Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Mi a különbség az olíva olaj, és az extra szűz olívaolaj között?
Vagy van csak simán szűz is?
Gasztronómia (étel, ital)Egyéb kérdések
A kérdést írta: piktorka2 ( 2016.01.24. 18:34 )
Válaszok száma: 9
Címkék: különbség, olívaolaj, között, extra, simán,
Válaszok Új válasz
piktorka2 2016.01.30. 09:05 (#9)
Hát olvasom, mert sem gyerekkoromban, sem most nem használtam.
taurus66 2016.01.30. 00:28 (#8)
Nyilván a jól képzett, tapasztalt magyar emberek kimerítő választ adnak neked az olívaolaj sajtolásáról. Mivel gyermekkorukban ezzel együtt nőttek fel, már nagyszüleiknek is segítettek a sajtolásban. Ezért mindent tudnak róla !
Kedves kérdező, olvasd csak szorgalmasan !
ibicimama 2016.01.25. 14:24 (#7)
Egyszerűen ,az extra szűzet hidegen sajtolják!!
bubua53 2016.01.25. 11:35 (#6)
Jaj, Deco, olyan jó, hogy ennyit fáradsz a szórakoztatásommal. Mert olyan röhejes vagy! Köszi.
decotext 2016.01.25. 06:59 (#5)
Lajos! #3
Remélem kapod a pacsit!
(Már ha kell és érdekel!)

Nálam úgy van, hogy a pacsiba még
szöget sem lehet verni, igy nem érdekel!
jn 2016.01.24. 22:23 (#4)
http://www.origo.hu/...fozni.html
ludwigtoth 2016.01.24. 22:09 (#3)
A legértékesebb a hidegen préselt, kizárólag mechanikus - és nem vegyi - úton előállított extra szűz olívaolaj, ahol a préselési folyamat során az olívacefre hőmérséklete nem haladhatja meg a 27°C-t. Az extra szűz olívaolaj készítésének egyik alapkritériuma, hogy a fáról való leválasztást követő 24 órán belül meg kell kezdeni a bogyók sajtolását, ellenkező esetben a gyorsan meginduló erjedés lerontja az olaj minőségét, többek között a savtartalmat is negatívan befolyásolja. Az extra szűz olívaolajok esetében jogszabály rögzíti, hogy a szabad zsírsavak részaránya - vagyis a savtartalom - nem lehet több, mint 0.8%. Az olaj savtartalmára és egyéb paramétereire vonatkozó vizsgálati eredményeket minőségtanúsítványon tüntetik fel.

Csakhogy az ,,extra szűz" jelző csak az olaj kinyerési módjára és vegyi összetételére vonatkozik; önmagában semmiféle minőségi garanciát nem jelent. Az olívaolaj-forgalmazó óriásmárkák például csupán felvásárolják a különböző termelők (esetenként akár különböző országok termelőinek) olaját, és az eltérő extra szűz olívaolajokat összeöntve, saját címkével palackozzák, majd így hozzák forgalomba. Az ilyen, jóval olcsóbb tömegtermékek extra szűznek számítanak ugyan, de ízük általában jelentősen elmarad a gondosabban kezelt termelői olajokétól.

Az extra szűz olívaolajat préselés után általában megszűrik, mert a benne maradó szilárd anyagok (a gyümölcshús és a mag egészen finom törmeléke) csökkentheti az olaj eltarthatóságát. Sok kistermelő palackoz szűretlen extra szűz olívaolajat is; ez az olaj ködös, opálos (nem zavaros!). Manapság a fogyasztók fokozottabban keresik a természetesebb, kevesebb feldolgozási fázison átesett termékeket, ezért a szűretlen extra szűz olívaolaj is egyre ,,divatosabb". A szűretlen olajban maradó szárazanyag-tartalom egyes ínyenc fogyasztók szerint komplexebb ízeket adhat...

A szűz olívaolaj ugyanúgy készül, mint az extra szűz, csak az olajbogyó kezelése és sajtolása során nem kell olyan szigorú kritériumoknak megfelelni, ezért az így préselt olajnak a savtartalma magasabb - de legfeljebb 2% -, ami azt jelenti, hogy a szűz olívaolajnak az egészségmegőrző hatása is kevésbé jelentős. A szűz olívaolajnak az íze kevésbé karakteres, mint az extra szűzé.
bubua53 2016.01.24. 19:40 (#2)
Vanni van, csak nem hívják úgy. Csak simán olívaolajnak. De bizony a harmadikat is, meg kell nézni, mit írnak rá, aztán vagy igaz, vagy nem. Bár áttetsző üvegben elég jól lehet tudni. Na, ami nem áttetszőben van, az tuti, hogy a 3. kategória.

Extra szűz olívaolaj

Ezt a nevet akkor kaphatja az olaj, ha mindenféle oldószer és hőhatás nélkül, csupán ülepítéssel és centrifugálással sajtolják ki a bogyóból az olajat. Ez a legértékesebb olívaolaj, amely zamatos és nagyon gazdag telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban.

Szűz

Ennek a sajtolása is úgy történik, mint az extra szűzé, de ez a típus gyengébb minőségű bogyókból készül. A "sima", jelző nélküli olívaolaj hőkezelésen és szűrésen esik át, íze és hatóanyagtartalma jóval szerényebb, mint az extra szűzé.

Sansa / Pomace / Orujo

A leggyengébb minőségű: tulajdonképpen nem más, mint az olajbogyó sajtolása után keletkező maradványokból oldószerrel kinyert olaj, amelyhez 1% extra szűz olívaolajat adnak. Olcsóságán kívül más előnye nincs, a mediterrán vidékeken nem is lehet kapni.
baraber 2016.01.24. 19:36 (#1)
Az extrának visszavarták...vagy össze.
Facebook komment
További címkék
olívaolaj sajtolásáról, extra szűzet, hidegen préselt, préselési folyamat, olvasom, gyerekkoromban, használtam, nyilván, jelent vagyis hidegen, minőségű simán gyorsan, leggyengébb csakhogy egeszseg, savtartalom együtt, szerényebb elmarad, karakteres szerényebb, olcsóságán olajnak, kategória haladhatja, például lehet,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2019 TVN.HU Kft.