Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Igaz a Magyar ételek bukása?
Magyar ételek bukása

Ismét készült egy lista, amelynek eredményével nem lehetünk elégedettek. A The Lancet Global Health című folyóirat tanulmánya a világ 197 országában vizsgálta az ételeket aszerint, hogy mennyire egészségesek.
A legjobb minősítést Sierra Leone és Csád kapta, ugyanis ott fogyasztják a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget, magvakat és teljes kiőrlésű termékeket. A legkevésbé egészséges ételek Magyarországon, Örményországban és Belgiumban kerülnek az asztalra.

Szerintem ezeknek elgurult
a gyógyszerük. Inkább én is itt maradok jó kis körömpörköltet enni sült banán, meg magvak helyett.
Még hogy Csád a sivatag közepén.

Gasztronómia (étel, ital)Nemzetek ételei,italai
A kérdést írta: piktorka2 ( 2015.02.28. 16:28 )
Válaszok száma: 26
Címkék: bukása, ételek, magyar, igaz, örményországban, körömpörköltet, magyarországon, eredményével, egészségesek, gyógyszerük,
1 2 3 
Válaszok Új válasz
bari- 2015.03.01. 23:05 (#26)
Ez igen!
fboka 2015.03.01. 22:58 (#25)
Borsból is van itthon többféle: fekete bors, fehér bors, színes bors, zöld bors, citrom bors fokhagymás bors, rózsa bors. csak ez önmagában 7.
bari- 2015.03.01. 22:14 (#24)
Jesszum pepi, ennyi fűszer nem is létezik!
Mi családilag nem ismerünk mást, mint a sót (bár nem használjuk manapság már), paprikát, borsot, babérlevelet, köménymagot, meg a fahéjat.
piktorka2 2015.03.01. 20:13 (#23)
Decotext!
Ismét csak nem értek veled egyet. Nem igaz, hogy a magyar konyha fűszerezése szegényes
Kimentem a konyhába és összeszámoltam a polcon 47 féle fűszer van.
Azt ne várd el, hogy egy átlagos konyhában 300 féle fűszer legyen, mert akkor egy fűszerszobát is építeni kellene. Nézd meg a TVN.hu receptbázisát. Ott találsz nagyon sokféle ételt,
Mi például a káposztát, amit említettél legalább 6-7 féleképpen készítjük. Nyáron könnyített tejfölös kapros , télen inkább erősebb ízesítéssel.
Az hogy bemész egy étterembe, és nem kapsz elegendő vega kaját, az azért van, mert az étterem-tulajdonosoknak nem éri meg készíteni, mert kevés az igény rá. Nagy a szórás és rájuk romlik. Én is említettem, hogy az éttermekben kicsi a választék, de az nem egyenlő a Magyar konyhával.
Most ettem meg a vacsimat. Tökfőzelék, volt tükörtojással, Ezzel mi a baj?
Holnap az ebéd spárgakrém leves lesz mexikói rizs, grillezett csirkemell, és cékla. Utána meggyes piskóta. Ezzel mi a baj? Bennünket az utolsók közé soroltak, Szerintem ezzel van a baj.
Ezeket nem említették. nézz rá a linkre.

http://www.keptelenseg.hu/...zaja-98 607

Ha kívánod én felsorolok neked az általad említett 15 kaja mellé még 150- et, de Te is vedd a fáradtságot és nézz végig a receptbázison. Mellettem a könyvespolcon a nagymamáink főzték című szakácskönyv és még mellé számtalan más szakácskönyv.
Szemelvények belőle.
Húsételek Sertésszelet köményes bormártásban, Tavaszi hústekercs ( rakás zöldség van benne), Roston sült tarja fűszeres pácban.Eszterházi rostélyos ( az alapja egy rakás zöldség) Tárkonyos birkaragu, Pirított máj Zsályával,
Dinnye-kehely ( pulyka mellel), Sajttal, körtével töltött paradicsom, Töltött paradicsom fűszeres burgonyasalátával. Paradicsomos padlizsán, Töltött patisszon és cékla, Majonézes csirkesaláta, majonézes borjúvelő, Tojás parajfészekben, fokhagymás ponty, spárga köntösben, kukoricával töltött paradicsom, Töltött tök, töltött zeller, Marhanyelvvel töltött paprika, Töltött gomba, töltött kel, Töltött hagyma gombával, Karfiol gúla, Hagymás óriáspapucs, Fürj rizottó, Rántott sajt, spárgaropogós, parajkrokett, halkrokett, zöldborsó felfújt, csirkemáj felfújt, gesztenyés hagymás omlett töltött tojás, sült töltött nyelves palacsinta, spenótrétes, és rengeteg más rétes, kolbászos burgonyatorta, sárgarépa torta karfiollal, Póré torta, zöldborsó torta,
Eperbomba, eper charlotte hidegen, Áfonyasaláta, Ribizlis tejbedara, smarni ( császármorzsa), joghurtos meggy, vagy cseresznye kehely, Sárgabarack süni sütés nélkül, Őszibarack torta, barackfelfújt, mokkadinnye, pezsgős őszibarack saláta, tokaji dinnyekoktél, csokoládés sült körte, alma, szőlő karamellben, alma batyuban, nagymama almatortája, borított alma, almás rizs-charlotte, almakocsonya, birsalma pite, és sok más pite, részeges gesztenye, gesztenyegúla, rakott rizs, gyümölcsrizs, mézes gyümölcsfalatkák,

Ezek mind a nagymama receptkönyvéből valók, és csak szemelvények, mert százszor több van benne, mint amit leírtam neked, és rengeteg Magyar receptkönyv van. Mi volt ezekben a felsoroltakban egészségtelen?
Egyszerűen trendi idegen kajákat felsorolni. és ha kimegyünk külföldre, és ott eszünk tájidegen kajákat, akkor hazajőve reklámozzuk, hogy itt milyen keveset fordítunk az egészséges kajákra, ami nem igaz.
taen 2015.03.01. 20:03 (#22)
Kedveseim!
A "Magyar Konyha" a XIX. században alakult ki, amikor itthon még nem volt igazi iparosítás, izomból kellett végezni a legtöbb munkát.
Egy "kaszásleves" akkoriban létfontosságú volt, ma pedig halálos kalóriabomba.
Döntsétek el, hogy az egyenlet melyik oldalán szeretnétek rendet tenni!
Többet dolgoztok, vagy kevesebbet esztek!
(Ezt úgy is lehet fogalmazni, hogy több kalóriát égettek, vagy kevesebbet visztek be.)
fboka 2015.03.01. 19:52 (#21)
Az igaz, hogy a hagyományos magyar konyha túl zsíros, túl sós és sok benne a szénhidrát.
Én szeretem a keleti ételeket, a bajor ételeket, a szlovák ételeket, az olasz ételeket, a francia konyhát......szóval mindent.
Édesapám szokta mondani: Leányom, te még a szárított zebra szart is megennéd, ha szépen lenne szervírozva.
Én tanultam dietetikát. Szem előtt tartom az egészségtudatos táplálkozást.
A heti étrend tervben látom annak a kulcsát, hogy meglegyen a megfelelő egyensúly!
Ha egyik nap nagyobb szénhidrátbevitel történt, akkor a következő napon inkább a zöldség dominál, a következő napon a fehérje.....és így tovább.
Én is megszámoltam a fűszereimet. Nekem csak 42 van. De ebben a pirosarany is benne van.
A tájjelegü ételeket lehet vegyíteni is! Mi ezzel a probléma?
Miért ne lehetne egy könnyű husi mellé akár keleti vagy mexikói zöldségkeverék?
Ezt csak azért írom, mert egyik fórumtársunkat a Receptbázis oldalon nagyon leszólták, mert a palóc levest disznóhúsból készíti nem birkából. Mert az a hiteles!
Na és akkor mi van???Én is disznóhúsból csinálom, vagy pulykából, mert a családom nem kedveli a birkát.
Kedves Piktorka2! A héten volt a születésnapom. A barátaink és a fiamék jöttek vacsorára. Megcsináltam a Plébános receptedet . Párolt, kukoricás zöldborsót( meleg) készítettem hozzá. Nagyon nagy sikert aratott!!!
Előtte tejszínes gombakrémleves volt zsemle krutonnal. A desszert pedig csokoládé szelet, amiben sok dió és rumos meggy volt, tejszínes keserűcsokoládé öntettel.
Én azt gondolom, ez megfelelt egy egészségtudatos, magyar vacsorának!
piktorka2 2015.03.01. 19:22 (#20)
Decotext! Kimentem a konyhába és megszámoltam, hogy a szekrényben hány fajta fűszer van. 47.
Ha felmész a TVN.hu oldalára és végignézed a recepteket ott is elég változatos kajákat fűszerezéseket találsz. A káposztát mi legalább 5 féle ízesítéssel készítjük. Télen a hagyományos töltött , lucskos , székely rakott stb. Nyáron a kapros tejfeles könnyű változata. és sorolhatnám tovább, úgy hogy nem teszem. Inkább vedd a fáradtságot és menj fel a receptbázisra és informálódj egy kicsit.
Egy héten például nálunk kétszer is van főzelék. Tisztán vega kaját nem eszünk. Most például tökfőzelék van vacsira, és tükörtojás a feltét. Mellé Megyes piskóta. Mi a baj ezzel? Holnap spárgakrém leves, mexikói rizs, és csirke mell, céklasaláta. Mi ezzel a baj?
Az éttermek választéka nem a Magyar konyha , hanem az étterem-tulajdonosok szegénysége. Erről már én is írtam.
Ha igényled. akkor a 10-15 kaja mellé még felsorolok neked + 150-et.
Bennünket az utolsók közé soroltak. És ezek hol vannak?
http://www.keptelenseg.hu/...zaja-98 607
bacskaitamas 2015.03.01. 19:19 (#19)
DECOTEXT, Teljesen egyetértek Veled!!

hatarvadasz!
Senki sem mondta,hogy pókot,meg egyéb nyavalyás rovart kellene megennünk.Egyszerűen arról van szó,hogy nem egészséges a magyar konyha.Ez nem sértés,ez tény.Szeretjük,hiszen azon nőttünk fel.Én már elég régen a mediterrán és az ázsiai konyha finomabbnál finomabb fogásait főzöm és fogyasztom,rengeteg ropogós zöldséggel,és alacsony zsírtartalmú hússal. Azóta fogytam néhány kilót,pedig egy zabálós pasi vagyok.
decotext 2015.03.01. 15:44 (#18)
Kedves Piktorka! Itt egy nagyon passzoló választ adott Lajos!
Ez a lényege! A fejlődés! Senki nem mondta, hogy mi nem
eszünk néha rakottkáposztát, vagy pont két hete volt paprikáskrumpli
de belinkeltem neked eljjebb a magyar füszereket amiből a magyra
konyha csak egy töredlket hazsnál. nem arról van szó hogy minden
magyar kaja rossz csak arról, hogy szegényes!

Ti itt határvadásszal arról beszéltek,
hogy ami izlik az nektek megfelel!


Én meg arról, hogy igények és pofonok teljesen különböznek!
Lehet 10-15 kaja körül forogni, ha éhesek vagyunk, s lehet
változatosan főzni, s olyat is kipróbálni amit még nem ettünk!

(Erre jó példa az, hogy amikor a nejemel külföldön vagyunk akkor
mindig az adott ország helyi spacialitásait próbáljuk ki ezzel is
gazdagitva a későbbi, itthoni konyhánkat! Egy szóval, igyekszünk
fejlődni, s nem ragadunk le a helyi kultúrális adottságoknál.)

Egy pléda, hogy mire gondolok. Utoljára Thaiföldön voltunk hosszabb úton
de ott (mindenek ellenére!), egy indiai éttermebe jártunk minden nap. nem is
volt drága és az idő alatt amig ott voltunk (7 nap) minden nap mást ettünk
s egyszer nem volt húsétel a kaják között. Mindig vegetáriánus kaja volt.
(Ezt mi nem tudtuk, csak véletlen volt,) Most menj be egy magyar kajáldába
és ott nézd meg a "vegetárijános" kaja választékot! ENNYI! Azt hiszem nem
kell elemeznem tovább! Ha van 2 féle akkor az már sok és mindig saláta.
Görög saláta, ilyen saláta olyan saláta. Ha "vege" akkor zöld. Na, ez fantázia
hiányos és primitiv konyha!
ludwigtoth 2015.03.01. 15:26 (#17)
Én őszintén megmondom, hogy lehet úgy mondani, hogy amióta felfedeztük a távol-keleti konyhát, azóta mi is átpártoltunk.
Ez úgy 2 vagy hároméves téma. Azóta a nejemnek 117 vagy 118 fűszere van.
Alkalmanként vásárolgattuk össze.
Aztán sikerült beszereznünk kínai, indiai, és egy távol keleti szakácskönyvet is, amelyben mindenféle földi jó van.
Tud már készíteni mindenféle kínai kaját. Így nagyobb előnyben részesítjük azokat, mivel a tápértékük nagy, és való igaz, hogy például az illatos omlós csirke, pirított zöldséggel és rizzsel, a csülökpörkölthöz képest számos előnnyel rendelkezik, a szervezet szív-, és keringési problematikájának oldaláról nézve.
De azt sem mondhatom, hogy utáljuk a lecsót, a rántott húst, vagy a csülök -, illetve a pacalpörköltet.
A kovászos, illetve a csemege ubit meg különösen nem utáljuk. Van még vagy 80 üveggel...
.
1 2 3 
Facebook komment
További címkék
magyar konyha, átlagos konyhában, hogy bemész, éttermekben kicsi, borsból, itthon, többféle, fekete, fűszerszobát probléma felfedeztük, kalóriabomba cseresznye ponty, cékla amiben kevesebbet, lucskos patisszon, gondolok birkából, padlizsán féleképpen, határvadásszal csirkesaláta, linkre gondolom, receptedet mondani,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.