Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Az új alkotmány szerint a nyakorú gyermeknek kötelessége gondoskodni a szüleiről. Erről neked mi a véleményed??
Az Origo-n olvastam ma reggel:

"Gondoskodjon a szüleiről!

Szintén szerepel a tervezetben az a mondat is, hogy "a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni". Ez nincs konkrétabban kifejtve, de felmerült korábban olyan elképzelés a kormányoldalon, miszerint a felnőtt gyermekek adójának egy részét a szülők nyugdíjalapjába utalnák."

Az a terv, hogy az utód adójának bizonyos részét a szülők nyugdíjalapjába utalják, nagyon szimpatikus nekem, de a megvalósítás körül azért van jó pár kételyem...

Engem az érdekelne jobban, ki hogy látja az alábbi helyzetet.:

Ismerek sok idős embert, aki egész életében beosztóan, tervszerűen élt, a kicsi fizetését beosztotta, mindig tartalékolt, ezért idős korára, ha nem is dúskál, de azért rendben mennek a dolgai, van kis pénze magára, az unokáira, nincsenek már hiteleik. Idős korukra segítségre szorulnak ugyan, de nem anyagira, mert azt megteremtették maguknak.
(Ilyenek pl az én szüleim)
Vannak viszont olyan idős emberek is, akik egész életükben felélték az összes pénzüket, sőt még jóval többet is költöttek, mint amire telt volna, ezért idős korukra teljesen eladósodtak, hitelt hitelre halmoztak, hogy az életvitelük fenntartható legyen, így idős korukra anyagilag is rászorulnak a gyerekeikre. (Ilyenek pl a párom szülei.)

Ilyen esetben mit hogyan kell értelmezni a "szülőkről gondoskodást"?

Számomra egy dolog nem világos. Minden embernek tudnia kell, hogy előbb-utóbb megöregszik, ez nem váratlan esemény, ez tény. Nekem pl eszembe sem jut, hogy majd a gyerekeimet terheljem azzal, hogy eltartsanak öreg koromban, ezért arra törekszem, hogy ez ne így legyen, de úgy elég nehéz, hogy pénzügyileg felelőtlen emberek gondját is a nyakunkba kell venni.

Ez másoknál hogy működik?

CsaládEgyéb kérdések
A kérdést írta: dusmata62 ( 2011.04.18. 08:27 )
Válaszok száma: 13
Címkék: gondoskodni, kötelessége, véleményed, gyermeknek, nyugdíjalapjába, kormányoldalon, megteremtették, gondoskodjon, fenntartható, konkrétabban,
1 2 
Válaszok Új válasz
szicu 2011.04.20. 10:25 (#13)
Ez egy szemétség! A FIDESZnek erős fogalomzavara van. Az ember nem azért neveli fel a gyerekét, hogyha majd nagykorú lesz, akkor tartsa el őt. A gyerek azért tanul és kezd el dolgozni,hogy megalapozza a saját jövőjét, egzisztenciáját,amire építheti a családtervezést, az utódok vállalását, hogy őket tudja felnevelni.
Csak abban az esetben kellene a szülőről gondoskodnia pl, hogyha a szülő egészségi állapota miatt nem lenne képes önellátásra, nem tudna mozogni, enni vagy nem lenne cselekvőképes.Addig, amíg a szülő jó egészségi állapotban van és szeretne dolgozni, addig biztosítani kellene számára a munkalehetőséget, a munkához való jogot és nem a gyermeke "nyakába varrni"! Ez lenne a kormány feladata és nem kellene áthárítani ilyen nevetséges indokkal!
mskemikus 2011.04.20. 08:55 (#12)
Kíváncsian várom ennek a törvénybeli kifejtését, mivel kicsit morci lennék, ha az apám az alkotmányra hivatkozva megjelenne az ajtómba, hogy tartsam el (5 éves koromtól letoj).......

amúgy meg szomorú, hogy ezt az alkotmányba kell foglalni, számomra természetes, hogy a családom támogatom, hiszen ők is engem.
taen 2011.04.19. 19:26 (#11)
Én alapból helyeslem, csak enyhe ellenérzéseim vannak.
A rendszerváltáskor nagy dirrel-durral meghirdetett tavaszi nagytakarításban nem kellett volna a pókhálózásra szorítkozni!
Akkor nem döglött volna meg a szociális pók és nem szűnt volna meg a szociális háló!
Az én olvasatomban ez csak az állam újabb felelősség-áthárítása.
Normális államokban az aggkori gondoskodás egy élet munkája után állampolgári jog!
Persze, szeretem és, ha kell, támogatom Édesanyámat, de nem az állam helyett, ami egész életében hasznot húzott szegényből!
kohlinka 2011.04.19. 18:35 (#10)
Én leestem a lábamról a kórházban, így lettem beteg. Okolni érte senkit sem lehet, legfeljebb kivizsgáltatni lehetett volna, ha áll mellettem valaki. Az egészségügy sokáig tartott szociális járadékon, ezért nagyon kevés a bevételem. A betegségem miatt dolgozni nem tudok, öt éve sem beszélni, sem járni egyedül nem tudtam, most már magam intézek mindent, de a rokkantnyugdíjam nagyon kevés. A szülőnek kellene adni a gyerekeknek, de jöhetnek hirtelen csapások, melyekről nem tehet senki.
kicsikos 2011.04.19. 08:29 (#9)
Vannak természetes dolgok,ahogy az is,hogy segítsünk a szüleinken,ha kell,bár ez egyenlőre még fordítva működik.
Nekem ebből a törvényből inkább az a sejtelmem támad,hogy bizony az állam a hozzá befolyó nyugdíjjárulékokat közel sem a levonás céljára szándékozik költeni. Nem 30,hanem 40 évet kell dolgozni ahhoz,hogy nyugdíjba mehess,nem hiszem el,hogy az ennyi idő alatt levont járulék kamatokkal nem fedezi a nyugdíjasok megélhetését.Lehet,hogy azt is törvénybe kellett volna foglalniuk,hogy az államnak kötelessége a nyugdíjjárulékkal elszámolni.
butaguszti 2011.04.19. 07:17 (#8)
Nagykorúnak igen, "nyakorúnak" nem!
solyomvarisoma 2011.04.19. 07:11 (#7)
És mekkora kitolás lenne ez az egy gyerekeseknek,anya, apa osztozzon, és ha nem lesz munkájuk??Mert, hogy azért ez nem evidens.
solyomvarisoma 2011.04.19. 07:09 (#6)
Akkor vélhetően olyan fizetéseket ad a drága jó kormányunk, hogy családalapítás lakásvásárlás, gyerek nevelés, taníttatás mellett még ere is fussa!!!! Hát majd így lesz. De én akkor sem szeretném ha a gyermekem tartana el, akkor inkább keresünk egy élhetőbb országot- Aztán félő, hogy senki sem marad itt aki dolgozna.
romankata 2011.04.18. 21:55 (#5)
A gyerekeknek az a dolguk, hogy a saját gyermekeiket neveljék fel, lehetőség szerint a legjobban, a szülők azért dolgoztak évtizedekig, 1-esetleg 2 munkahelyen is, hogy legyen nyugdíjuk, amiből meg tudnak élni, még ha nem is dőzsölve , . Nem vágyom arra, hogy a gyerekek tartsanak el.!!!! Ez a kormány tényleg egy szemét bagázs.
dnemethk 2011.04.18. 08:55 (#4)
Szerencsés emberke vagyok. Drága Ancikám és a Papánk jó egészségnek örvendnek.
Inkább azt szégyenlem,hogy szorult helyzetemben ők segítenek ki engem,sőt a testvéreimet is.
Tesóim nevében is mondom: Nekünk ahhoz nem kell törvény,hogyha NE ADJA ISTEN,de úgy adódik,hogy nekünk kell eltartani a szüleinket,akkor ezt ne tennénk meg ÖNKÉNT,és SZÍVESEN.

Én úgy gondolom a szüleink megtettek értünk mindent,ha úgy adódik,akkor nekünk kell
viszonoznunk. Saját életünk úgyis kevés ahhoz,hogy megháláljuk amit a szülőktől kaptunk.

Ezen a Földön élek én is.
Tudom nem könnyű munka,saját család,és küszködés mellett beiktatni a szüleinkről való gondoskodást. Deeeeeeeeeeeee. MINDEN MEGOLDHATÓ,csak AKARNI KELL.
Ha a belső hang azt diktálja,muszáj megoldást keresni,akkor meg is születik a megoldás.
1 2 
Facebook komment
További címkék
gyerek azért, saját jövőjét, utódok vállalását, szülőről gondoskodnia, szemétség, fidesznek, fogalomzavara, ember, foglalni megoldás tennénk, nagytakarításban megoldható támad, munka nagyon szándékozik, vállalását ancikám, tényleg szorítkozni, örvendnek megtettek, legfeljebb kivizsgáltatni, esetleg cselekvőképes, kicsit küszködés,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2021 TVN.HU Kft.