Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Pontosan mi a különbség az eper és a szamóca között?

Gasztronómia (étel, ital)Egyéb kérdések
A kérdést írta: louie ( 2014.07.14. 09:55 )
Válaszok száma: 11
Címkék: különbség, pontosan, szamóca, között,
1 2 
Válaszok Új válasz
morf 2014.07.19. 07:55 (#11)
pl:a betűk...???? )
kicsoda57 2014.07.16. 23:55 (#10)
szeder bokor gyümölcse

http://s7.images.www.tvn.hu/...53c59 d.jpg
kicsoda57 2014.07.16. 23:52 (#9)
hatarvadasz

A legrégebben - az emberiség történelmének kezdetein is - gyűjtött gyümölcsök közé tartozik, hiszen ősidők óta ismert gyümölcstermő vadnövénye a mezőknek, ligeteknek. Maradványait - egy sor más élelmet szolgáltató növényével együtt - megtalálták a svájci cölöpépítményekben; az ott lakók étlapjának 25 gyümölcse között a szeder is rendszeresen szerepelt.

Szeder

Mi úgy ismertük meg, mint szúrós növényt, amely nyáron a dűlőutak árkaiban, tarlókon, parlagföldeken nyújtogatja kellemetlen karcolásokat okozó indáit, és amelynek apró, fekete bogyói édes-savanykás ízükkel felüdítik az augusztusi kánikulában erdőt, mezőt járó embert. A kertekbe régebben csak imitt-amott fogadták be a már nemesített, nagyobb gyümölcsöt termő, tüskés fajtáit, de főként nem gyümölcsterméséért becsülték, hanem azért, mert ember és állat számára áthatolhatatlan élősövényt lehetett belőle nevelni.

S. A. Pieniazek professzor, korunk egyik legnevezetesebb, lengyel gyümölcskutatója Utazás a Világ gyümölcsöseiben című könyvében arra emlékezik, hogy az USA-ban sokféle vadszederfaj található a legmelegebb déli államoktól a leghidegebb északi vidékekig. Főleg kúszófajtákat nemesítettek ki, és ezeket csak kis területen termesztették. Persze ő 1938-ban, mint fiatal doktorjelölt barangolt az Újvilágban, és a helyzet alapvetően megváltozott, mert keresztezés útján azóta sikerült előállítani a tüskementes szedret, ami nagymértékben elterjedt, és ma többet termelnek belőle, mint a málnából.

Hogy miért? Mert bővíti a gyümölcsválasztékot nagyon kellemes zamatú gyümölccsel, ami mellesleg kiválóan alkalmas ipari feldolgozásra. Jó szolgálatot tesz a kertben élősövényként, a terület behatárolására, az utcától, a szomszédtól való elválasztásra. Ezért terjed nálunk is az utóbbi években, és jól illeszkedik a kiskerti "gyümölcspalettába".
Termesztése

A szeder a védett, napos, zord szelektől megkímélt termő-helyet kedveli. A beérett vesszőkben a téli fagy csak a nagyon szigorú teleken tesz kárt.

Talaj iránt meglehetősen érzékeny, amennyiben a tápdús, jó szerkezetű földben díszlik szépen, és terem bőségesen. Fontos, hogy a talajban egyenletesen és elégséges nedvesség legyen.

Telepítés előtt a talajt 40-50 cm mélyen meg kell forgatni, de legalább ilyen mélységű és elég nagy gödröt kell ásni a részére. A gödörbe tegyünk érett istállótrágyát Vagy műtrágyával feljavított komposztot, hogy a szeder kezdeti fejlődését meggyorsítsuk. Később is bőséges tápanyagellátásban kell részesíteni. Törekedjünk arra (és ez érvényes Szinte minden kerti növényre), hogy a tápanyagok harmonikusan álljanak a növény rendelkezésére. Hiába adagolunk Ugyanis műtrágyák formájában nagy mennyiséget az egyik tápanyagból, ha a másikból a növény hiányt szenved. Ilyen esetben a termés mennyisége és minősége mindig a legkisebb mennyiségben jelenlevő tápanyaghoz igazodik (Liebig-féle minimumtörvény).

szeder

A szeder bosszú, 4-5 m-es indákat növeszt, ezért a töveket a sorban legalább 2,5 m távolságra kell ültetni. A hosszú és súlyos indáknak támasztékra van szükségük. Ezért már a telepítés évében ajánlatos támberendezést építeni, ami lehetővé teszi, hogy az indákat 2 m magasságig rögzíteni tudjuk.

Az előnevelt növénykéket ősszel, de kora tavasszal is ültethetjük. Viszonylag kevés hajszálgyökeret fejleszt, ezért óvatosan, úgy kell ültetni, hogy a gyökerekre tapadt talaj szemcsék ne peregjenek le. Legjobb tenyészedényben (konténerben) előnevelt sarjakat vásárolni, mert ezek bármikor ültethetők, és sokkal biztonságosabban telepíthetők. Ültetés után mindenképpen alaposan tömöríteni kell a talajt, és a növényeket többször is szükséges beöntözni.

Jóllehet ma már van elegendő szaporítóanyag a szederből, mégis érdemes - legalább a saját és barátaink számára -házilag is sarjakat előállítani. Ennek bevált és egyszerű módja a fejbujtás, ami a következőképpen történik: nagyobb cserepet vagy reklámtasakot megtöltünk jó minőségű, tápdús, laza kerti földdel, és ebbe a szeder hosszú indájának a csúcsát fejjel lefelé beleültetjük. Az így készített szaporítóedényt besüllyesztjük a földbe. A fejbujtás legjobb időszaka augusztus közepén van. A hajtáscsúcs egy-két hét múlva elhalványul, és belőle járulékos gyökerek képződnek, amelyek -kellő nedvesség, azaz öntözés következtében - gyorsan megerősödnek. Tavasszal a dugványokat elválasztjuk az anyatőtől, és - még mindig cserépben vagy tasakban - a nyár folyamán továbbneveljük. Ősszel vagy a következő tavasszal a már megerősödött növények állandó helyükre kiültethetők.

A kiültetett szedernövény szárait 20-25 cm-re vissza kell vágni. Az első évben csak 1-2 hosszú vesszőt hagyjunk meg, de ezeket máris kötözzük a támberendezéshez, hogy minél több napfényt kapjanak. A nyáron fejlődő hónaljhajtásokat július-augusztusban vissza kell vágni, hogy a hónaljrügyek megerősödjenek, mert ezekből indulnak ki a jövő évi termőhajtások.

A szeder vesszői csak két évig élnek. Letermés után elhalnak, tehát ezeket ki kell vágni. Helyettük a tőből újabb hajtások nőnek. A termő szedertövön legföljebb 5-6 termő (kétéves) ős ugyanennyi egyéves hajtást hagyjunk meg, és ezeket legyezőszerűen rendezzük el a támberendezés segítségével. Ezt a munkát folyamatosan kell végezni, mert különben a gyorsan fejlődő indák kifutnak a kezünkből. A letermett vesszőket közvetlenül a talajszint fölött kell visszametszeni.

Az erőteljes növekedésű szeder sok tápanyagot és vizet igényel. Tavasszal - különösen az l985-ihez hasonló kemény tél után - sok nitrogénre van szüksége. Magnéziumhiány esetén a friss hajtások sárgák lesznek és a gyümölcse nem érik be. Ezért a tavasz és a nyár folyamán többször permetezzük meg a lombját Wuxal vagy Volldünger oldattal. Száraz időszakban egy-két alapos öntözéssel segítsük elő a hajtások növekedését és a gyümölcsök kialakulását.

A szedernek egyelőre nincs olyan betegsége, amely ellen rendszeresen kellene védekezni.

Fajtái közül régebben ismert a szép, nagy bogyójú, de tüskés Theodor Reimers, amelynek a metszése és szedése kínzóan kellemetlen munka. A néhány éve importált két amerikai szederfajta tüskementes. Ezek közül azonban hazai körülményeinknek csak a Thornfree felelt meg. Ez nem fagyérzékeny, lombhullató és tartósan tüskementes. Ezzel szemben a Thornless Evergreen fajta örökzöld, szabdalt levelű, és a sarjai ismét tüskések lesznek. Aki tehát szedret kíván ültetni, az a Thornfree fajtát keresse.

Tövenként 3-5 kg termésre számíthatunk.
Felhasználása

A szeder bogyói folyamatosan érnek augusztus közepétől szeptember végéig. A kifejlett bogyók kezdetben zöldek, majd megpirosodnak, végül feketék lesznek. Csak az éretteket érdemes leszedni, mert nem utóérő gyümölcs.

szeder
========
Az érett szeder friss fogyasztásra igen kellemes, kissé savanykás, zamatos gyümölcs.

Házilag kiváló zselé, íz, szörp, sőt bor is készíthető belőle. Mélyhűtésre kiemelkedően alkalmas.
hatarvadasz 2014.07.14. 20:33 (#8)
Pintyusz válasza a jó!
Az eper nemesítése során az erdei szamócából kialakult termelői gyümölcs.
A földi, futó, eper a termesztett és kinemesített fajta.
A prampernak is nevezett a selyemhernyó ipar fellendítésének érdekében kialakított és telepített fafajta termése pedig szeder.
Jó enni, pálinkának és lekvárnak is.
Legalábbis az én ismereteim keresések nélkül ezt mutatják.
kicsoda57 2014.07.14. 20:10 (#7)
eper
http://s7.images.www.tvn.hu/...a2d4f 4.jpg


fekete eper
http://s7.images.www.tvn.hu/...fb454 b.jpg

eper fehér

http://s7.images.www.tvn.hu/...9ccf7 f.jpg
kicsoda57 2014.07.14. 20:03 (#6)
na nem sikerült
kicsoda57 2014.07.14. 20:02 (#5)
eperfa termése ez
ha sikerül beraknom a fotót, nem pedig a decotext eperfotója

data:image/jpeg;base64,/9j/4AAQSkZJR gABAQAAAQABAAD/2wCEAAkGBxQTEhUUExQWF hUXFx0YFxgYGBgdHRccGhcaHBcZGhgaHCggH R0lHRcXITEhJSkrLi4uGh8zODMsNygtLisBC goKDg0OGxAQGywkICQsLCwsLCwsLCwsLCwsL CwsLCwsLCwsLCwsLCwsLCwsLCwsLCwsLCwsL CwsLCwsLCwsLP/AABEIALwBDAMBIgACEQEDE QH/xAAcAAACAwEBAQEAAAAAAAAAAAAEBQIDB gcBAAj/xABEEAACAQMCAwQGBwYEBgIDAAABA hEAAyEEEgUxQRMiUWEGMnGBkdEjQlJyobHBF DOSstLwBxWT4UNTYnOi8RaCJDSz/8QAGgEAA wEBAQEAAAAAAAAAAAAAAQIDBAAFBv/EACURA AICAgICAwEAAwEAAAAAAAABAhEDIRIxBEETI lFhBTJxFP/aAAwDAQACEQMRAD8A1OrvXO1fv uBvYes3ifOg7upecXbk/fb50briO0f7zfzGg Wsya82Um5EpMM0vFLq83Yjx3E/nTM8RJHrN8 TSiy8FJ5pyxzlycnykMPOaiHAGfEHI8zuEBf ZzY+7lV4za9gsJbUMW/eXP4m+dSv6a6RK3Lg P32+dBaXOTgYztzO9ZIO2DgNgE4xGDTKxdG0 AzzG6PfuAO1fLkB+dUjGLCkJm1F9TDXLn8bf OitJqrkZuPM/abw9vlReoUEQRklZMTymY7gA 5jpBAODkUMiQTGJAnnBI5jCjrn1QDPiKjnx/ R0znGgTX3rpYxduAcxDt199BprLq87l3+Nvn R/EHAKTGQd0iScKJmJEnccQc9KB1d9YJEbuk qD4faEcpro1xWydP9IXNde6Xbkffb51QeK3j /xLg/8Au3zq25qLeVWOZjx9YwfUmNsDLe6RX 1zTwJAovXTGpk7GtukZu3P42+dUX9deExeu/ wAbfOqrAYtERRt3QSKnOegNMWPrr8fvrv8Aq P8AOl/+ZXwf397/AFH+daSxpIgGg+I8NETIm lxTtdgpiocZvf8AOu/6j/Oq9Txq9/z7v+o/z oO9Y70TVGotYqqf9FdhI4xfPK/e/wBV/nUDx TUz+/v/AOrc/qr7hVpd2aZa7TAcqV5GnRybB F4pqQP397/Vf51FuN6kH9/d/wBR/nVqpIobV acxNBStnWzQcI4rfuMo7W5jJ77fOtVc1zgeu 38R+dc+0XEezHdXJ/vnTvR6h3WWxNYPIhNyt ukI2O7nFH/5je5j86Cv8Su9Llwf/dvnQ23zq LR1msyjvsRyZNtfd59rc/jf51OzxO6Dm7cM/ wDW3zoVtviRXnZwJBkeIq1NqrOuQ0fijj/iP /G3zqn/ADi4eVy5/G3zpeEOSa901lmMAe09B VY4YRrk2UTQW/E70wLlzy77fOiO1uAbrl64P +kXGz+NBanW27Hq5fxpW2rNwzM1RtzVY+v0Y danjF44Fy4B99vnWl9EdZcayxZ2J7QjJJxtX /eseDjNaz0O/cv/ANw/yJUMDl8lNsMHbAtZe +luffb+Y15MV7xC19Lc++38xoW65it0u3RaS C1aaqvuKFtXiKsRdxzUmmlsg2+gjTpRNqQaj bEV8rZoqbj0OtBrEEUKTDDwOK+LVRdeOdVjl +TG0+yilaLtfZ3WwfBvzx8qTvpielaFV3Kw8 Rj8xQNhO941lwO4V+CehXa4O27caai0BANOH A2YFLhYJM1o3HtnVRFtEMGM1WyQaauNqSQcD wJ+AA/vrEUg1PpBZ3G3Kkq0ODKxJgbWKlGO6 BG4c+eKdQyT6QLYQ9o8xWb4xcuTAFOrXF7Jm LyzuKwQ0gjmGEd328vMir+yBClhg5Bjn5g9R 7KyXPHO5wpCc37MKeHXedX2uGMwzzroJ0CxI GKDu6QKa1yyRirHtVZldB6MtIZngTkDnTl+E IUK5noxzRwMTUwhjlivNnnnN2Z+Vmfv8D2pK sSaEtoRKuINacwOo+NLNdw8O26SD1zOKph8n i/uPCddgWg0izJHvpiyjpyq2xpgogcqktpmw qzHOByHiTyFSyT+WX1JydgbVSaMvKAm9yiiY EsAT4sB9keNUXdOBsJZQLg3J3hJHQwPGOtH/ wA2VK6O4vsEuGvtOrgyox1nAoh7yLyG4+JoH Uap25n3ClVR9gQ4fsurEEjKjlQuq1mNqCBQy WNi/wDUaoN3PmadN5JbKXQs1yMzgD3074dw7 aB41fZ0oPe60VkVpcvXoDdkL9nFaL0OX6F/+ 4f5UrOtcNab0Sb6Jv8AuH+VapjcXPoOPsF16 zcf77fmaEuWqM1antX++38xqxri21lwWyICj MGPMY8T8PMykk9mxd2xSunzRJsRyq27t7uxo UMS5YEsQZwO9GMc/CpLmcGOQJ68vh/tS/JGS pE5R9lKueVXI499XWrYqX7OCaVSFKltUJqBJ imarQWqWDRSsdII0Jjb5Yr29ZIJHnj2dKq05 /2oXiPpJaVfoz2j7ThShCxO0uSwhSZyJwJwM 1DDinLI4xQrWxqdQtu2WuMAoGSf7yfKkfE/S BTaIsXBbuN3Q1y23cmOamNs5yQY8Kw6+lGqv qZZF2sywzz3yMEJkwJIBz6wAmKR8R1d0MlzU WxcVVa3uRoOcqSfWBWTAYRmvaxeNGG5bYaNF +1Xr5XddIZGPJ2cBlaI7V2hXxjaM9CDig9Rx PTm93rl9W3/ALvvC0GBkv2bGdoIym7mKzvG+ Ki7tcErc2j1ekYhmEFjAB3f+qnY0xOm7R3uK q/SW/su+7bhuYaTyA5Sedab/A0PdPxBHvB7l wWb6ttaPo94gR3cgfAGIx0rZa+/eXabCu9uV 7VVNu4G5gwbchXAhuSzEdayem4tdFtH22mRr qkW7pDcmCyd6wekssbYGOchav0gbRaq6LSlD PrdoxBVoJETtOZEmTjyoZIxnBxfTFcbOvcLu EqQZx4jI9xyKo1hJcx7BXO/RP01u7/pb5YNI VIwpmSzSMg5hQcY5RW90nFrdzcwa2tzcVVdx I6lWyMSo3bTkZHSvGz+FKENO0ic4uqPbjhBE At1PhQ126TzP9+yvRYk/vEz51L9r09qTchoy 5kHaM7VA+00deQ9tYMeGeeXGOhMeKU3SB7gM A7Wg8iFOffFeISDyigNd6TowP0kkbSCGBdS0 SonAAGIAAxV+g19u+5Wz2pKqC2+DjlJZR49I qnkeB8ceUXZpyeHOEOfoMPxrP8AH+OX9PIuq DbYj9nAYgECS1xwuWM4E/CtDEedc29POJ6vt iHYi2D9GQsCIwN0cxnFW/xiUcjvuiGJXIXbG 1Je7dvrbXcR3tx6TCgdJge2vNNxvVm1sXcUt jJAB2jJ5n217o/RnV37YNrT3tvVmhVIJ5qXi fHFHf8AwvXwE7PbbB9XtbYnzjdHvr2tGtuy/ Qel6sLKOkMBsd90hucORHPx9lavQKrKLoKsp 9WMzWSuehmqbbvexb24Cl2O1fCVB/vrWj0Gl FmQ11WByERCFX2E/IV53l+NCX2j2QljTdoI1 96BJofS94zXur1VonKs0cgWj4gfOh7nEG+og XzyfzqUcXGNexVhkx/YeKsueNZV+I3m+tA8i B+VVXtU59Z8RgSfz51yxv2H4DR3L4HMj4itX 6HXVNlyCP3h5fdSuQ32n63510H/AAv/AP1rn P8Afn/+dunx46kPHClsdcTVt13Z60ttxOZMY pVq+JkAm4CWA7wGCT4eVONW3fuffb+Y1mNVc Jld24KckiG9hx+IxWTPfbKQvYWdYDy8J5n3V dotccbtoYjCzzjmRPOPHy6Un0ep+qwUAzB/L 20RdtSDE8okSMdazY5VKxrs0SX0IMsTHkpP8 II/M17p5cSvhMEiQPHnn3cjWSKFCsCRuORjb Iz1zP6+VWPqzkE7QHCrDc2nlj2ZE9DNbJTjJ 9DvHBo1yziRk4EZ6TmOWKrvJSlNY+9oumNvQ CVIgmBEkmRA5flQvpFxZ9oW3et2LRHfvdqO1 MErtVGUznmQRnE4M6sGN5HSJyiolfFPSYWy3 ZvuW3G/slW4xY4gySqIpwxKkzgcs84GvQXIW 4OwvMd5I7y7chJUbtskHlkHljB3F3NhLpsgi 12wNxX7wclTBDgAmDk9JbFJtbxu3eQC5ZXdn vJgyfVxHIGOZNemoxhpE1s841ZQRctFTtw+3 Akk7GjoYGY8sDlVqaTV3FIHVcoZDMJP1WGfb 5iquE617QUNZlFO/wBTvQ4HeLRyiInxxzprx BryW/2izcbsyd5tsR3d311XPdM8unjTUuw/w XcK0960rXhbtkITJadwMgHkRG2Jg4yfW5VWb F/UXWu2U7ofcASm0HBjMJ7sT5mpcNt3rbG+U PZT3jjlMFgpMmD1AxV/YomoXmLV5dyQdoUkc wZ5T/ZiuOPm4xbNrcy/TKIQbQq2juB7ijAMg npJJkGmlnWrc7K6l5U2wIdFYgsMwpHOQBzgj 8UnENLbTVAxuVhv2lo73WfKc+w1Pi2lIY39i i3vAdBABPQgAQFMdK62Ci25cS3qHU2UuC5MF hESSCVXlO4A+In3014RxJrKtbN3ba7UOUEFo XmwHMABQuZkSKz3HdSp7PaDHPaYgCACMZGaL 0/ErjlyqqFldwxJhhCCcknlGedLJpppnNWdR 0dpnRXFt4dQ4BU8mEiceBpJxnguovXAq2GW3 PeIZV7WBgncwz09laLh3GA/0T3CAB3N2Wx9U t19o86Ku60qCQQcDIHPpyx5Z8/KvLwePHHJy TLYV8MrRkLHoLcLbm7O2BzAdm3eyFIBHhJp9 wzgwsNu7aHJX91aAkLOGlj7/GpXeLKACSZPQ +zM5mlmq4+nMCM9cVo5I0S8rLKPFvRprxsks wSDOe9AJnJgRknpQb31JBW2krlSRug5yJn9O tYzX+k6qZYiTnBmRmCBmgdV6SgEDDBgDCiQJ HIz9YdR0pfdqJl4Ruzd6ji10zuuQB1zEeWYp dq9RgkuZ5+H61irvpFIIMLiOcEeUDFC3vSRV UbQWMZEwB8K65v0NSNVd1GZBJHmY6eVDXNbz GAQOcVjdXxy6wBG1Z8M/nQS6t3J3O0+Ex+VF YZezrRuBfY8tzHwAH6V4eG3myEInnJr30CFs rcgntMbpPTpFa1Lc1iy5JRlxRCedp0kZvT8C uctyj8f0q+5wEKJN0k+AX/enrYwKCuc/GoPP Ik80hSOEIOZY+//AGrd+gOkVNO4Uf8AFJ/8E +VZ9LHVvh861/ohcBstH/MP8q1TBKTnthhKT e2D61oe599v5jWf4uRMG2YIwwPXMjy8fCnup /eXPvt/MaqSDg0uScZScRllUZGUd1ImIIHd8 KvtMywWYbfAH3zzrzjnC1s7TvJtkkeY8BIpd bvrbgbZExPOB0qHDeiya7GtzWKU3MAGM7VP5 46xQti9iJAnmB08feaXvrV3DAbmAfsjxPhVe ourbGEaXEq5ByeWD1FNGLYVPYz/AM1RQHuPt Sdo9wJPgOnxislxW7oCzbEuBmbduJaSD0yFA wegnzI5kavjXYFeZgBgJEA94SJBiQTmJ8OVJ OIcY7RGVlLSJBPQzzGPxr2vDxxhjtds6U3IB 1t6G7NbjPaUgiZHQTg/CfKnep4/YuQHskLyg FSB4R3REGcCveFWrd7S9kXAbJ2jBGZUmR3hg detDaDiv/BdUUgFN+0E8tsNHMezNbOvYj2Wa HiEu9pWfs2X6NfWIwe5mfMfKlHELLWTsmVZd ynyPiPGi+McPWyLd21KziJJgiJIJANUWnu6h hkMbYLd/lgiF8CWMADqTHWg96CkfcH1BB2g5 PQ+qfEEeYkV5reHsCRvUhV3L3okSSdoPUEHF FaziR1FvbsUFTKBQRs+0FWYVT4eQoHU6Z7ag 3ARvUlP4oPuoP8AgUW6LQ9ood7iooMeLYz6o znAHt8qsbQuTcRbqtbUbpLRuESIU5J58hQ41 c2wCo7ggQI9knrk1WjYnkaDaOC71lEkArdO0 MGhu60jcMiCMRkfW8qYcN1xL9rccttYuF6B5 5iMcpOB4UmBO2TG0DOcsPCugcL9ItL+zKbv0 TRtVRZ3YBElZMGCOYPtE1LJclURXoD9Gb7XM wQAILOTHuPPx5U212uRbb3X7S4q8xb2gAnCy TnmRPKkOh9NLnZ3LbkHfO0x6oJHScGBzyc09 9FNHpryqbiM+9DuZj3FYTGBHMjAyajLDNNNd ezpTl7MtqdXcu2i6XFtpuKqg3G5chZkgA7Rj nIzQSnu2l3LlO0dn2hmnJXcwOB08ar9IbJtu qG32RUEFRMTMSCTJkAE0rQloE/xHGOQ/wBq0 xSXodbVk7F+IBUEAELI5Zn8z1pppjcK2yQIE sJY4kmZEYmMUvvXAV2hFBnBBaRnlk58KK0Nq 4262WIVZ3AnOOgHWIGBRq9Mbja0CcVtHdvlS Hz3ZhfIyMGgJpsyAdom9WB2gETA67iInE/Gh m0LdCpIMQGHhI8iPOhVC9FCMA3OR0qy0oLHm fDNHcJ4TqL7KLdkuEMHAgfemth6O+gl9Lu++ tsWwZ2+tu8B5AH8qSU1EDY19DOFWksLcUNuu DvFueOg8qfPFeMwXGBFD3HmvJyz27MMrbPLr 9BzqtAFyef98qlge2vFXqah/TkiDAt5DwrZe h+mAst/3Cf/ABWshf1AUeXlWy9ENUrWSR9s/ wAq1bFjlysvBUxdrG+keftt+Zqgrz8KI1w+k f77fzGh1cisU5fZp/pml2yp7YYQQD5HNQfRW yrI1tdrjawAiR4YokIG5YNUPrFXDkH2ZM13N xaaYVJo81+jtlSGgSu0nElZB2+YMeFD8R1O2 y9xUW52Y3qvQFQSuPdiKp1V5SZG4Hlk9OlDa gB1ZT9dSP4hFOs0pO2P8jZjdTxuzqGW7eUbk aRIB345sqoAQIAjMRSnVceBW5bKqVZSoMQT9 kmMY5xVeu4JdtlgxCqhgksCMxG2MnBmI5V7q F0/YsqI3abRk5yCCWDTyImcV9NGVx0alQJw3 houru7VLZ3RDHp4iM88VQmhJvG2XVSCRvJO3 yyB1q/Q6hez2bVDAytw8+fJsZESKjxC8DcBC qMBWA9UlcSI8YBxR0HdkdZdvKwS7LbSCFYki AMR5QenSjb+tC3FbTFre/DKIAme7hcEZ6igd SolDPSY8OkZqq9dG/EgdJPIecdaXkGix9U63 GbkWmYxz58uVD3jgDoKsuKpUEHvE8o5AQB15 zOKi+nKgMSM5AkE4jnHL2GhQUi/QWQ8qzlYy POo3CttcZc9T9UeXmfGvbN3exwqDbt5DwGQD 9YxzqrX2SjlW9YHPl5eFLxd3egez0OIUECCZ JHUeECnfEuJacxZRA1mVbdLKymRuOZ+rjGCP MVnydxk9IHmKL1HCyLS3BkE7Tkczygc+UGTV Fo5pGh09nS2bwdVV0AJ7z7ufIbNsHqM0L+3R fufs1verr3V2/u852jkok+zNLbXCy1rf2qBh J2GZgCefj5GPbXvDOMdjbYKo7Qmd35CPDr50 1goc3kvuLq3Li7gocq0EEHPdfbEyOWOVZ0Zb vHyJEdPKm+j1tkKAUa9dPrbl3EnJhVkgRJEx QvHdIE7O4i7BcQMVEwpGM+3nHnStaDF1oFs3 ylxbggwPrZHKP8A1X2r1j3WBLDljlgHnyHT9 BQe4nFEDTOqdqI27tpicGAYPSIpUFsnphsuF Tb37sKJYTnBBETRGnuFJRgFJkgtygzH4kxND 6t7kreIAnCxkCJxH4xVmqupc2RIZmUNvIiOU 7hkD3UwrDeG6q4pV+2YMhxkkAqZz4iJ+Ndf9 DPSAay0Q+0XlklRIlejAH2xXGNRYNsxaE75G IbI6qYnAMzR3Dtbd099IMOvNgfWiccx7Kllx KWxTpnE8ORQ5fwoLScTXUZDd6AWBBET4eIwa OtoPfXgZFJTaejM1slbSababhTEbjVvCtF1a m93UAYFasOKKXKRWEPbA7PCLbKd4mjfRrhIt JcVTg3CR/Co/Sh2aac8DTuH736ChDyuc+KQs XcjPaw/SP8Afb8zVW0HyNFajTObr4xvbn940 Prdlte8wk4Crk1hy4pxk36JSjtgdzWoh7ssw 8OQ9p5Upe5JmBnmBy+FX6i4h5W4afP8QKpay 0TtaPYfhUU2xGzwX2HI7fJYA/3qZ1LkQTujo QCPyxUtFw65dkqkgesxwB5e3yGaaf5fYsiWb tXGdpkIPaObezFaceKcv4Mk2znPpJwNy1zVh S1r/iBQQEJ7syJgTHx8Kx2oume7PxHh0iu38 W4wzLswqAQEUAL8K5b6Q6RXebYCgdAIEzkj2 4+Fet4/kJJQb6NOOfpi67wm1tbZfUsomGUru 7qnE9JLj/6jxqizp2cIElzBbaAe7Bjn1p/wn 0Te6RukKY7qglj5cse/4U1u8A/YLbXLgbvDs wWPeQMZlUVgScdYHLlV5eTBuo9jPIukItV6O G2g33PpSoZ7CqC6BmhAW3QCckgxHnSS5pblv vFZUGT6rDn9YqfMYpvxTTIZKBk3GAjNvuXNo 9e7lUt4Y45+XWltqy6OQdq7PWbuuBIGAORMV pSKJghuhssc+wD8hUtYqd0ozNjIIEj3g9anq 9D2RUPB3CcESBP1o5GOn51TfKkDapHPrgjp7 KBwz0nFbQTa9pDHKAAfYfEZnpS/UWCd1xUYW 5wTJAmSBuiOQPwoq3rbR2i5aXA5iFLfAefOg 9TqJJCyFnugkmB0z19tE5ESqhFYP3iSCsRA6 EGc/h76IsWHuKxLwFkgE8yByHnH6CqNIVV1L DcOZAPlMTHjV+jLbmCKzDJgE4Hu6xQQWE2r6 Rb77LuhX5kqAckAeIPT500vcW01vNlVBBEd2 WwCB3iBH4zWfbs2uciqYkDmPH8fKnqWdJbwy h90ZLkxEGe7AzyIOfyp4sVleh47Opa92Ze4w CqFmTiDykyRzjnRF5L7q4vIPVJRNwAHIkwsz zwD4mk2quL+0E6ZSAeQEyCRkKBmOfupvcs6k v8ATFFgdCJ28zG3BmY5112BmYAzRhdghESp8 BMEcjI5GreO3Ea6XRSqsAYnl8qG3EARInlmA ehqfTG7VnqvFs4HeA5rM55g9PbXl20gQFd+7 HOIJ6x7+leW7agEvkQYzG09DH6VMo7LAggDd 6wkiegnn5UUzjy1qmRlJB7hxzHtFGW+Ib2Y5 3vCj1Y8OuR15VSmvZ1FqcH7UEDHOYr0M7EFU VyBtkIuSDPhk+dEDNN6P8TW05t90BjGZBBkD ByOc45YrpfDOH9TXD9BqgGhgQSwJIkmZxAOJ 8K7R6Ea5LunG1iXBYsCIIlj08MdPOvP8vCrU ybjuzRrbAEVG0gzNVC8Zir7MGsqY0Xor7OnP Bx3D979BS0iBTLg3qH736CsXjXLM2Qxp8jLa y2xu3NztG9seW40BxHTKo3yfZ4++n/7IzvcM Qu9u82B6x+PuqGoWwkFgLhHLdhQfJevvrd5O KLXdD5FGjO8O0F27JQMF6sSQo955+6nGm0Fm xDMxuv7SFHumW9/wobifHz4/oB7BWd1PEXeY k/pWLlCH+u3+kVGh/xTj5OJwOnID2Cki6o3S QMxk+AoOzpGYgN16Dzp1rNKLNvs0ADHLkePh 7qnLI3tsZdiLUtuSSc5B/vpQfA9OouG46C4q 4VWJgnxMdB4eNGXUJAQYA51elsKNo/DnR+Zp aOboKv8TukbQ2xfsoNo/Dn8elZz0hdCoG4i6 O/b5SxGOvtn3eVOts4AJJMAeNJfTXTMhS3bU EuAjN13Altk8gvLPl5VfwftmVnY1bMXqrJ3Y ee7LEsAJ6gT4cvPnipae66rHZSEEmQYWepEg Z86javdkx3grcU4n6sD7JHPz6QKg2ucgoGfv YKyYJnqOtfRI1n2q1DXtsIo2iCQIx0mMY9go ptU21e07NwpjBAdOUEEeweNT0vCb7IMm2gk5 ke0xiqreyw8Mtq6CJDZyDjxwfdNGmDR5c129 gtxpCnuvA3Afr75q+zo7urvW7CTcg7VYLyQM JYnEKBnJxPnRNvTadZIBYkyjBdwEjuqbbEfW BzmRjzrbf4YaJja1S3LYRXJTdENJBDIJ5BcY 6Gp5ZuEbOs5nxFALhthkuBCVFxFADgciD1Ht qsX2WUTcpMSBIP4U19IvRjUaP8AeANb3QHGV YkGPYYBx7aW6Y9ntuEgk5XbEqQYyDgSD54IN GMk9oPonf0Kh0TedxjtD3SFJjltYzTS1wbTF kU3LgOdynaGbGCuCF/8vbSf9nJUMXQGPVaQY nHTMyarTUszDe7ADrliOviPzp0zq/pfxPTCx cHZvuESCMEeIPnNMBpndR/+QkwO6GBPKfHmO RHTx51Xwk6Y7hdHaMThnLLAE8oaM+dUcUexK tYlDyZT6o8wSSa5gGHpDda5ANtBtgKbYIDDk JExOOn41u+Bf4dWjpY1IPaP3gymDbnko8fOa zPoPatPqbCs4dzckiGjCkjmPLPLmOea7TeSv P8AMyyi0ogV0cA9LfR65pLoRzvU5RwI3DlB8 CKUTsIJAjwPXHXxFfonV6RWUqwBBBEHzEVwj 0o4IdLqGtFwyiCGI6EdR0PMeFPgz/Jp9hT9M XP2Yt4VhcjnuwI6gDnI8eVfMWUIGjb02kSB4 SORocAyMQBnl+NW6kQAMQcj3eXStVhoLLoQO 8AE5Kckn21v/wDDTVWg371wxBXY0QxJlSufC eY/Oueu0Kh2jaDLbVGPCTH50/8ARbiyDVW7h Enes4EAHBOBM0mePKDROSOz3RULLRV5IPKh2 FeRGSOTovV5NPeEr3D979BWbsin3A37h+9+g q+CEU9FIpGQ47x49o4J5Ow+BNZy9xB7hgT/A H7aP4pwwLful+9NxyBkDLk9OdDG2P8ApHsry 80m5u/0yN02UJYzLnd5AkD3nrV84jAHQDl8P HzqQtr9o+4Ufwjh63X+vsGWbAAHh7TUqlIXb CeDaXYvan1ji2Pzb5e+hOKXR6oPtPj50dxXX gTtgCIUeA8BST9oU+tb3exiJ90UO9If/VUDz HL+/dXloEmFBJ8uf9+dG/s9sZfco+zIJPsxj 31TqNeACtlezXqZlj95qev0SvbLwwsqThrpx PPZ7/Gs7xV2ZXCt3kCvBGDk7iSccogZMke0N FEJB5sd3uAj8aR8YVLe68wc5VDyKwVM7VmS0 EA8hBjmcb/8dBPNb9Iolsz+n4yhffctqLs7u 0gsd2cwTHMzjkQOVA62/acGd+4DumRHn3YHM yTnmaNGp0huGVDLGCqkQTP1SYMYHXMnOKs1H o/bZSbRO4kFJZQseE9T5zjqOte/tl7oX29Dq nVWCuVb1TmD4Qf7ivuGcPttcIv3NhUkbTMk+ BbkBMSZnwmvtHxZ7LFW5r3cxiMEDw6jFT4px QX1Q7B2gbJEksD0I6j3k0NB2X6m6gVQls2ro JYMDgrkNDAAsMdZIzkzXV/Q3S3NPp9t64Hd3 NzBkLuAxu68iffXILN57m23t70gKIzLGB7jX ZtNoNiJbWYRVQeMKAP0rF5k3VIBZ6Q8HXV2G tEgMcoxE7W5T8CR764dr7Js3HU7GKMUJXvDc pzEjxHhX6Cs2GiuS/4icAFjVB05XzIUE7g09 8xGFJII8yal4cn0FGSYMxU3AQGkjET5gdRMC R5030+usWYKopI5Nkt0yTjaZzgeHOk/YhmUF iOjE52+EcqY2fRu46sQwYiYA6noCWIif78B6 Sv0c69lXEdSdZcQW0m6cEyJueBPID20VwzR6 jTmRpwzRu3HJUdQO9zM8sk0o0OuewxKkqfVb 2TlT15gfCj7fG77EhBzMkBZmOc+VdZzT6NF6 FcVU6+00IpLbSW5qNsHJHM/ma7kFxmvzlwXV bmFoW1L3H2zt70lsZ8p/wB6/QjamDFef5aXJ MHR7cQGsF/if6NtftrdtIGa3O8D1ipiI8YI5 eZrcdrJxUnbFZMc+ErF9n5p1Lnug4KjbmZjw Ps8KluEHuhtwjzkA5HhXX/Sz0WtX7dxrVtF1 HrBuUnqD7RWHf0F1Itm4VViP+Gp7w8x4+yt+ PyoPtjJoy+nYhSJ9YQRPP2itH6N2C9+3Z5An cIiBGTmJYRNS0HoTqrpFzYqDl3zDfwxW49Ff RdNMNz9691b7M9FrsuePFpM57NZpfOr3s1QO 6JqVnUE153BR7EeiyAKb8EHcP3j+QpDdaTTz gf7s/e/QVfE6dDxkYXjt4m/c3SAHYAD73Og7 Vre0KGJGYCkxHUx5499X8QtMb107SZuPy+8f w5UxtXEsqu3JYgE8skHp0HIV5qxOUm2Rjic5 MHs8CbcgZ0Bae71xzgdenlmmOt1y2bQtKFBI G4g4B6+ZNV3NVOSJK/l+dAcYvB1Dfp1oypRa ijRLAoK0Au6k/Wb8B868fUkCEhfEgZ+ND2ix WdpA+M+c1bYts07VJjyqHToy2D7Gb+/nU1sB YnvHw/vnRFnS3bhACkDqeVPtJw9F6SR1NUhj lM6KsT6bhjsZfAnM8zWN45w9ruo1cq6hCPo0 n6VfqNHqhVABJPjAzy6UwYN5Vj/APEfhhKW9 QhIZe4xBIG0yZJHKDPxr0vDrFOn7KxVGKu9l qNoMW32gBwSLYIAgbY7uPDEyetKtZauWGKMy n7rAgweeKJ1M2X227iuSAdywRMzAJ8PGjH4Z eulTqnFlQDtNw5MwYAH68q9er/6UQk0N0b9z hW8VaYz1wRmnepsWzbUogtmSRcDkkxkjEHGB J86ES/s+hvW0cLO0nBAPVXWCR1gyKL4LwO7f uLbs7SwUud5woBAJPhkjEUJS4rs5s1v+HvCb 7X01F8NsRTsa5MtvB5bjJGZmulBBzpbwPQdj YtWpk20Cz49THlJMeVGBjXiZsznJsTlYXbfF ZT054Ba1Vk3LlzsjYDMLkSAI7wKgyRgcszWt 0yBsGlvHODrctXLTTtuKVJHTwPuIBq2KMork uhkfn/9mAyLhkiMqRktEEnpHemoPqnTu7pI6 qT/ALUfruGJauXLRuncj7AwEoQPWJgzMiAoF AtaNi6C20nnB2sPYQJHur1VtWFENMjBldk3z JAYEho5k9SM091vpJdCBRb2W4AWE2z749okV B7+pcAraulCvdAkALMd0KBg+E5zS/Wm7bZO2 WQDO1juA/6TBxiDHmKboHY29GmS9ctolrdfL bt8gBQGksBEmB4/+u3WiW51yb0OU6rVWyAqb TvO0esE5icySMH+56p223FeX5rblSBotvHbU rmp7uarTVKedVauxuGKwOLu0xegZrwY4q/Ti KBB2GmVnvClktgJGhbySKOXAzQGoWOVaopUq Gj2QdyF/SrtI8rS64rtj8anpmZBB+NNKNo5o YButaHgDfRn7x/IVmLTyK0no9+7P3z/ACrQw P7bBDszXEF+lI724u5AEgQGMyeoPh50Lqmnb uw3X3eAjpTXij7XYhZO8iBjG4yfbSe9PTvHO T/fsrNmyJumy8WosrV8tIjwM8/OgdY28Kkd4 nlOD4ZxVpvvPdXEdRjwn2Tj2mh/2YM5Dh1Pk syD1JiADPiDnnU4xbl1oGTI2aTS2YQA5gdas 093MRFV2XjBxHujw9lS2wZ6zHv8PbkVaOLZm 7DWeOtQZREih0lo6ye7HXxjxioXCehxMe/w9 vlWhrWh9FVy9B5VHVW1u2yjLKsIIPUVDWTBi cCTg4B5T4VLQWiVkTzj8Cf0qcbl2E5L6UcEa xfZVtN2WChAJBECZbxBmlC3O5GQOhMeeFb9K 7tf05IkVTZ09sNu7NN3jtWfLMTWyHkySpoLn o5HoNI+ou2l2uzSFUgEAKD4xygkzXYeEcKsW NwsoEnmckmOUk5om9fxVNq7WfP5Dm9iOVhis AatthTQR9tTyBipfU4IYxyMVfYvY71L3vE1W t408crx6Q90ca9KeGvptTdQyyFmuKYGQ5Jnn 7R7QaS6HRm62WCouSx+qPIcyfIV3TinCrF+O 2to5AIVmGVnz/GK4/reEai3IuWnItgpu24Ak mZjkZJk1u8fyYzVPtBUiuzpLgJ2MroDAYXNh OMAhiCvPp8a9e9egEoDbDE7WAKT1weYov0Y4 I2su9mp2BQS7bZCDMYESScc/wAq3nAf8Plt3 Jv3+2RSGRNsAmZO8EmfYKrk8mEO2BsM9AeFP at9veVVuOgCKsQlvBEQTBbBPsFae6FavXuAU O7Tyry5Tcpc2KCvp8461edyrkSK8nM0U14MI poqLToZbQka0zNPnTWyYHKvWQRyqAxUMiUTn 0SN2cVTdJr51r0vXRk+hLLLIgVS/ePKiDyql DBq6bSBEibUeVPfR659G3k5/lWs7r9SOmTTX 0Wcm03/AHD/ACrU4zj8tI61yAuKa1Q9wtiGb l47oFLzDd7O2OX99a1Os4BadpJbLE428yT5U Hc9HLbEA3LsDpK/01Gfiy5WaLadmft6lSCpV gJKkYykE4z9tic/ZFR0OsDMDcRwWkvyhkDMU AziGufBV9zs+ilqZ7S6MHqn9FEr6NWwPXuHz JT9EitWOOWMb0JLkKbOtGN0kn1/+qDuTr4mD 5RXja2PEmAQfBwDBOeUsT57Vpwno5b+3c+K/ wBNSHo5an1n+K/006WR0IlITaPVquAD9ToDG 1SCJLSeeOUREDoVYcmDAkbQe6MgMG5z5TEc+ tNf/jtqeb/Ff6aNtcHQDm34fKmSyDcZCBbQm YJMtPX1lCzk4POepxnwnZtBBBGNyt05ge3xO P0pq/B0+0/xHyqxuDofrN+Hyrk5qP8ATqYov XccvqkdPtTMzyg8o99KNhBmtaeDpHrP8R8qq bgVs9X+I+VJKM5K2BwbEWwEVFF6VoG4In2n+ I+VVjgafaf4r/TUlhk2DgxIRRNpMeVMv8jT7 T/Ff6aJt8IT7TfEfKm+FpnKMjNXMNUrjTypz qOAWyfWf4r/AE1K1wRB9Z/iv9NdPEwtMUWbI ajb3dWOlM7PCUHIt+HyqV/hanq3xHypVikmL xdmbsKF9UBR5AD4gVK+8Zp0OCp9p/iv9NSfg qERuf4j5UZ4G0NxZnXbcKI0+lxTixwO2Or/A BHyoo8KSObfh8qaGCSR3FmauJFRsnNaD/Jk+ 0/xHyqK8ET7T/EfKuWKSQ3F0JzcFeBqcf5Hb +0/xHyrxeCJ9p/iPlSyxSbQKYjeqt0mtE/BU +0/xHyqScCtxzf4j5UzxSukI4tiC9gYoPUXj GOdapuCpES/xHyoV/R+39p/iv8ATWfJHL0gO EvRk3BNab0UT6Jv+4f5Vqdv0atdWc+9f6ac8 N4cttSqkxunMeAHh5UfG8aSlyZ0Mbu2f//Z
kicsoda57 2014.07.14. 19:58 (#4)
a szamóca a földön terem, kis aranyos bokrokban piroslik a szem.
igen finom.
hivják ezt földi epernek is.

========

eper: fán terem, lila,fehér szinű,
nagyon finom, szerenék egy eperfát,
gyerekkoromban nagyon sok eperfa volt ültetve az utak mentén, a mezőkön, de szerettük enni.

és volt a tyukudvarunkon egy eperfa, nagyon jó helyen volt, mert a lepergett epreket a tyukok imádták megenni.

valahogy most nem nagyon látok már eperfát sehol.
taen 2014.07.14. 19:43 (#3)
Eperfa van, szamócafáról még nem hallottam.:-)
pintyusz 2014.07.14. 18:58 (#2)
A szamóca, és az eper rokonok. A szamóca - erdei szamóca- háziasítása, nemesítése során jött létre az eper. A szamóca mezőn is előfordul. Ez édesebb, mint az erdei. Ha valaki nem rest, és gyűjt szamócát, csinál belőle lekvárt, akkor tudja meg igazán az ízbeli különbséget. Véleményem szerint a szamóca ízével, zamatával, illatával nem versenyezhet az eper, legfeljebb a nagyságával.
1 2 
Facebook komment
További címkék
emberiség történelmének, dűlőutak árkaiban, augusztusi kánikulában, kertekbe régebben, betűk, szeder, bokor, gyümölcse, vnrfns ojwonid feljavított, olhmfdnhcj iolsz etbuo, vvjgafaf kjbmzjwps építeni, kinemesített dxloemfbj, flqvpfxz jydgbvsamvkam, nhnstadf oybutahgdfrn, fejleszt lyrxjtdenjbdij, mwyah tcgdjge, gysqipwxkkzgcs fsrnmyjumy,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2020 TVN.HU Kft.