Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Itthon kapható?
magyarországon lehet- e kapni az okra nevű zöldséget?
Ha valaki evett már , milyen az ize?

Gasztronómia (étel, ital)Egyéb kérdések
A kérdést írta: ibolya58 ( 2012.05.06. 18:21 )
Válaszok száma: 5
Címkék: kapható, itthon, magyarországon, zöldséget, milyen, valaki, lehet, evett,
Válaszok Új válasz
genisu9898 2012.05.06. 23:53 (#5)
Minden kapható csak utána kell nézni.
pkrisztina 2012.05.06. 23:07 (#4)
Görögországban ettem, ott lecsó szerűen készítik, és az íze is olyasmi mintha tökös lecsó lenne. Idén tavasszal barkács áruházakban a vetőmagok között is láttam.
kicsoda57 2012.05.06. 20:50 (#3)
Az okra

(Abelmoschus esculentus vagy Hibiscus esculentus) a mályvafélék családjának tagja, egyike a szubtrópusok legszebb konyhakerti növényeinek.
Virága a csontfehértől a krémes sárgán át a pirosig terjed, középen egy mélyvöröses-lilás torokkal. Igazi különlegesség: virága csupán egy napig virít, a szirmok napnyugtakor elhervadnak, akár sikerült beporzódnia, akár nem. Ha összejött a rovarporzás, pár napon belül kezdődhet is az egész nyáron át tartó okraszüret.



Okra az afrikai zöldség
Zöldségünk a Nílus felső folyása mentén vadon tenyészik, Észak-Afrikában már évezredek óta termesztik, Amerikába a rabszolgák vitték magukkal, Magyarországon pedig szinte nem is ismerik.


Mára a szubtrópusi területek és a mediterrán vidék kedvelt és naponta fogyasztott zöldség- és fűszernövénye. Hazánkban még okozhat nehézséget a beszerzése, egyelőre különlegességnek számít, már csak azért is, mert nem terem minden bokorban. Ez főleg finnyássága miatt van így, hidegben ugyanis nem hajlandó fejlődni. Nagy hőigényű és hosszú tenyészidejű növényként optimálisan tőlünk délebbre termeszthető, de mi is próbálkozhatunk nevelésével, maximum nem lesz túl sok sikerélményünk.
Melegen ajánljuk az okrát
Szaporítható palántáról vagy május közepén magvetéssel. Kiültetés előtt a kinti klímához fokozatosan kell hozzászoktatnunk, először sál-sapka-nagykabát, de ez sem életbiztosítás, mivel nem tűri jól az ültetéssel járó macerát. Valamivel nagyobb eséllyel éli túl a tavasz végi helyrevetést. Ami biztos, hogy 15°C alatt kómában van: nem csírázik és az alacsony hőmérséklet miatt a későbbi fejlődésben is megáll. Fény- és vízigényes, de néhány napos ínséget még elvisel. Július közepétől nyár végéig - már az elvirágzás után 4-5 nappal - szüretelhetjük a még zsenge terméseit. Nem érdemes tovább várni, mert a terméshéjban egyre több rost képződik, ez negatívan befolyásolja az élvezeti értékét: ragadósabb lesz, ami elég gusztustalan, de persze ízlés dolga.


Leszedve csak néhány napig tárolható, ezért ajánlott rögtön főzőcskézésbe fognunk, vagy feldarabolva megszárítanunk.

Az okratermés multifunkcionális
Az okratermés apró (5-8 centis), enyhe ízű, halványzöld színű, ropogós külső héjú toktermés, hasonlít egy éretlen paprikára.


Multifunkcionális: főzés közben sűrű, ragadós anyagot bocsát ki, amelyet ételsűrítőként is felhasználnak, Afrikában terméséből lecsóhoz hasonló egytálétel készül, Amerikában gumbo néven, a bolgároknál givecs fedőnéven levesként fogyasztják.
Párolva és sütve salátaként vagy húspótlóként ehetjük, magjából olajat sajtolnak, Bulgáriában pedig a leves mellett kávépótlóként is népszerű.

Nagyobb piacokon rábukkanhatunk, de 4-5 cm-nél hosszabbakat és felpuhult héjút a biztonság kedvéért ne vásároljunk!

kicsoda57 2012.05.06. 20:48 (#2)
http://docakilah.files.wordpress.com /....jpg?w=630


http://www.neurophys.wisc.edu/...6_0 15b.JPG

http://2.bp.blogspot.com/...flower.j pg


http://food-4tots.com/...132152.JPG
ibicimama 2012.05.06. 20:05 (#1)
A zöldség neve bámia, magyarul okra ,vagy gombó. Hazánkban is termesztik, lehet kapni . Én még nem ettem . Aki fogyasztott már azt mondja ,hogy a salátára emlékeztet az íze.A termés csak zsenge állapotban fogyasztható ,mert később fás lesz ,mint a karalábé. Felhasználható levesben ,salátának, mártásnak.
Facebook komment
További címkék
vetőmagok között, mályvafélék családjának, szubtrópusok legszebb, krémes sárgán, minden, kapható, utána, nézni, felpuhult mintha elvisel, bocsát termés lecsóhoz, főleg mentén néhány, hibiscus szubtrópusok, docakilah finnyássága, szirmok között, kómában csontfehértől, tökös files, okrát biztos,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.