Válaszadók toplistája |
|
1. |
hatibacsi |
20036 |
2. |
decotext |
17332 |
3. |
geptop |
16374 |
4. |
donaldduck |
15550 |
5. |
hatarvadasz |
13569 |
6. |
xenos |
9874 |
7. |
feerko |
9543 |
8. |
ibicimama |
9280 |
9. |
piktorka2 |
9131 |
10. |
foxworkinspace |
8624 |
|
|
|
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek? |
|
1. |
ibicimama |
1056 |
2. |
xenos |
1031 |
3. |
dnemethk |
845 |
4. |
hatarvadasz |
810 |
5. |
donaldduck |
744 |
6. |
pola62 |
730 |
7. |
geptop |
665 |
8. |
hatibacsi |
630 |
9. |
sunchat |
489 |
10. |
gergelyferi |
459 |
|
|
|
Helyesnek talált válaszok aránya |
|
|
|
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is! |
|
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége? Tegye fel a kérdését!
Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.
Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.
Letöltés
|
|
|
|
|
|
Miért etetik az embereket a krumpli héjával? |
Egyre több helyen találkozni héjával sült burgonyával.
A különböző fesztiválok kifőzdéi héjával sütik a krumplit és egyes szakácsok is átvették, és népszerűsítik is az ilyen elkészítést.
Aki pucolt már krumplit, az tudja, hogy teli van csírakezdeményekkel, amit ki is vágunk belőle, mert gusztustalan. A főtt krumpli héja pucolás után olyan gusztustalan, hogy még a komposztba is sajnálom beletenni. Hát ezt eszik az emberek, szerintem azért, mert valaki kitalálta, hogy egy csomó mukától mentesül, ha ráveszi az embereket, hogy egyék meg a háját is. Ebből aztán egy trendi dolgot kreáltak, és mára már elfogadott lett a pucolatlan krumpli evése. Anyám annak idején, ha egy pici is rajta maradt a krumplin pucoláskor, hát megszidott érte. Hogy képzeled, hogy ilyen ételt eszünk?
Szerintem lustaságból találták ki az egészet. Megkóstoltam és olyan kellemetlen volt a számban az a leváló vékony héj. Amikor meg kivettem a számból, hát gusztustalan volt.
Nektek mi a véleményetek erről?
Gasztronómia (étel, ital) – Konyhai praktikák
|
A kérdést írta: piktorka2 ( 2015.01.11. 09:47 )
|
Válaszok száma: 41
|
|
Címkék: embereket, héjával, krumpli, etetik, csírakezdeményekkel, népszerűsítik, megkóstoltam, véleményetek, gusztustalan, lustaságból,
|
|
|
|
Csak belépés után tud válaszokat írni! Kérjük lépjen be!
Belépés
|
Vagy facebook hozzáféréssel is írhat!
Facebook Komment
|
|
piktorka2 |
2015.03.23. 12:22 (#41) |
|
|
Egy újabb adalék a krumpli héjához
Burgonya héja
Magyarországon a burgonya alapélelmiszer, de kevesen tudják, hogy a nyers krumpli mérgező vegyületet, szolanint tartalmaz. A szolanin nagy mennyiségben a központi idegrendszert támadja meg, görcsöket, akár kómát is okozhat. A főzés során a szolanin kioldódik a burgonyából, de mivel a legnagyobb mennyiség a héjban található, ezért célszerű vastagon hámozni a krumplit, és alaposan megfőzni, hogy a veszélyes anyag kioldódjon belőle.
Forrás: TEOL. |
|
piktorka2 |
2015.01.21. 11:12 (#40) |
|
|
Figyelj Neftisz!
Nem moslékot főzők nekik, hanem krumplit.
|
|
neftisz |
2015.01.21. 10:59 (#39) |
|
|
Etetik a malacokat.
Te viszont, aki mint írtad eleszed a vacsorájukat, mit kényeskedsz? |
|
piktorka2 |
2015.01.20. 17:01 (#38) |
|
|
Ennek ellenére is gusztustalannak tartom a pityóka héját megenni.
Csak elírás volt a csicsóka. |
|
hatarvadasz |
2015.01.20. 14:31 (#37) |
|
|
Úgy tudom a Csicsóka őshonos hazánkban,a Burgonya meg behozott.
Növényrendszertanilag gumós növények a burgonyafélék családjában. |
|
hatarvadasz |
2015.01.20. 14:28 (#36) |
|
|
Régebben a ,,szegények krumplijának" nevezték a csicsókát, ezt az évelő növényt, melynek gyökértörzsén körte alakú, megvastagodott gumók fejlődnek. Táplálkozásbiológiai szempontból a burgonyához érdemes hasonlítani. Mint alábbi cikkünkből kiderül, előnyös hatású, ízletes, egészségjavító táplálék.
A burgonya (Solanum tuberosum), a köznyelvben krumpli, tájnyelvi nevén krumpedli, kolompér, kompér, korompér, krompér, grulya, földialma, svábtök, vagy pityóka (Erdélyben). A burgonyafélék (Solanaceae) családba tartozó növény, amit keményítőben gazdag gumójáért termesztenek világszerte.
Peru és Chile hegyvidékén őshonos az ott élők körülbelül 7000 éve fogyasztják. Európába a 16. században Pizarro révén került. Magyarországra 1650 körül jöhetett be bajor-osztrák közvetítéssel, de igazi elterjedése II. József magyar király adókedvezményeinek volt köszönhető.
Mindenkinek igaza van. |
|
piktorka2 |
2015.01.19. 22:08 (#35) |
|
|
Kedves Taen! Elírás történt. Már amikor kiraktam, láttam, csak kíváncsi voltam ki veszi észre elsőnek.
Pityóka. Igazad van.
|
|
taen |
2015.01.19. 21:46 (#34) |
|
|
Kedves piktorka2!
Helyesen krumpli, vagy pityóka.
A csicsóka más!
Az is finom és egészséges, de nem azonos! |
|
|
piktorka2 |
2015.01.16. 10:23 (#33) |
|
|
Ha amit a kiskegyed ír mind elhinnénk...........
Fözzetek meg egy krumplit, (nálam még krumpli, vagy csicsóka) hámozzátok meg és egyétek meg, vagy tálaljátok fel vacsira.
Vagy gusztustalan? Ha rajta van a krumplin, nem az?
Amikor pucoltam a krumplit gyerek koromban, és rajta maradt a csíraház, még szórt is szólt anyám. Egy ételnek nem csak finomnak kell lennie, hanem gusztusosnak is. Ez meg nem az. |
|
feerko |
2015.01.16. 08:06 (#32) |
|
|
#29
Ez az a cikk amire halványan emlékeztem
#28
Így is lehet mondani...
Csak zanzásítottam |
|
|
|
|
újabb adalék, krumpli héjához, burgonya alapélelmiszer, nyers krumpli, újabb, adalék, krumpli, héjához, kényeskedsz gusztustalannak burgonyához, újabb nálam belőle, magyar krompér elhinnénk, kiskegyed tájnyelvi, burgonyafélék ételnek, világszerte malacokat, tartom gyerek, megfőzni forrás, finom világszerte,
|
|
|
|