Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Szerintetek, miben van a legtöbb fehérje?

Gasztronómia (étel, ital)Egyéb kérdések
A kérdést írta: life ( 2014.08.05. 09:28 )
Válaszok száma: 5
Címkék: szerintetek, fehérje, legtöbb, miben,
Válaszok Új válasz
kicsoda57 2014.08.05. 23:15 (#5)
Fehérjék a táplálkozásban

A fehérjék.
A fehérjék a szénhidrátokkal és zsírokkal szemben, szénen, oxigénen és hidrogénen kívül nitrogént is tartalmaznak.
A fehérjék építőkövei az aminosavak.
Ezek aránylag még nagy molekulák, a fehérje molekulákban azonban igen nagy tömegben kapcsolódnak össze, és így a fehérje molekulája oly nagy, hogy vízben kolloid oldatot alkot.

Az aminosavak száma megközelíti a harmincat, így ezek különféle sorban történő kapcsolódásából több milliárd különböző fehérjeféleség származhat. Bár a fehérjéket a szervezet aminosavak formájában használja fel, nem mindegy, hogy milyen aminosav kerül a szervezetbe. Ha a kísérleti állat táplálékában minden szükséges tápanyag megvan, csak felváltva egy-egy aminosavat megvonunk tőle, megállapítható, hogy kb. 10 olyan aminosav van, melyet nem lehet mással helyettesíteni. Ha ezek közül egy is hiányzik a táplálékból, az állat leromlik és elpusztul. Ezek az ún. esszenciális aminosavak ezért nélkülözhetetlenek, mert ezeket a szervezet nem képes másokból (elegendő mennyiségben) átalakítani. Ugyanakkor a nélkülözhetők csak oly mértékben ,,nem okvetlenül szükségesek", hogy azokat a szervezet más aminosavakból elő tudja állítani

Azokat a fehérjéket, amelyek valamennyi nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazzák, teljes fehérjéknek nevezzük,

szemben a nem teljesekkel, amelyekből egy vagy több nélkülözhetetlen aminosav hiányzik.

Az állati eredetű fehérjék általában teljesek, a növényiek pedig a legnagyobb részben nem teljesek.

Kiemelkedő a növényi fehérjék közül a rizs, a burgonya és a szójabab fehérjéje, amelyekben - bár viszonylag kis mennyiségben vannak jelen - de teljes értékűek a fehérjék.

Valójában mennyi fehérjére van szükségünk?
A szakértők napi szinten összesen 25 g fehérje fogyasztását javasolják. Amerikában, az

átlagemberek akik húst, tojást és tejtermékeket fogyasztanak, feltehetőleg napi 75-125 g fehérjét fogyasztanak el - a szükséges mennyiség háromszorosát vagy ötszörösét.

Dr. young véleménye az, hogy a fehérjének a teljes étrendnek durván 5-7 százalékát kellene kitenniük.

Ennek magyarázata igen egyszerű: testünknek mindössze 7 % fehérje a többi így alakul

víz 70 %
Zsír 20 % ,
vitamin és ásványi anyag 1-2 %,
cukor 0,5-1%

Az anyatej - mindössze 5 százalék fehérjét tartalmaz egyes források a fehérjetartalmát 1,4-2,2 százalék közé teszik

És hát egy olyan emberi lény számára, aki gyorsabban nő és fejlődik, mint életének bármely más szakaszában - testtömege és mérete az első évében megduplázódik, vagy megtriplázódik, ha neki az anyatej mint egyedüli tápanyagforrás nem felelne meg, akkor az anyatej sokkal több fehérjét tartalmazna. Az anyatej, a szervezet tényleges fehérjeszükségletét tükrözi.

Zöldségek

Gyümölcsök

Hüvelyesek

Csonthéjasok és olajos magvak Gabonafélék
Articsóka 29%
Avokádó (Florida) 15%
Avokádó (Kalifornia) 22%
Bambuszrügy 26%
Brokkoli 49%
Búzafű 25%
Cékla zöldje 22%
Cukkini 26%
Édeskömény 28%
Fehérrépa zöldje 30%
Fodros kel 60%
Fokhagyma 20%
Gyermekláncfű levél 27%
Jégsaláta 27%
Karfiol 27%
Kelbimbó 49%
Kínai kel 12%
Leveles kel (levél) 48%
Leveles kel (torzsa) 36%
Lucerna csíra 40%
Mángold 24%
Mustár zöldje 22%
Okra 24%
Padlizsán 12%
Paprika, piros 14%
Paprika, piros és csípős 13%
Paradicsom 18%
Petrezselyem 36%
Póréhagyma 22%
Rebarbara 11%
Retek 10%
Saláta, Boston 12%
Saláta, zöld fejes 42%
Snidling 18%
Spárga 25%
Spenót 49%
Tépősaláta 13%
Uborka 10%
Vízitorma 22%
Vörös alga 25%
Vörös káposzta 20%
Zeller 10%
Zöld paradicsom 12%
Zöldpaprika 12%
Zsázsa 26%

Grépfrút, savanyú 5%
Citrom 13%
Citromlé 5%

Csicseriborsó 25%
Lencse 30%
Limabab, friss 9%
Mungóbab csíra 38%
Száraz fehér bab 26%
Szójabab, friss 11%
Szójabab, száraz 34%
Szójacsíra 6%
Tofu 43%
Újhagyma 15%
Vörösbab, száraz 23%
Zöldborsó, zsenge 6%

Árpa 10%
Barnarizs 8%
Búza 17%
Búzakorpa 16%
Köles 10%
Mandula 19%
Mogyoró 13%
Napraforgómag 24%
Napraforgómag, csíráztatott 33%
Paradió 14%
Szezámmag 19%
Tökmag 29%
decotext 2014.08.05. 22:21 (#4)
A spermiumban.
sztotyi 2014.08.05. 14:13 (#3)
A nyúl húsban. 100% tiszta protein.
hatibacsi 2014.08.05. 14:11 (#2)
Hát ha kérdezed, akkor én meg nem mondom...
tothd 2014.08.05. 12:45 (#1)
Baromfi húsokban és tejtermékekben!
Facebook komment
További címkék
fehérjék építőkövei, fehérje molekulákban, fehérje molekulája, aminosavak száma, fehérjék, táplálkozásban, szénhidrátokkal, zsírokkal, oxigénen paprika tényleges, elpusztul gyermekláncfű azokat, százalék teszik lencse, torzsa molekulája, torzsa aminosav, anyag másokból, torzsa szakaszában, teljesek lehet, vörösbab tartalmazna,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.