Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Miből készül a fehérkenyér? Kenyérlisztet vettem, tök barna lett. Miért?
Nem volt ráírva, hogy barna kenyérliszt...
Gasztronómia (étel, ital)Sütés
A kérdést írta: biga26 ( 2013.12.07. 18:46 )
Válaszok száma: 7
Címkék: kenyérlisztet, fehérkenyér, vettem, készül, kenyérliszt, ráírva, barna,
Válaszok Új válasz
kormendivince 2013.12.09. 07:06 (#7)
lakatosjanos
Köszönöm a sikértartalomról való felvilágosítást! Hiába mindig tanul az ember :-)
lakatosjanos 2013.12.08. 18:40 (#6)
Amit a csomagoláson kenyérlisztnek írnak, az már előre bekevert liszt. A BL búzalisztet jelöl, a szám nem a sikértartalmat, hanem a hamutartalmat jelöli.
BL 55, azaz búzaliszt, 0,55 % hamutartalmú. Ez a finomliszt.
BL 80-as, az 0,88 % hamutartalmú. Ebből készült anno, a fehér kenyér. Persze az előző keverésével. Ez volt a kenyérliszt.
Régen volt még a BL 112-es, ami 1,12 % hamutartalmú. Ez utóbbi hozzáadásával készült régen a barna kenyér, BL-80-ból.
A búzaliszteket jelölik még BFF-el. Ez a Rétesliszt, (BFF-55) ami finom fogós liszt. Hogy miért fogós? Passz! Talán a szemcsézettsége miatt. Nem por jellegű, hanem szemcsés.
Ettől alig tér el a TL-50, azaz a tésztaliszt. Itt az egy négyzetcentiméteren található korpaszemcse is meg van határozva. És elértünk a lényeghez.
A BL és a BFF esetében nincs korpaszemcsére előírás, csakis a hamutartalomra.
A hamutartalmat végül is a korpaszemcse határozza meg. A kenyér barna lesz, ha túl sok benne a korpa.
Akkor is barnább lesz a kenyér, ha betakarításkor nedves volt a búza, és szárításkor túlszárították, esetleg valamilyen aszott szemű, vagy takarmány minőségű búza is vegyült bele, úgy őrölték meg.

Én magam mindig BL-55, azaz finomlisztből készítem a saját sütésű kenyeret, ami sosem barnult még meg. Persze ha rozsliszttel készítem, akkor a hozzáadott rozsliszt arányának megfelelően sötétebb lesz a kenyér. Főként köménnyel, ízesítettem, de főtt burgonya is adható hozzá, és sok minden mással is ízesíthető. (Zabpehely, árpaliszt, stb).
Kenyérsütőgép nélkül is sokszor sütöttem. Akkoriban az apu féle kenyér volt a sláger a családban. A gázsütő lead 300 fokot, és azon kell kezdeni a sütést, fokozatosan visszavéve a hőfokot, hogy átsüljön, de meg ne égjen. Kicsit visszaesik, mert a tésztát betéve a sütőbe, a tészta felett lehűl a levegő, és nem húzza fel a hő a tésztát. De hát a sütőben kevés a hely a tészta felett. Talán egy légkeverésesben magasabbra feljönne a kenyér.

Nos, azért a sikértartalomról is néhány szót: a sikér vízben oldható, vagy vízben nem oldható összetevőkből áll. A vízben oldható sikér tartja össze a tésztát, és adja meg annak rugalmasságát. Ennek arányában lesz a kenyértészta rugalmas, vagy nyúlós, ragacsos.
A pékek nem szerették a túlságosan magas sikértartalmú lisztet sem, de a túl alacsonyat végképp nem. Ha magas sikértartalmú lisztet kaptak, azt elrakták, és a gyengébbe keverve feljavították azt.

general67 2013.12.08. 16:14 (#5)
A kenyérlisztet már én is próbáltam, abból valóban nem fehérkenyér lesz. A sima BL55-ös liszttel próbálkozz ,azzal lehet valóban fehér kenyeret készíteni. A kenyérliszttel én sem a várt eredményt értem el, de nem tartom rossznak.
xenos 2013.12.08. 12:07 (#4)
Nem nézegetni, enni!
kormendivince 2013.12.08. 07:53 (#3)
Vannak elöre bekevert kenyérlisztek amihez csak vizet kell tenni!Nem ilyet vettél?Nekem a Nyagyi titka féle BL/80 -as sikértartalmú Búza fehér kenyérliszt jött be abból tudsz FEHÉR kenyeret sütni!! A sima mezei fehér lisztből is készithetsz kenyeret, akkor viszont kicsit KALÁCSOSABB jellegü lessz a végeredmény!
decotext 2013.12.07. 22:37 (#2)
Az sem, hogy fehér, vagy igen? Nos ha nem volt az sem ráírva, hogy "fehérkenyér liszt" akkor miért vártad el ezt? Az esély ugyanis 50%-50%, hogy az lesz amit vársz!
ibicimama 2013.12.07. 18:55 (#1)
A kenyérlisztből készült kenyér is fehér. Ha barnát akarunk ,akkor teljes kiőrlésű rozslisztet teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet és fehér lisztet keverünk össze.
Facebook komment
További címkék
sikértartalomról való, csomagoláson kenyérlisztnek, hamutartalmat jelöli, fehér kenyér, lakatosjanos, köszönöm, sikértartalomról, felvilágosítást, sosem régen családban, vegyült esetében persze, lisztet amihez burgonya, kicsit gyengébbe, készithetsz hamutartalmat, jelöl tartja, arányának kenyértészta, felett miatt, liszt búzalisztet,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.