Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Mi a külömbség a fekete és a zöld tea között ?

Gasztronómia (étel, ital)Nemzetek ételei,italai
A kérdést írta: jupiter21 ( 2011.03.07. 10:59 )
Válaszok száma: 6
Címkék: külömbség, fekete, között, zöld,
Válaszok Új válasz
pola62 2011.11.10. 16:28 (#6)
külömbség>különbség, na ez a különbség.
lepke88 2011.11.10. 16:20 (#5)
A levél színe, a zöld tea levele zöld, a feketéé pedig fekete.
iragab 2011.03.07. 11:17 (#4)
A színvaknak teljesen mindegy.
margitanya 2011.03.07. 11:15 (#3)
A fekete teákat kétféleképp szokás feldolgozni:
az egyik módszer az ortodox módszer,
a másik pedig CTC (morzsol, szakít, csavar; az angol crush, tear, curl szavakból).

Hagyományos (kézi) feldolgozás: Az ortodox módszer kézi feldolgozást jelent, és főként a jobb minőségű leveleknél használják. Bár az ortodox módszer pontos menete teafajtánként eltér, ez a feldolgozás jó minőségű, laza teát eredményez, melyet nem véletlenül kedvelnek az ínyencek.

-fonnyasztás (hervasztás) feladata a vízvesztés, ettől lesznek a tealevelek sodorhatók. A leveleket vékony, 25-40 cm-es rétegben terítik szét tálcákon, hogy minél nagyobb felületen érintkezzenek a levegővel. A szárítást ventilátorok segítik. Ha a kicsi a levegő nedvességtartalma, szobahőmérsékletű levegőn is végbemegy a fonnyadás.

-sodrás-hengerlés során a levél sejtfalai felszakadnak, és a levél felületére kerülnek a sejtnedvek anyagai, ahol levegő jelenlétében keverednek el a polifenol-oxidáz enzimmel. Kézzel teasodró asztalokon, vagy a két recézett hengerből álló mángorlón végzik.

-erjesztés (fermentálás) során megindulnak a kémiai fermentációs folyamatok (oxidáció): a katechinekből teaflavinok és tearubiginek, a klorofillból feofitinek és a feoforbidok, az aminosavak bomlásából illóanyagok keletkeznek. Ezen folyamatra annak idején (valószínűleg a borkedvelők kezdeményezésére) a fermentáció kifejezés terjedt el, s használata fennmaradt annak ellenére is, hogy valódi (baktériumos) erjedés nem történik.

-szárítás (tüzelés) során megállítják az oxidációs folyamatot, és hevítéssel eltávolítják a levelekből a nedvességet.


A zöld teát nem fermentálják:

Kínában forró vaslábosokban pörkölik a tealeveleket néhány percig , majd asztalokon sodorják. A pörkölést és a sodrást még kétszer (vagy többször) megismétlik.
Japánban egy keverővel ellátott forgó hengerben 15-20 másodpercig gőzölik a leveleket, majd szállítószalagon hűtik, ezután ismételt felmelegítés után sodorják. Ezt ismételt hevítés és szárítás követheti a második sodrás előtt. A teát végül szárítják.
A pörkölés vagy gőzölés során a polifenol-oxidáz enzim elveszti aktivitását: a levelek zöld színe megmarad és az oxidálatlan katechinek miatt a fekete teánál a zöld tea fanyarabb.

Tehát: a fekete tea vagy másképp vörös tea : jelentős mértékű katechinoxidáció, míg a zöld teánál zöld tea: minimális oxidáció lép fel fermentálás során.
neftisz 2011.03.07. 11:13 (#2)
Hát ezt sem tudod, anomin? A színe!
pkrisztina 2011.03.07. 11:10 (#1)
Azt hiszem a tea növény ugyanaz, csak a fermentációs eljárás más.
Facebook komment
További címkék
levél színe, feketéé pedig, színvaknak teljesen, fekete teákat, külömbség, különbség, levél, színe, eltér előtt fonnyasztás, levegővel crush gőzölik, szárítják megindulnak tehát, levele keverővel, mángorlón sodrás, hagyományos megindulnak, feldolgozás keletkeznek, kínában leveleknél, fermentációs japánban,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.