Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Miért etetik az embereket a krumpli héjával?
Egyre több helyen találkozni héjával sült burgonyával.
A különböző fesztiválok kifőzdéi héjával sütik a krumplit és egyes szakácsok is átvették, és népszerűsítik is az ilyen elkészítést.
Aki pucolt már krumplit, az tudja, hogy teli van csírakezdeményekkel, amit ki is vágunk belőle, mert gusztustalan. A főtt krumpli héja pucolás után olyan gusztustalan, hogy még a komposztba is sajnálom beletenni. Hát ezt eszik az emberek, szerintem azért, mert valaki kitalálta, hogy egy csomó mukától mentesül, ha ráveszi az embereket, hogy egyék meg a háját is. Ebből aztán egy trendi dolgot kreáltak, és mára már elfogadott lett a pucolatlan krumpli evése. Anyám annak idején, ha egy pici is rajta maradt a krumplin pucoláskor, hát megszidott érte. Hogy képzeled, hogy ilyen ételt eszünk?
Szerintem lustaságból találták ki az egészet. Megkóstoltam és olyan kellemetlen volt a számban az a leváló vékony héj. Amikor meg kivettem a számból, hát gusztustalan volt.
Nektek mi a véleményetek erről?

Gasztronómia (étel, ital)Konyhai praktikák
A kérdést írta: piktorka2 ( 2015.01.11. 09:47 )
Válaszok száma: 41
Címkék: embereket, héjával, krumpli, etetik, csírakezdeményekkel, népszerűsítik, megkóstoltam, véleményetek, gusztustalan, lustaságból,
1 2 3 4 5 
Válaszok Új válasz
fboka 2015.01.11. 16:30 (#21)
A héjában sült krumplit szeretem, de a héját én mindig kikaparva otthagyom.
Még az előkelő éttermekben is gyakran így szervírozzák.
Volt már hogy megettem, de valószínű a gyermekkorban rögzült családi szokások miatt
a krumpli evés nálam héj nélkül rögzült.
gyongyibur 2015.01.11. 15:54 (#20)
Xenoshoz hasonlóan én is "balogosan" szeretem!
Az öreg burgonya héját természetesen lepucolom főzés, sütés után, de az újkrumplit kifejezetten héjastól eszem.
Az uborkát, paradicsomot sem pucolom.

Sőt, a zsenge zöldborsót is megfőzőm csövestől.

decotext 2015.01.11. 15:44 (#19)
Bocs' természetesen minden földet és koszt le kell mosni a krumliról!
decotext 2015.01.11. 15:41 (#18)
Az egész csak egy hülye szokás!

Tények: azt már nagyon régen tudja mindenki (?), hogy a krumpli héjában kétféle méreg is van. Az egyik a Solanin a másik Chaconin! A mai modernebb burgonyákban azonban már lényegesen kevesebb van ezekmől a mérgekből, mint a háború előtt volt. Akkor közel 100g burgonyában 30-40mg volt, ma ez az érték kb. 3-7mg. Már a jó öreg Paracelsus is tudta, hogy a mérget a mennyisége teszi méreggé, s nem a hatóanyaga! Ahoz tehát, hogy egy halálos mennyiségű méreg tartalmú krumplit (ami kb. 400mg) elfogyszhassunk mindenki ki tudja számolni, hogy mennyit kellene ennünk hámozolatlanul, fajtától függően!
(4-20 kg egyszerre, >> hát jóétvágyat...!)

A héjába sült krumpliknál azonban különbséget kell tennünk! Régi, (tehát nem friss) amik valóban borzasztóak, noha sokan szeretik, én azonban nem! Friss, valóban újkrupli, pl. hosszában 4 gereszdre vágva, füszerezve és sütőben (!) megsütve úgy hogy nagyon kevés olajat sprickelünk rá (hogy ne ússzon benne!), ez kiválló eledel, s nem is undoritó ha jól készítjük el! Igy e:http://static.chefkoch-cdn.de/...he- art.jpg
http://autoimg.kochbar.de/...rezept. jpg
https://veganekost.files.wordpress.c om/...219be2.jpg

(Curry-Rozarinnal nagyon imádom, s mindegy
milyen döglött állat van mellette, a tányéron.)

Nagyon finom ehez a Ciprusi burgonya amin sokszor még kevés vörösesbarna föld is van. Sajnos itthon még nem láttam, de ha Ausztriában járunk mindíg veszünk pár kilót! A ciprusi burgonya sokkal izletesebb mint a magyar fajták. Nem tudom miért:
http://static.twoday.net/...glinde.j pg
http://fscomps.fotosearch.com/...459 368.jpg


ibicimama 2015.01.11. 15:32 (#17)
Attól függ ,hogy milyen krumplit eszel! Ha vegyszermentes krumplit eszel héjastól ,főleg sütve ,finom és ,nagyon egészséges ,mert az összes vitamin ebben gyűlik össze. így megeszed és nem dobod ki. A másik oldal. amennyiben agyon vegyszerezett a burgonya ,a vegyszer gyűlik össze a héjában, tehát ezt célszerű eltávolítani!
Különben a héjában sült krumpli nem mai találmány ! A régi paraszti konyha kedvenc reggelije volt a héjában sült krumpli liba ,vagy egyszerűen disznózsírral. Akkor a krumplit falun maguk termesztették ,tehát nyilván vegyszermentes volt!
Mielőtt megeszed a héjában sült krumplit győződj meg róla, hogy nem vegyszer bombát eszel meg!
pkrisztina 2015.01.11. 15:11 (#16)
Attól mert héjában készítik a sült krumplit, ami szerintem úgy sokkal finomabb lesz, nem kell magát a héjat is megenni!
Azt ott lehet hagyni a tányéron
butaliba 2015.01.11. 14:21 (#15)
Én sem eszem meg a krumpli héját sehogyan sem főzve sem sütve, és nem is akarom soha az életbe. Nekem azt tanították, a szüleim, hogy mindenképp meg kell hámozni, mert sok méreg anyagot tartalmaz! Mi még a malacoknak, hízóknak sem adtuk oda a héját sosem! Ezt a szokásunkat állatorvosunk is nagyba díjazta.Így a héja a komposztba landolt. A fiamnál voltam Manchesterben és egy étteremben héjastul hozták elénk a krumpli köretet én hozzá sem nyúltam, hanem kértem egy héjatlan adagot.Én soha nem akarom megenni, semmi hasznosság nincs benne!
taen 2015.01.11. 12:42 (#14)
Ha csak a krumpli héjával etetnének, szeretném.
Ne tudd meg, mi mindent tömnek belénk szó szerint és képletesen egyaránt.
Egyébként a krumpli héja, mint emészthetetlen élelmi rost, még akár hasznos is lehet.
hatarvadasz 2015.01.11. 12:03 (#13)
Az a véleményem aki akarja egye úgy.
Mindenkinek van egy kialakult és elfogadott étkezési szokásrendje,a maga recept
kínálatával. Az hogy kipróbáljuk más szokások kultúrák ételeit, az abban számunkra is elfogadhatónak vélt, vagy a próba jellegű gusztusos ételek adják meg a saját étrend kibővítésének lehetőségeit.
Vannak olyan ételek, amelyeket ha fizetnének sem fogyasztanák el.
És volt olyan is amiről még nem is volt tudomásom és mégis élvezhető ,fogyasztható
és átvett étel lett.

Én is az uborkát elfogyasztom héjában,a burgonyát megsütőm és parázson, amely
amikor elkészült ledörgölöm az elszenesedett külső részt és a vöröshagymát is
hasonlóan lehet elkészíteni.
Ami nem ízlik azt nem eszem meg és csupán ennyi!
xenos 2015.01.11. 11:55 (#12)
Balogságomat fokozandó: nem hámozom meg az uborkát, sem a gombát, befőzéskor a barackot, paradicsomot, héjastól eszem a padlizsánt, a cukkinit, .... is.
1 2 3 4 5 
Facebook komment
További címkék
héjában sült, előkelő éttermekben, gyermekkorban rögzült, krumpli evés, héjában, krumplit, szeretem, héját, valóban hámozom lehetőségeit, kartoffelspalten vegyszer sosem, twoday összes izletesebb, sokan szerint, izletesebb cukkinit, termesztették elkészült, ételek olajat, paracelsus sütve, szeretem mérgekből,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.