Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Honnan ered a töltöttkáposzta???

Gasztronómia (étel, ital)Nemzetek ételei,italai
A kérdést írta: farkas1945 ( 2011.02.08. 14:56 )
Válaszok száma: 4
Címkék: töltöttkáposzta, honnan, ered,
Válaszok Új válasz
romankata 2011.03.09. 20:38 (#4)
Török eredetű, szőlőlevélbe tekert apró hús,rizzsel, kaporral. Eredeti neve szárma.
cathy222 2011.02.08. 15:53 (#3)
Ősi magyar étel. A nyereg alatt puhított húst tekerték levelekbe, szőlő, stb, később káposzta levélbe. Vándorlásink során a bejárt területek népei is megkedvelték, átvették.
kristofborisz 2011.02.08. 15:28 (#2)
A töltött káposzta őse a szárma. Ez a szőlő- vagy káposztalevélbe töltött és rizzsel kevert hús török eredetű étel, többek között ez is egy bizonyíték arra, hogy a török hódítás igen nagy hatással volt a magyar konyha kialakulására.
margitanya 2011.02.08. 15:21 (#1)
Nem csak Magyarországon kedvelt étel. Romániában sarmale vagy kicsinyítve sărmăluţe néven fut. Az arab nemzeti gasztronómiának is fontos része, természetesen ürühúsból. A svédek Kåldolmar (kal mint káposzta, dolmar, mint a betekert szőlőlevél) néven eszik a káposztalevélbe töltött darált húst és rizst, hozzá főtt krumplit, vörösáfonya lekvárt és mártást.

Magyarországon a töltött káposzta első leírása 1695-ben, a Tótfalusi szakácskönyvben jelent meg, de igazán a 18. században terjedt el a Balkánon és hazánkban. Elődje a káposztás hús volt. Dél-kelet Magyarországon szármának is hívják.

A töltött káposzta elődje a magyar konyhában a káposztás hús volt. "A káposztás hús Magyarország címere" szólással és étellel kezdte ételeinek sorát már az 1662 előtti esztendőkben íródott csáktornyai Zrínyi-udvar XVII. századi kéziratos szakácskönyve a Szakácsmesterségnek könyvecskéje is.
Mikes Kelemen Törökországban is visszasírja: ,,A szépen írt levél az elmének úgy tetszik, valamint a számnak a kapros és tejfellel béboríttatott káposzta, amely távolról úgy tetszik, mint egy kis ezüstből való hegyecske.",,
Facebook komment
További címkék
nyereg alatt, bejárt területek, töltött káposzta, szőlő- vagy, török, eredetű, szőlőlevélbe, tekert, visszasírja valamint tótfalusi, szakácskönyve vörösáfonya alatt, udvar káposzta hazánkban, szárma íródott, hozzá kelet, tetszik szépen, átvették magyarország, kelemen szőlő, zrínyi igazán,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.