Válaszadók toplistája |
|
1. |
hatibacsi |
20036 |
2. |
decotext |
17332 |
3. |
geptop |
16374 |
4. |
donaldduck |
15550 |
5. |
hatarvadasz |
13569 |
6. |
xenos |
9874 |
7. |
feerko |
9543 |
8. |
ibicimama |
9280 |
9. |
piktorka2 |
9131 |
10. |
foxworkinspace |
8624 |
|
|
|
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek? |
|
1. |
ibicimama |
1056 |
2. |
xenos |
1031 |
3. |
dnemethk |
845 |
4. |
hatarvadasz |
810 |
5. |
donaldduck |
744 |
6. |
pola62 |
730 |
7. |
geptop |
665 |
8. |
hatibacsi |
630 |
9. |
sunchat |
489 |
10. |
gergelyferi |
459 |
|
|
|
Helyesnek talált válaszok aránya |
|
|
|
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is! |
|
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége? Tegye fel a kérdését!
Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.
Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.
Letöltés
|
|
|
|
|
|
|
Csak belépés után tud válaszokat írni! Kérjük lépjen be!
Belépés
|
Vagy facebook hozzáféréssel is írhat!
Facebook Komment
|
|
agica2004 |
2011.02.23. 12:01 (#4) |
|
|
A kovászt az emberiség évezredek óta ismeri és használja a kenyértészta lazítására. A háztartásokban nagy becsben tartották, és különböző formákban tárolták. Egyes vidékeken szárították, és így őriztek több kis kovász kupacot is, másutt csak a kenyérsütés maradékát őrizték meg kovásznak a következő sütésig. A lisztből és vízből álló kovászban az állás során erjedés indul meg, amely buborékképződéssel jár. Ennek a tejsavas erjedésnek az eredménye a kovász savanykás illata, és az ebből készült kenyerek - bár lényegesen enyhébb - szintén savanykás aromája.
A kovász több lépcsőben készül.
1. lépcső:
3 ek. teljesőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
3 ek. víz kb. 40 °C-os
A vizet a liszttel elkeverjük és letakarva, meleg helyen (kb. 20-22° C-on) 1-2 napot állni hagyjuk.
2. lépcső:
3 ek. teljesőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
3 ek. víz (kb. 40 °C-os)
Mindezt az 1. lépcsőben elkészített masszához keverjük, amely már kellemes, savanykás szagot áraszt. Ismét letakarjuk, és 20 °C-on 1 napot állni hagyjuk.
3. lépcső:
10 dkg frissen őrölt búzaliszt vagy rozsliszt
1 dl víz (kb. 40 °C-os)
Az előzőekkel összekeverjük, és letakarva, 20 °C-on ismét egy napig állni hagyjuk. Ennek felét használjuk el a kenyér készítéséhez, a maradékot megőrizzük és kiegészítjük a harmadik lépcső összetevőivel, így mindig elegendő kovásszal rendelkezünk a kenyérsütéshez. A kovász készülhet egy literes, csavaros tetejű befőttes üvegben, amit a hűtőszekrényben őrzünk a következő sütésig. Nem baj, ha az üvegben leülepszik a sűrűje, és zavaros lé úszik a tetején. Amíg nem penészes, addig használható.
|
|
jhonyy9 |
2011.02.23. 11:44 (#3) |
|
|
Köszönöm a válaszokat ! esetleg erre magyarázat - nagymamám az adott kenyértésztából tett el egy kis adagot a következő sütésre , ami,amennyire emlékszem addigra már,szinte teljesen kiszáradt - kb. két hét alatt - csak már arra nem emlékszem,hogy ebbe a kis adagba kevert e még valamit ...
dnemethk ! köszönöm a javaslatot,de szerintem el sem hiszed mennyire jó leírva ezeket a réginek mondható,gyerekkori emlékeket , szinte újra érzem azt a csodás ízvilágot ami mára már szinte teljes egészében elveszettnek mondható ... és ami még fájóbb lehet,hogy a jövő generációja már nem csak,hogy nem fogja ízlelni azon ízeket,de,szerintem,nem is fog hallani az egykori létezésükről ... SAJNOS ! |
|
dnemethk |
2011.02.23. 09:45 (#2) |
|
|
Cler! Részemről tiéd a pont. (Gyorsabb voltál)
Indítunk egy főzősulit Jhonny-nak? |
|
klara50 |
2011.02.23. 04:29 (#1) |
|
|
Liszt ,víz ,élesztő...ez a hagyományos. Közép-keményre kell készíteni langyos hőmérsékleten.
Legalább 2-3 napig érlelni, majd felhasználni. Ezt a fajta kovászt kenyérsütéshez készítik.
Ma már vannak élesztő nélkül elkészített kovászok is, számos új-újabb féle kovász készítést írnak a szakácskönyvek. |
|
|
|
|
|
emberiség évezredek, kenyértészta lazítására, háztartásokban nagy, kenyérsütés maradékát, kovászt, emberiség, évezredek, ismeri, vidékeken generációja úszik, kenyértészta állni mennyire, válaszokat amely tejsavas, használjuk érlelni, adott amennyire, felhasználni készült, évezredek érzem, különböző másutt, során addig,
|
|
|
|