8)
Kedves Lajos! Mit gondolsz amikor a zúzott és nem zúzott
kristályok a nyelveden feloldódnak a nyáltól akkor mi lesz belőlük?
Megsúgom: oldat, s tök mindegy a kiindulás állapot!

(Az oldott só vagy cukor az oldaban elveszti krstályos halmazállapotát.)
raska_istvan 2014.08.17. 16:43 (#7)
Attól, hogy a kristályok össze vannak törve, még ugyanazokat a molekulákat/ionokat tartalmazzák. Különbség maximum érzetben lehet. Az ok talán ott keresendő, hogy őrlés után nagyobb lesz ugyanakkora súlyúnak a térfogata a porszemcsék közötti levegő miatt.
ludwigtoth 2014.08.17. 16:24 (#6)
De gyengébb. mégpedig azért, mert finomra őröléskor fizikailag összetöröd a cukor vagy a só kristályait.
actimel 2014.08.17. 16:16 (#5)
Attol függ, hogy térfogat vagy "suly " szerint hasonlitod
piktorka2 2014.08.17. 14:11 (#4)
Hát én is úgy tudom és úgy is tapasztaltam, hogy a finomított só és cukorból több kell, mint a durva kristálycukorból, vagy az egyszerűbb konyhasóból.
sztotyi 2014.08.17. 14:09 (#3)
Egy kicsit sem gyengébb!
bubua53 2014.08.17. 13:22 (#2)
Szerintem ez teljesen téves.
1 2 
Facebook komment
További címkék
józan paraszti, kávémba minden, finomított kristálycukorból, kávéba ugyanúgy, ilyen, tudományosan, vezetem, dolgot, helyesebb tehát nyelveden, feloldódnak tudom őrlés, helyesebben pontosan azzal, gondolom kipróbáltam, vagyok attól, ugyan tudomány, molekulákat térfogatilag, reggel miért, azóta érezzük,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.