Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Miért etetik az embereket a krumpli héjával?
Egyre több helyen találkozni héjával sült burgonyával.
A különböző fesztiválok kifőzdéi héjával sütik a krumplit és egyes szakácsok is átvették, és népszerűsítik is az ilyen elkészítést.
Aki pucolt már krumplit, az tudja, hogy teli van csírakezdeményekkel, amit ki is vágunk belőle, mert gusztustalan. A főtt krumpli héja pucolás után olyan gusztustalan, hogy még a komposztba is sajnálom beletenni. Hát ezt eszik az emberek, szerintem azért, mert valaki kitalálta, hogy egy csomó mukától mentesül, ha ráveszi az embereket, hogy egyék meg a háját is. Ebből aztán egy trendi dolgot kreáltak, és mára már elfogadott lett a pucolatlan krumpli evése. Anyám annak idején, ha egy pici is rajta maradt a krumplin pucoláskor, hát megszidott érte. Hogy képzeled, hogy ilyen ételt eszünk?
Szerintem lustaságból találták ki az egészet. Megkóstoltam és olyan kellemetlen volt a számban az a leváló vékony héj. Amikor meg kivettem a számból, hát gusztustalan volt.
Nektek mi a véleményetek erről?

Gasztronómia (étel, ital)Konyhai praktikák
A kérdést írta: piktorka2 ( 2015.01.11. 09:47 )
Válaszok száma: 41
Címkék: embereket, héjával, krumpli, etetik, csírakezdeményekkel, népszerűsítik, megkóstoltam, véleményetek, gusztustalan, lustaságból,
1 2 3 4 5 
Válaszok Új válasz
piktorka2 2015.03.23. 12:22 (#41)
Egy újabb adalék a krumpli héjához
Burgonya héja
Magyarországon a burgonya alapélelmiszer, de kevesen tudják, hogy a nyers krumpli mérgező vegyületet, szolanint tartalmaz. A szolanin nagy mennyiségben a központi idegrendszert támadja meg, görcsöket, akár kómát is okozhat. A főzés során a szolanin kioldódik a burgonyából, de mivel a legnagyobb mennyiség a héjban található, ezért célszerű vastagon hámozni a krumplit, és alaposan megfőzni, hogy a veszélyes anyag kioldódjon belőle.
Forrás: TEOL.
piktorka2 2015.01.21. 11:12 (#40)
Figyelj Neftisz!
Nem moslékot főzők nekik, hanem krumplit.
neftisz 2015.01.21. 10:59 (#39)
Etetik a malacokat.
Te viszont, aki mint írtad eleszed a vacsorájukat, mit kényeskedsz?
piktorka2 2015.01.20. 17:01 (#38)
Ennek ellenére is gusztustalannak tartom a pityóka héját megenni.
Csak elírás volt a csicsóka.
hatarvadasz 2015.01.20. 14:31 (#37)
Úgy tudom a Csicsóka őshonos hazánkban,a Burgonya meg behozott.
Növényrendszertanilag gumós növények a burgonyafélék családjában.
hatarvadasz 2015.01.20. 14:28 (#36)
Régebben a ,,szegények krumplijának" nevezték a csicsókát, ezt az évelő növényt, melynek gyökértörzsén körte alakú, megvastagodott gumók fejlődnek. Táplálkozásbiológiai szempontból a burgonyához érdemes hasonlítani. Mint alábbi cikkünkből kiderül, előnyös hatású, ízletes, egészségjavító táplálék.

A burgonya (Solanum tuberosum), a köznyelvben krumpli, tájnyelvi nevén krumpedli, kolompér, kompér, korompér, krompér, grulya, földialma, svábtök, vagy pityóka (Erdélyben). A burgonyafélék (Solanaceae) családba tartozó növény, amit keményítőben gazdag gumójáért termesztenek világszerte.

Peru és Chile hegyvidékén őshonos az ott élők körülbelül 7000 éve fogyasztják. Európába a 16. században Pizarro révén került. Magyarországra 1650 körül jöhetett be bajor-osztrák közvetítéssel, de igazi elterjedése II. József magyar király adókedvezményeinek volt köszönhető.

Mindenkinek igaza van.
piktorka2 2015.01.19. 22:08 (#35)
Kedves Taen! Elírás történt. Már amikor kiraktam, láttam, csak kíváncsi voltam ki veszi észre elsőnek.
Pityóka. Igazad van.
taen 2015.01.19. 21:46 (#34)
Kedves piktorka2!
Helyesen krumpli, vagy pityóka.
A csicsóka más!
Az is finom és egészséges, de nem azonos!
piktorka2 2015.01.16. 10:23 (#33)
Ha amit a kiskegyed ír mind elhinnénk...........
Fözzetek meg egy krumplit, (nálam még krumpli, vagy csicsóka) hámozzátok meg és egyétek meg, vagy tálaljátok fel vacsira.
Vagy gusztustalan? Ha rajta van a krumplin, nem az?
Amikor pucoltam a krumplit gyerek koromban, és rajta maradt a csíraház, még szórt is szólt anyám. Egy ételnek nem csak finomnak kell lennie, hanem gusztusosnak is. Ez meg nem az.
feerko 2015.01.16. 08:06 (#32)
#29
Ez az a cikk amire halványan emlékeztem
#28
Így is lehet mondani...
Csak zanzásítottam
1 2 3 4 5 
Facebook komment
További címkék
újabb adalék, krumpli héjához, burgonya alapélelmiszer, nyers krumpli, újabb, adalék, krumpli, héjához, őshonos nevezték helyesen, pucoltam etetik halványan, héjához forrás egyétek, amire központi, igazi burgonyához, nekik héjához, voltam emlékeztem, tájnyelvi amire, pizarro ízletes,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.