Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Mit főzzünk tökfélékből?
A főzni való tökfélék - mint a cukkini, spárgatök és patiszon - többféle színben és alakban kaphatók. Alacsony az energiatartalmuk, 100 gramm zöldségben átlagosan 30 kalória, 1,1 - 1, 5 g fehérje, kevés zsír és 5-6,5 gramm szénhidrát van. Relatíve jelentős a C-vitamin és a ß-karotin tartalmuk is, amelyek fontos antioxidáns-források a szervezet számára. Az ún. olajtök magjából értékes olaj préselhető, amely nem csak a prosztata betegségekre van jótékony hatással, de főzéshez is használható! Az olajtöknek magas az E-, B1-, B2-, B6-, D-vitamin és szelén tartalma. A benne lévő telítetlen zsírsav mennyisége segíti a szervezet szellemi-testi terhelhetőségét, csökkenti a szív- és érrendszerei betegségek kialakulásának kockázatát. Hazánkban az Őrség területén foglalkoznak olajpréseléssel, de a növekvő igény miatt, egyre több biogazdaság is termel tökmagolajat.

Milyen növényt vásároljunk?


Frisset, azaz olyat, amelynek kemény a héja. Figyelj arra is, hogy ne legyenek sárgás foltok a zöldségen, és a növény két vége ne legyen rothadt. Kívül legyen kemény, mert ha puha, akkor belül üres lehet.
Ha túl kemény a héja, akkor lehet, hogy öreg a zöldség.
Főzőtököt gyalulva is vehetsz a piacon, de figyelj arra, hogy ne legyenek benne vastag, sötét, sárga színű szálak, mert azok kemények lehetnek.
Hogyan tisztítsd őket?

Ha nem azonnal készítesz belőlük ételt, akkor a tökfélék 3-5 napig is elállnak a hűtő zöldséges rekeszében.
Tisztítás előtt alaposan mosd meg őket, a nagyobb darabokat vágd félbe, és hámozd meg zöldséghámozóval.
Mire figyelj?

Ha késsel tisztítod a zöldségeket, légy óvatos: a vizes zöldségen könnyen megcsúszhat a kés foka!
Ha a magok picikék és puhák, mint az uborkáé, akkor nyugodtan felhasználhatod őket például egy finom töklecsóhoz.
Kinek ajánlott?

testsúlycsökkentőknek
alacsony szénhidrát tartalma miatt cukorbetegeknek
azoknak, akik változatosságra vágynak
sportolóknak
az egészséges étrend híveinek
epebetegeknek, mert - mag és héj nélkül - puffadás nélkül meg tudják emészteni őket
akik könnyű ételekre vágynak
Kinek nem ajánlott?

aki allergiás rá, bár a tökfélék esetében ez igen ritka
Az alábbi 3 napos programmal alacsony energiatartalmú és relatív jelentős mennyiségű vitamin- és ásványi anyagot tartalmazó zöldségételekkel segítheted a szervezetedet. Ne feledd, hogy a kúra akkor hatásos igazán, ha naponta két liter vizet is elfogyasztasz az ételek mellé! Receptjeink 1 főre számított, tisztított mennyiségre vonatkoznak.

Első nap

Reggeli: Tej, kapros vajkrémes magvas kenyér, retekkel

Hozzávalók:

10 dkg magvas kenyér
2 dl, 1,5 % zsírtartalmú tej
5 dkg kapros vajkrém
15 dkg retek
Elkészítés:
A kenyérszeleteket kend meg vajkrémmel. Retekkel és tejjel fogyaszd őket!

Tízórai: 20 dkg sárgadinnye



Ebéd: Rakott cukkini

Hozzávalók:
30 dkg cukkini
2 x 1 teáskanál olaj
10 dkg sovány darált hús
50 gr apróra kockázott mozarella sajt
5 dkg zabpehely
só, kapor
0, 5 dl sovány tejföl
Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt. Először a tölteléket készítsd el: keverd be a sovány darált húst a kockára vágott mozarella sajttal, a sós vízben előfőzött (főzési idő kb. 10 perc) és kinyomkodott zabpehellyel, ízlés szerint sóval, kaporral. Ha kész, tedd félre.
A cukkinit héjastól hosszában szeleteld fel, és sózd meg kicsit. Hirtelen pirítsd át a szeletek mindkét oldalát forró olajon kb.1-1 perc alatt. Tedd a cukkini szeleteket (2-3 szelet kivételével) pici olajjal kikent, hőálló tálba, és rakd meg őket töltelékkel. Ha kész, fedd le a maradék cukkini szeletekkel, és kend meg a tetejét 0, 5 dl sovány tejföllel. Tedd be az előmelegített, forró sütőbe, és süsd 30 percig. Melegen tálald.

Uzsonna: 1 db light Túró Ice jégkrém

Vacsora: Kapros tök-krémleves, sajtos kifli karikákkal

Hozzávalók:

1 kávéskanál vaj
1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt
0, 5 dl 3%-s főzőkrém
1 evőkanál aprított kapor
só, őrölt fehér bors
30 dkg főzőtök
1 db korpás kifli
1 evőkanál reszelt light sajt
Elkészítés:
Forró vajon párold meg (1-2 perc alatt) a finomra reszelt tököt, és adj hozzá lisztet, kaprot. Öntsd fel 3,5 dl vízzel, sózd meg, és forrald fel. A 0, 5 dl főzőkrémet keverd simára, add hozzá a forró leveshez, forrald fel és kész. Mixerrel pürésítsd. Karikázd fel a kiflit, szórd meg reszelt sajttal, és rakd 1-2 percre a mikrohullámú sütőbe. Utána tedd tálkába őket, és merd rá a forró levest. Melegen tálald.

Második nap

Patiszonos lecsó

Hozzávalók:

3 db korpás zsemle
1 teáskanál olaj
10 dkg vöröshagyma
30 dkg paradicsom
1 kg paprika
50 dkg patisszon
só, őrölt bors, erős paprika, fűszerpaprika - ízlés szerint
Elkészítés:
Dinszteld meg a szeletelt hagymát a forró olajon. Add hozzá a felszeletelt paradicsomot és a paprikát. Fűszerezd sóval, őrölt borssal, fűszerpaprikával, erős paprikával, és öntsd fel kevés vízzel. Fedd le, és párold húsz percig. A patiszont vágd metéltre, és add hozzá a lecsóhoz. Párold még további 15 percig.
Ha kész, oszd el 6 adagra, és egyél meg belőle 1,5 -2 óránként 1 adagnyit, fél-fél korpás zsemlével!

Harmadik nap

Reggeli: Tejes kávé, fonott kalács

Hozzávalók:

2 dl 1,5 %-os tej
0, 5 dl kávé
1 dkg cukor
5 dkg fonott kalács
2 dkg emelt gyümölcs tartalmú sárgabarack lekvár
Elkészítés:
Kend meg a kalács szeleteit lekvárral. Fogyassz mellé hideg vagy meleg tejet, esetleg keverj hozzá kávét és pici cukrot - ízlés szerint.

Tízórai: 2 dl 100%-s ananászlé, 1 dl vízzel hígítva

Ebéd: töltött tök



Hozzávalók:
0, 5 kg-s bébitök
10 dkg sovány darált hús
1 db tojás
1 db tejbe áztatott, kinyomkodott korpás zsemle
só, reszelt vöröshagyma, kapor
1 dl tejföl
1 teáskanál olaj
Elkészítés:
A sütőt elő kell melegíteni. A tököt vágd ketté, tisztítsd meg, kapard ki a belsejét, és forró, lobogó, sós vízben főzd kb. 5 percig. Utána hűtsd le. A következő lépésként készítsd el a tölteléket: a sovány darált húst keverd be tojással, a tejbe áztatott, kinyomkodott korpás zsemlével, a kockázott tök belsővel, ízlés szerint sóval, reszelt vöröshagymával és kaporral. A masszát töltsd a tökbe. Ízesítsd 1 dl kapros tejföllel, majd tedd be kiolajozott tűzálló tálban az előmelegített sütőbe. Fedd le, és 30 perc alatt süsd készre. Forrón tálald.

Uzsonna: Mákos-tökös zabpehely

Hozzávalók:

10 dkg finomra reszelt tök
1 evőkanál darált mák
1 evőkanál zabpehely
1 dl natúr joghurt
1 evőkanál méz
Elkészítés:
Párold a tököt 2 percig a mikrohullámú sütőben, majd várd meg, amíg kihűl. Keverd össze a többi hozzávalóval és hagyd állni 15 percig. Utána már fogyaszthatod is.

Vacsora: Grillezett cukkini, tojáslepénnyel

Hozzávalók:

30 dkg tök
só, őrölt bors, kapor
fél lime leve
2 x 1 teáskanál olaj
2 db tojás
2 evőkanál tej
1 teáskanál durum liszt
Elkészítés:
A grillezett cukkinihez a cukkinit szeleteld fel fél centiméteres szeletekre. Ízlés szerint sózd meg, szórd meg apróra vágott kaporral, és locsold meg fél lime levével. Csepegtesd le a cukkini szeleteket, és fektesd őket vékonyan beolajozott forró grillrácsra, vagy süsd át mindkét oldalukat 2-2 perc alatt a forró serpenyőben.
A tojáslepényt így készítsd el: add hozzá a tejet és a durum lisztet a habosra kevert tojásokhoz, és ízesítsd sóval, borssal. Forró, picit olajos serpenyőben süsd készre mindkét oldalát 2 -2 perc alatt. A forró tojáslepényt a grillezett cukkinihez fogyaszd! Jó étvágyat!

Tudtad?
- A főzőtök virágja is ehető? Készítheted rántva vagy töltve is.
- A patisszont alakja miatt csillagtöknek is nevezik.

Gasztronómia (étel, ital)Receptek
A kérdést írta: szelidszeder ( 2011.06.23. 15:00 )
Válaszok száma: 8
Címkék: tökfélékből, főzzünk, mit, testsúlycsökkentőknek, energiatartalmuk, fűszerpaprikával, kenyérszeleteket, zöldséghámozóval, zöldségételekkel,
Válaszok Új válasz
szelidszeder 2011.06.24. 07:44 (#8)
Ne legyünk már ilyen szigorúak,kezdők is vannak és meg kell szokni ezt az oldalt is.Istenem lemaradt egy kérdőjel amit bárhova be lehetett volna rakni vagy egy rövidke mondat hogy És te?Nem olyan vészes dolog de a receptekből tanulhat az ember,mert mindenki másképp csinálja!
colonel 2011.06.23. 19:53 (#7)
falun nevelkedtem, disznók nagyon szerették a tököt! szerintem nem embernek való!
bongyi53 2011.06.23. 17:14 (#6)
Én lementettem magamnak a recepteket, de ez nem kérdés, hanem válasz!
Mert ha azt kérdezted volna, hogy ki, hogy készít tökből ételeket, az kérdés lett volna!
olinia 2011.06.23. 15:10 (#5)
Köszi a klassz recepteket!! Nekem tetszik, és örülök, hogy vannak még "normális" kérdezők!
cathy222 2011.06.23. 15:07 (#4)
Nem lehetne a kérdésekben a karakterszámot korlátozni? Atyám, ennyit bemásolni! Akkor most mire is kell válaszolni?
geptop 2011.06.23. 15:04 (#3)
Nem baj. Holnap, vagy szombaton, jönnek a hétvégi pofonok, a rosszul sikerült főzőcskékért!
tarnics 2011.06.23. 15:04 (#2)
Köszönöm, hogy ilyen sokat fáradoztál!!!
dnemethk 2011.06.23. 15:02 (#1)
Ma meg főzős oldallá váltunk.

Köszi a recepteket,de nincs hiányom sem receptből,sem fantáziából a főzés terén sem.
Facebook komment
További címkék
kérdőjel amit, rövidke mondat, receptekből tanulhat, kérdés lett, legyünk, ilyen, szigorúak, kezdők, vannak nekem főzőcskékért, fantáziából nincs normális, főzés atyám olyan, kérdezted sokat, hanem rosszul, sokat nagyon, ilyen falun, terén válasz, embernek hiányom,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.