Válaszadók toplistája |
|
1. |
hatibacsi |
20036 |
2. |
decotext |
17332 |
3. |
geptop |
16374 |
4. |
donaldduck |
15550 |
5. |
hatarvadasz |
13569 |
6. |
xenos |
9874 |
7. |
feerko |
9543 |
8. |
ibicimama |
9280 |
9. |
piktorka2 |
9131 |
10. |
foxworkinspace |
8624 |
|
|
|
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek? |
|
1. |
ibicimama |
1056 |
2. |
xenos |
1031 |
3. |
dnemethk |
845 |
4. |
hatarvadasz |
810 |
5. |
donaldduck |
744 |
6. |
pola62 |
730 |
7. |
geptop |
665 |
8. |
hatibacsi |
630 |
9. |
sunchat |
489 |
10. |
gergelyferi |
459 |
|
|
|
Helyesnek talált válaszok aránya |
|
|
|
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is! |
|
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége? Tegye fel a kérdését!
Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.
Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.
Letöltés
|
|
|
|
|
|
|
Csak belépés után tud válaszokat írni! Kérjük lépjen be!
Belépés
|
Vagy facebook hozzáféréssel is írhat!
Facebook Komment
|
|
kissanna0612 |
2014.07.04. 16:13 (#4) |
|
|
A közhit szerint olasz eredetű tésztaféle. A pizza eredete egészen a kőkorig nyúlik vissza. Tíz-tizenkétezer évvel ezelőtt még csak kovász nélküli lepénykenyeret készítette, a kézzel, lapos kövek között őrölt gabonalisztből víz hozzáadásával kevert pépet laposra dolgozták - hogy könnyen átsüljön -, és felforrósított kövön sütötték meg. Az így készült lepénykenyér persze nem volt lágy, szivacsos és rugalmas, de legalább könnyen emészthető és tápláló volt.
Ez a kenyérkészítési módszer sokáig fennmaradt, és az ókorban is csak annyit változott, hogy a városokban lakók már agyagból tapasztott, illetve kőből rakott kemencékben sütötték a lepénykenyeret, majd később a pizzát. Így készítették kenyerüket a babiloniak, az egyiptomiak bár ők már kovásszal is készítettek kenyeret és péksüteményeket is, a zsidók, majd a letűnt nagy kultúrák helyébe települt arab népek is, sőt, ez a kenyérkészítési eljárás máig létezik a Közel-Kelet népeinél.
Az ókori görögök, az etruszkok és a rómaiak viszont már olívaolajat és fűszereket is használtak a kenyerük, később a pizza ízesítéséhez, és valószínűleg tőlük eredeztethető a mai pizza. Egy legenda szerint 1889-ben egy olasz pék, Raffaele Esposito azzal kedveskedett a királyi párnak, hogy piros paradicsommal, fehér mozzarella sajttal és zöld bazsalikommal díszített, nemzeti színű lepénykenyeret készített számukra. A királyi pár pedig megkedvelte az ínycsiklandó ételt, s általuk vált közkedveltté az egész országban, majd kapta a pizza nevet. |
|
wob |
2014.07.04. 10:36 (#3) |
|
|
Ha sejpitsz, megsúgom neked : Évátol!!, az első nötől a paradicsomból, és pont mert van neki ilyen, el kellet hagynia szülőföldjét mert kavart a sátánnal!. |
|
hatibacsi |
2014.07.04. 09:37 (#2) |
|
|
Az anyukám sütőjéből, vagy a DonPepáből... Anyáé finomabb... Bevallom, azt az ex-feleség is nagyon vágta... Nekem még egyetlen pizzám se jött olaszból...
De ettem már dunaparti pizzát is...Valahol a Lánchíd környékén...Prágai sonkás....Hangulatos,olaszos nevű étterem volt... Méghogy olasz... Hmmm...
Ja és a házi kecsamicsodát nem a tetejére rakjuk, hanem belesütjük a feltét és a keneszelő őzé...Az úgy jó....Pumktumm.... |
|
morf |
2014.07.04. 09:26 (#1) |
|
|
Olaszországból.
(nem? ) |
|
|
|
|
közhit szerint, pizza eredete, kőkorig nyúlik, kenyérkészítési módszer, közhit, szerint, olasz, eredetű, annyit vissza olasz, tőlük nekem paradicsommal, finomabb létezik feltét, ételt kőből, dolgozták rakjuk, dolgozták lepénykenyeret, kellet kultúrák, ókori fennmaradt, legalább esposito,
|
|
|
|