Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Mit szóltok ehhez magyar éttermek gyomorforgató trükkjeihez?
A magyar éttermek gyomorforgató trükkjei: mi van a tányéron valójában?

Hogy készül pontosan az éttermi töltött káposzta? Hogy kerül egy kecske szőröstől-bőröstől a balatoni büfébe? Mi a titka az álomsárga burgonyának? A magyar éttermek titkairól rántja le a leplet egy nemrég megjelent botránykönyv.

Izgalmas riportkönyv jelent meg nemrég a magyar éttermek, büfék, vendéglátóhelyek világáról. Kordos Szabolcs Eszem-iszom Hungary - Merülj alá a vendéglátás világába (XXI. Század Kiadó Kft., 2014) című kötetét akár botránykönyvnek is nevezhetnénk - de leginkább az a botrányos, hogy mivel találkozunk valójában a tányérunkon egy-egy jó hírű étteremben, vagy akár egy balatoni büfében.

A szaksajtót figyelve egyértelműen látszik, hogy az elmúlt években határozott és egyértelmű színvonaljavulás tapasztalható a hazai gasztronómiában. Ez nem csak a budapesti csúcséttermekre igaz, vidéken is egyre több az olyan vendéglátóhely, ahol minőségi alapanyagokkal, profi szakácsokkal, felszolgálással találkozhatunk, de a gasztronómia javulása már a büfékben, street-food étkezőkben (hamburgeresek, levesezők, szendvicsezők, stb.) is tetten érhető. A lehúzós, trükközős éttermek azonban nagyon nehezen kopnak ki a hazai vendéglátásból.

"Mondták, hogy akkor most nekiállunk töltött káposztát készíteni, háziasan. Elővettük a hipermarketes konzervet, kiborítottuk a tányérra, megbolondítottuk vízzel hígított tejföllel, és eladtuk ezernyolcszáz forintért. Frissensültek? Ne bolondozzunk már, annyi frissesség volt azokban, mint egy száradt rigóban. Még valamikor időszámításunk előtt készültek, hetekig kallódtak a fagyasztóban, mire a vendég tányérjára kerültek. A rántott ételeket kicsit visszadobtuk a fritőzbe, hadd süljenek meg újra, attól frissebbnek tűnnek." - mesélte Géza, aki egy jól menő magyaros vendéglőben dolgozott Nyugat-Magyarország egyik nagyvárosában.

A vidéki étteremben felsorakoztatták az összes trükköt: a mangalica hétköznapi sertés volt, a borjúbécsinek titulált közönségkedvenc jól átsütött sertésszűzből készült. A "kiváló" harcsahalászlé valójában pangasiusból készült: előbbi kilója nyolcezer, utóbbi nyolcszáz forint. A ház legjobb borjúpaprikását, amelyet a város polgárai egyenesen ikonikusnak, a közösség díjért kiáltó büszkeségének neveztek, pulykacombból kreálták a séfek. Az étteremben tíz éve szerepel a vaddisznó az étlapon, a tányérokon ellenben eddig csak marhacombot találtak a vacsorázók.


"Géza számára az jelentette a nap csúcspontját, amikor az olcsón - értsd: romlottan - vásárolt húst sikálta az ecetes-fokhagymás dresszinggel, felkészítve a másnapi rántáshoz. Géza minden igyekezete és a fokhagyma ellenére is határozottan érezte a dögszagot, viszont nem tudta eldönteni, hogy honnan árad: a marhából vagy a saját tenyeréből."

"Apró" "trükkök" a "konyhában"

Persze vannak éttermek, ahol a rántott hús sem egyszerű: "Mellém állt a konyhafőnök, és elképedve nézte, mit csinálok. Pazarlom a tojásokat! Megmutatta, hogyan lehet nyolc tojásból megúszni majdnem száz darab rántott húst. Úgy, hogy jó sűrű palacsintatésztát készít az ember. A vendégek csak ámultak és bámultak: otthon soha nem sikerül így. Hát persze hogy nem, mert odahaza nem sajnálják a tojást a családtól. Átlátszó palacsintát sem tudnak úgy készíteni, ahogyan mi!" - mesélte Géza.

A műszak rutinműveletei közé tartozott az olajozás is: az agyonhasznált, habzó olajat szépen leszűrték, majd visszaöntötték, és addig forrósították újra, ameddig maradt benne egy kis "élet".

A félig rohadt krumpliszállítmány tüneti kezelésére remek módszert eszeltek ki: kurkumás vízben főzték meg a burgonyát. Ez az ízét nem befolyásolta, viszont olyan üde sárga színt kölcsönzött neki, hogy a látványtól kicsordult az ember nyála.

Az étteremben persze az italokon kaszáltak igazán nagyot: a szódával utántöltött ásványvizes üvegeket az asztaltó két méterre, futtában nyitották ki a pincérek, a kávégépet is megbűvölték, hogy a szokványos hat gramm helyett csak hármat daráljon bele a feketébe, a korsó sör pedig négy deci sörből és egy deci vízből állt.


A Balatonnál kecskéből lesz a borjúpaprikás

Egy, a hazai gasztronómia érdekességeiről szóló könyv természetesen nem mehet el szó nélkül a magyar tenger partján található híres-hírhedt vendéglátóhelyek sajátosságai mellett sem. A Balaton-parti büfék működésének alapja, hogy a nyári szezonban kell kitermelniük üzemeltetőjük egész éves bevételét - ez a cél pedig nagyon sok eszközt szentesít.

"... a strandon mindent megesznek a népek, a minőségre nem kell különösebben ráfeszülni. A bolognai spagetti az igazi adu ász, abba mindent bele lehet aprítani, ami az előző estéről megmaradt: rakott krumplit, rántott karfiolt, tepsis burgonyát. Jó sok szósszal és fűszerrel a gyerekek nagy kedvence." - mesélte a szerzőnek Nóra, aki - többek között - balatoni büfében is dolgozott.

Egyik legborzasztóbb élménye az volt, amikor egy nap arra ment be, hogy egy szörnyszülött fekszik kiterítve a konyha kövén. "Megkérdeztem: főnök, mi ez a döglött állat a földön? Kecske - mondta. És mi lesz belőle? Borjúpaprikás. Valahol tanyán vágtak feketén egy kecskét, egy héten át abból főtt a pöri. Megkóstoltam, nem volt rossz, csak éppen nem az volt, aminek eladták. Így lett a pár ezer forintos állatból százezer forintos profit" - mesélte. - Pénzcentrum


Gasztronómia (étel, ital)Konyhai praktikák
A kérdést írta: kicsoda57 ( 2014.05.31. 22:04 )
Válaszok száma: 10
Címkék: gyomorforgató, trükkjeihez, éttermek, szóltok, krumpliszállítmány, palacsintatésztát, vendéglátóhelyek, színvonaljavulás, felsorakoztatták, megbolondítottuk,
Válaszok Új válasz
decotext 2014.06.02. 07:09 (#10)
Na, azért nem minden étteremben van igy.
Mi sokat eszünk ilyen helyeken, s ahol lakunk
van néhány jó hely, ahol ilyen soha nincs.

kicsoda57 2014.06.01. 21:43 (#9)
jézusom mik vannak.
snibolya 2014.06.01. 19:59 (#8)
Nem kell étterembe menni kajálni, néhányszor már amúgy is elvették az emberek kedvét tőle,mégsem tanulnak belőle ! - gondolok itt arra, amikor a pecsenyések megvették a Gönc környéki sertéstelep elhullott / döglött malacait a guberálóktól
fboka 2014.06.01. 16:12 (#7)
Imádom a kacsamájat és a libamájat. Igaz, nagyon ritkán jutok hozzá.
A pulykamájat viszont ki nem állhatom. Keserű és rágós.
Az utóbbi években viszont, ha étteremben ettem libamájjal készült ételt, pulykamájból volt.
Ez, többször előfordult. Én, megérzem.
A minősége silányabb, az anyagköltsége jóval alacsonyabb.
Viszont ez a vevő megkárosítása. Ezért, már sehol nem rendelek libamájjal készült ételt.
decotext 2014.06.01. 14:59 (#6)
Kedves Lajos!
Azért nem mindenki ilyen ám! Ezért mondjuk mi mindig, hogy
olcsó húsnak híg a leve! Persze, hogy ha valaki ilyen "késdobáló"
helyre megy ott, nem várhatod el a minőséget! Ahova mi járunk
néha ott jó 40%-al drágább is minden, viszont a bort nem higitják
a fröccs előtt!

Ha meg bizalmatlan vagy akkor vegyél egy üveg bort s kérj hozzá szodavizet....

ludwigtoth 2014.06.01. 11:18 (#5)
hát, ha trükköket szeretnél hallani, tudnék én is egy párat:

(példa: hogyan lehet, 10 liter borból 300 nagyfröccsöt csinálni... )

Nyáron, a Balaton mellett tanultam.
Ha elb..tam az arányokat, akkor mindig jött a főnök, és elmondta, hogy gondoljam el, ő nem lopja a pénzt... )
gyongyibur 2014.06.01. 10:30 (#4)
Nem járok étterembe, inkább kirándulok valahová, ahová saját elemózsiával megyek.
decotext 2014.06.01. 10:26 (#3)
S végül is, mi most a kérdésed?

Mert, hogy nem az éttermeket kell elmarasztalni az gondolom nem kétes!
Itt sürgősen kellene az ellenőrzések rendszerén változtatni valamint a kirótt
büntetéseket felemelni! Azonnal zárni az adott céget s a tulajdonost leültetni!
xenos 2014.06.01. 09:28 (#2)
Ahogy a kérdésben is írva vagyon: gyomorforgató... főleg a "gyerekek nagy kedvence"...
Hál istennek, nincs pénzem étterembe járni. Az én konyhám kifogástalan...
csobyzoli 2014.06.01. 09:01 (#1)
aki ismeretlen étterembe jár, az megérdemli
én inkább főzök vmi finomat, ha éhes vagyok...
ha ez nem megy, akkor egy nagyon kiváló családi(as) étterembe megyek, ahol nem vernek át
(Budaörs, Mici Vendéglője)
Facebook komment
További címkék
emberek kedvét, pecsenyések megvették, pulykamájat viszont, utóbbi években, azért, minden, étteremben, sokat, minőséget ismeretlen sokat, mondjuk saját párat, elmondta gyomorforgató minősége, libamájat mondjuk, pulykamájból helyeken, ahogy minden, mindenki silányabb, mindig vagyok, tulajdonost guberálóktól,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2020 TVN.HU Kft.