Válaszadók toplistája |
|
1. |
hatibacsi |
20036 |
2. |
decotext |
17332 |
3. |
geptop |
16374 |
4. |
donaldduck |
15550 |
5. |
hatarvadasz |
13569 |
6. |
xenos |
9874 |
7. |
feerko |
9543 |
8. |
ibicimama |
9280 |
9. |
piktorka2 |
9131 |
10. |
foxworkinspace |
8624 |
|
|
|
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek? |
|
1. |
ibicimama |
1056 |
2. |
xenos |
1031 |
3. |
dnemethk |
845 |
4. |
hatarvadasz |
810 |
5. |
donaldduck |
744 |
6. |
pola62 |
730 |
7. |
geptop |
665 |
8. |
hatibacsi |
630 |
9. |
sunchat |
489 |
10. |
gergelyferi |
459 |
|
|
|
Helyesnek talált válaszok aránya |
|
|
|
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is! |
|
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége? Tegye fel a kérdését!
Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.
Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.
Letöltés
|
|
|
|
|
|
|
Csak belépés után tud válaszokat írni! Kérjük lépjen be!
Belépés
|
Vagy facebook hozzáféréssel is írhat!
Facebook Komment
|
|
colonel |
2016.03.24. 16:31 (#8) |
|
|
Az egészben az a jó, higy már három hete ettem húsvéti sonkát. Akkor voltam otthon, és megint haza tartok. Ha ez igy megy tovább elhízok😊 |
|
bubua53 |
2016.03.24. 10:25 (#7) |
|
|
Bemész a boltba, és kérsz füstölt - nem húsvéti - sonkát, bár ilyenkor pont nem nagyon szokott lenni, mert mindenki a húsvétit keresi. Na, ez nincs becsomagolva, a maga valóságában láthatod. |
|
colonel |
2016.03.24. 06:04 (#6) |
|
|
Szerintem ne válogass mert sonka nélkül maradsz az unnepre😊 |
|
hatibacsi |
2016.03.24. 04:46 (#5) |
|
|
Nem ver át, de a hagyományos sonkát nem kapsz a hentesnél. Senki sem fogja neked több hétig sóban tartani a húst, és senki nem fogja lassan füstölni a sonkát.
Ez a hűtős kérdés, amit Lilagondolatok feszeget, meg volt oldva tökéletesen. A legfontosabb tétel a kostoló. ma ez egy udvariassági szokás, régen nem az volt. A sógorság , komaság egyik legerősebb pillére volt. A kostoló friss húst jelentet az egy asztalnál elférőknek.
Pár napig a kútba leengedett hús jelentett megoldást. Aztán a zsíros bödön sem ok nélkül került újra és újra felolvasztásra. A benne lévő hús a kiszedettek miatt meg ne romoljék.
A másik jelentős tartósítás a sonka és társai. Mindenféle husiból került a füstre.
Végül, de nem utolsóssorban a közösségi jégvermek biztosítottak egy kis lehetőséget a fagyasztásra, de talán ezt vették a legkevésbé igénybe.
Visszatérve a sonkára. Ne a hentesnél keresd! Mert az egyik sem az, aminek hiszed. |
|
foxworkinspace |
2016.03.23. 22:39 (#4) |
|
|
A #2-esbe rosszul írtam, ezért helyesbítek!: A 'CSALFA'-sonka állaga a lazább!
Minden egyéb rendben volt...
Sorry!
|
|
foxworkinspace |
2016.03.23. 22:35 (#3) |
|
|
Ahol egy rakat kötözött sonkát találsz az eladótérben, meg agyon-vissza lámpázott húspulttal kápráztatják el a szemedet, ne számíts extra-minőségre!...
|
|
foxworkinspace |
2016.03.23. 22:30 (#2) |
|
|
Ha a sonka címkéjén 2-nél több, úgynevezett 'E'-összetevő (tartósító, és/v. 'felturbózó') szer van feltüntetve, elkezdhetsz gyanakodni!...
Ezen túlmenően, a hagyományos módon (sózással, és nem gyorspácolással) készült sonka-termékek állaga jóval lazább, mint a valódi sonkáké. Ha a felvágatlan terméket megnyomkodod, és nagyon könnyen 'enged', akkor tuti, hogy tréfli, vagyis nem kóser!... (És itt most a 'kóser' kifejezést szabadabban, tehát nem feltétlenül a zsidó-konyhavezetés szerinti értelemben használtam, mert a zsidó-konyha előírása szerinti sonkakészítés 'rítusa' az megint más téma...)
A túl világos-vörös, vagy világos-rózsaszín beltartalmú 'sonka' sem igazi!...
(Nem véletlen hogy a spanyol jamón serrano, meg jamón iberico sonkák a legdrágábbak a világon! Van, hogy 1 évnél is hosszab eltarthatóságot garantálnak rájuk!)
|
|
lilagondolatok |
2016.03.23. 22:18 (#1) |
|
|
A gyorspácolt nyers sonka konyhasót és nitritet tartalmazó páclével (max. 25%) beinjektált hús, ami több napig fedőpácban érlelődik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon, több órán keresztül füstölik. Egy hónapig eltartható.
A magyar sonka régi tradíciókra épül. Ezek a gondos sózás, pácolás és persze a füstölés. A sertés combjának és lapockájának ilyen módon történő tartósítása a magyar parasztság évszázados gyökerekre épülő tradíciója.
A parasztsonka egyik legnagyobb erénye az eltarthatósága - hiszen hajdanán nem álltak rendelkezésre a napjainkban megszokott hűtési lehetőségek. A melegek beálltáig a padláson, majd azt követően a hűvös kamrában tartották a sonkát. |
|
|
|
|
húsvétit keresi, maga valóságában, hagyományos sonkát, hűtős kérdés, egészben, három, ettem, húsvéti, kötözött termékek összetevő, lilagondolatok közösségi rendben, spanyol melegek állaga, szemedet vették, boltba füstölik, talán valóságában, rájuk melegek, lilagondolatok napig, feszeget gyorspácolt,
|
|
|
|