Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Honnan származik a pizza?

Gasztronómia (étel, ital)Nemzetek ételei,italai
A kérdést írta: markosz ( 2014.07.04. 09:23 )
Válaszok száma: 4
Címkék: származik, honnan, pizza,
Válaszok Új válasz
kissanna0612 2014.07.04. 16:13 (#4)
A közhit szerint olasz eredetű tésztaféle. A pizza eredete egészen a kőkorig nyúlik vissza. Tíz-tizenkétezer évvel ezelőtt még csak kovász nélküli lepénykenyeret készítette, a kézzel, lapos kövek között őrölt gabonalisztből víz hozzáadásával kevert pépet laposra dolgozták - hogy könnyen átsüljön -, és felforrósított kövön sütötték meg. Az így készült lepénykenyér persze nem volt lágy, szivacsos és rugalmas, de legalább könnyen emészthető és tápláló volt.
Ez a kenyérkészítési módszer sokáig fennmaradt, és az ókorban is csak annyit változott, hogy a városokban lakók már agyagból tapasztott, illetve kőből rakott kemencékben sütötték a lepénykenyeret, majd később a pizzát. Így készítették kenyerüket a babiloniak, az egyiptomiak bár ők már kovásszal is készítettek kenyeret és péksüteményeket is, a zsidók, majd a letűnt nagy kultúrák helyébe települt arab népek is, sőt, ez a kenyérkészítési eljárás máig létezik a Közel-Kelet népeinél.

Az ókori görögök, az etruszkok és a rómaiak viszont már olívaolajat és fűszereket is használtak a kenyerük, később a pizza ízesítéséhez, és valószínűleg tőlük eredeztethető a mai pizza. Egy legenda szerint 1889-ben egy olasz pék, Raffaele Esposito azzal kedveskedett a királyi párnak, hogy piros paradicsommal, fehér mozzarella sajttal és zöld bazsalikommal díszített, nemzeti színű lepénykenyeret készített számukra. A királyi pár pedig megkedvelte az ínycsiklandó ételt, s általuk vált közkedveltté az egész országban, majd kapta a pizza nevet.
wob 2014.07.04. 10:36 (#3)
Ha sejpitsz, megsúgom neked : Évátol!!, az első nötől a paradicsomból, és pont mert van neki ilyen, el kellet hagynia szülőföldjét mert kavart a sátánnal!.
hatibacsi 2014.07.04. 09:37 (#2)
Az anyukám sütőjéből, vagy a DonPepáből... Anyáé finomabb... Bevallom, azt az ex-feleség is nagyon vágta... Nekem még egyetlen pizzám se jött olaszból...

De ettem már dunaparti pizzát is...Valahol a Lánchíd környékén...Prágai sonkás....Hangulatos,olaszos nevű étterem volt... Méghogy olasz... Hmmm...

Ja és a házi kecsamicsodát nem a tetejére rakjuk, hanem belesütjük a feltét és a keneszelő őzé...Az úgy jó....Pumktumm....
morf 2014.07.04. 09:26 (#1)
Olaszországból.

(nem? )
Facebook komment
További címkék
közhit szerint, pizza eredete, kőkorig nyúlik, kenyérkészítési módszer, közhit, szerint, olasz, eredetű, annyit vissza olasz, tőlük nekem paradicsommal, finomabb létezik feltét, ételt kőből, dolgozták rakjuk, dolgozták lepénykenyeret, kellet kultúrák, ókori fennmaradt, legalább esposito,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.