Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
1 2 3 .9 10 13 14 .17 18 19 
Meg lehet-e fejteni egy ősi nép nyelv-emlékeit, ha NINCS 'Rosette-i kő' a jelkulcs-hoz?
Az etruszk népről — Itália történelmének, és egyben az emberiség történelmének egyik legtitokzatosabb népéről — van szó.

● Az etruszkok az ókori Itália legfejlettebb kultúrájú népe volt a Kr. e. VIII.-V. században. (Európában csak a hellén görögök álltak valamivel magasabb szinten.)
A Római Birodalom létrejötte előtt Észak- és közép-Itália urai voltak.
● Nyilvánvalóan eleven kapcsoltban voltak az Appenin-félszigeten akkoriban szerte-szana kereskedő (Szicíliában, valamint Dél-Itália egyes helyein le is telepedett) görögökkel, ugyanis az ó-görög ABC jelkészletét használták, de NEM görögül írtak, önálló nyelvük volt, amely egyik ismert nyelvre sem hasonlít!
● És mivel eleddig nem találtak olyan ,,kulcsot" a nyelvemlékeik megfejtéséhez, mint az úgynevezett 'Rosette-i kő', ami alapján például Jean-François Champollion francia klasszika-filológus, orientalista megfejtette az ókori egyiptomi hieroglif írást, 1822-ben, ezért a megfejtésükre irányuló próbálkozások, mind a mai napig kudarcot vallottak.
● A kódfejtők egyik alaptétele szerint: ha egy titkosító kódolási rendszer alaposan kidolgozott, és nincs hozzá 'kulcs' (vagy legalább 'kulcs-töredék'), megfejthetetlen marad... Az etruszk nyelvemlékek ugyan, nem a titkosítás szándékával készültek, de mivel egyik ismert nyelv szabályait sem követik, és nincs hozzájuk referencia kód-készlet, ezért titkosírásnak tekinthetők.
► (A Rosette-i kő egyébiránt, egy sötét gránitdarab, amelyen V. Ptolemaiosz Kr. e. 196-ban kelt rendelete olvasható, két nyelven: ión (görög) nyelven, és egyiptomi hieroglifákkal (az 'istenek szavaival'), valamint egyiptomi démotikus (népi) írással.
A követ Pierre-François Bouchard (1772-1832) francia kapitány fedezte fel Napleon egyiptomi hadjárata során, Egyiptom Rosette (ma Rashid) nevű kikötővárosában 1799. július 15-én. Napoleon bukása után a britekhez került; ma a British Museum-ban látható.)

TudományokAlkalmazott tudományok
2018.02.05. 00:29
Válaszok száma: 45 ( 2018.02.17. 02:02 )
Mire képes ma egy auto?
Nem akarok visszakeresni a régi kérdésre, ahol vitatkoztunk egy gépkocsi határairól. Némi ízelítő belőle.... meg tudja-e ítélni egy automatika a balesetveszélyt? Hát ezt nézegetve gyorsabban fog reagálni rá, mint egy ember. Ha jó emlékszem 30 mp környékén a szembejön egy még szemmel alig láthatóautó, amikor már képernyőre teszi, a sebeséggel együtt....Nekem ugyan kicsit ijesztőek ezek a képek, mivel a berregő nekem még a Trabantot jelentette és társait. de ez már nem a jövő, hanem a jelen. Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg nem a legtitkosabb kísérletekbe avattak be minket....

https://www.youtube.com/...m30_99mu- E

TudományokAlkalmazott tudományok
2017.07.20. 07:57
Válaszok száma: 79 ( 2017.08.30. 21:45 )
Lehetséges volna a FELHŐKÉPZŐDÉS, és az ESŐZÉS egy úgynevezett: BIOSZFÉRA-'IMITÁLÓ' multigenerációs űrbárkában?
Mondjuk, egy EHHEZ hasonlóban...:
http://i.gr-assets.com/...SX540_.jpg

Másként fogalmazva: kielégítené-e az elvárásokat...
● elegendő "légköbméter" (űrtartalmú, min. 15-16 km. átmérőjű) belső tér +
● elegendő mennyiségű, és a földi légkör kémiai összetevőivel megegyező százalék-részarányban előállított "légkör" +
● megfelelő mennyiségű (behordott, vagy már eleve belül előállíott) - párolgásra "kész" - víztömeg +
● folyamatos tengely körüli forgás (a légkörzéshez) +
● megfelelő szigetelés (a veszélyes mértékű elpárolgás kivédésére)

("Mellékesen": az oxigén-utánpótlást biztosító algák - mint például a Spirulina platensis - TÖMEGES betelepítésének feltételezését megelőlegeztem...)


TudományokAlkalmazott tudományok
2017.05.03. 18:32
Válaszok száma: 21 ( 2017.05.10. 17:43 )
Lehet, hogy rábukkantunk az első, Dyson-gömb építő civilizációra?
Információ- és esemény-sorrend:

● A KIC 8462852 számjelű csillagot (mint oly' sok más csillagot is), már több, mint 100 év óta megfigyelik a csillagászok.
● A KIC 8462852 fősorozati, F3 V/IV típusú, a Földtől nagyjából 1500 fényév távolságra, az északi égbolt Hattyú csillagképében található csillag.
https://hu.wikipedia.org/...IC_8462852
● Elhelyezkedése itt látható:
https://www.sciencenews.org/...r_main.jpg
● A csillagot 2009-ben felvették azok közé a csillagok közé, amelyekről feltételezik, hogy Föld-szerű bolygók keringenek körülöttük.
● 2015 októberében bolygóvadászok (amatőr csillagászok) a Kepler-űrtávcső felvételei alapján észrevették, hogy a csillag fényessége szabálytalan módon változik. A fényességváltozást a csillag körül keringő ismeretlen objektumoknak tulajdonították.
Úgy tűnt, hogy az észlelt objektumok szabálytalan alakúak, és szabálytalan időközönként haladnak el a csillag előtt.
Amikor a bolygóvadászok megosztották a felfedezést a Yale Egyetem csillagászával, Tabetha Boyaijannal (csillagász), a következőt nyilatkozta:
,,Sose láttunk még semmi olyasmit, mint ez a csillag. Nagyon furcsa volt. Azt hittük, hibásak az adatok vagy a távcső, de mindent rendben találtunk."
● A kutatókat két észlelés zavarta össze. Az egyiknél a csillag fénye 15 százalékot esett, a másiknál az elsötétülések egy egész sorozatnyi gyors pislákolást alkottak. Bármi is haladt el a csillag előtt, annak vagy nagyon nagynak, vagy nagyon soknak kellett lennie. Már kizárták, hogy porkorong vagy ütközésből származó törmelék lenne az oka. Az egyetlen természetes ok, amit el tudnak képzelni, hogy rengeteg üstökös halad el a csillag előtt. Ugyanakkor a kutatók szerint egyelőre ez a teória se tudná teljesen megmagyarázni, amit a Kepler látott. A következő lehetséges magyarázat, hogy mesterségesen épített objektumokról van szó.
,,Az idegenek mindig a legutolsó hipotézis, ami felmerülhet, de ez úgy néz ki, mint amit egy idegen civilizáció építene." - mondta Jason Wright a Penn State Egyetemről.

● Azonan az üstökös-teóriáról az elmúlt hónapokban kiderült, hogy valószínűleg kizárható...
http://index.hu/...n_rejtely/
A Louisiana Egyetem csillagásza, Bradley Shaefer ugyanis komolyan beleásta magát a dologba, és kiszámította, hogy nagyjából 648 ezer darab óriási, 200 kilométer széles, egy csapatban közlekedő üstökösre lenne szükség ahhoz, hogy ekkora mértékű fényerőcsökkenés létrejöjjön!
A Naprendszerben megfigyelt legnagyobb üstökös 60 kilométeres volt. A számításból az is kiderül, hogy nem csak baromi sok üstökös kéne, ezek tömege sem elhanyagolható: nagyjából négyszer annyi anyag kellene ennyi üstököshöz, mint amennyi Kuiper-övben található.

● Időközben óvatos közelítéssel, de egyre inkább erősödött az a feltevés, hogy az időszaki fényességváltozásokra talán mégis valamiféle MESTERSÉGES FOLYAMAT ADHAT OKOT!
Vagyis, hogy egy rendkívül magas fokon fejlett idegen civilizáció által létesített megastruktúra építése — talán egy úgynevezett Dyson-szféra építése (egyfajta űrmérnöki tevékenység) — zajlik a csillag körül! (Vagy zajlott, hiszen az, amit látunk, nagyjából 1 500 évvel ezelőtt történt!)
https://www.google.hu/...sQ_AUIBigB
http://galaktika.hu/...lag-korul/
● A Dyson-szféra ötlete, Freeman Dyson angol születésű fizikus és matematikus gondolata volt, még 1960-ban. Ez abban áll, hogy egy igen fejlett civilizáció, ha lemond arról, hogy a saját szülőbolygója ,,felélése" után a mélyürbe terjeszkedjen — és az is szempont a részéről, hogy mennél kevésbé legyen felfedezhető... —, akkor a szülőplanétája keringési pályájától nem túl távol, belekezdhet egy mesterséges szféra építésébe, amely így a központi csillag sugárzó energiájának csaknem 100%-át képes volna hasznosítani! Egy ilyen civilizáció pedig, csak az infravörös tartományban volna felfedezhető, mivel csak az ilyen sugárzási tartományban észlelehtő ,,hulladékhő" alapján volna felfedezhető!
(Az persze, más kérdés, hogy egy ilyen "szféra" megépítéséhez, mondjuk a Föld pályája közelében, Dyson szerint egy Jupiter méretű bolyó anyagát kellene felhasználni... No, de ez egy III. típusú civilizációnak, amely a nano-robot-technikát magasfokon képes lehet alakalmazni, talán nem okozhat akkora fejfájást!...)

● A döbbenetet külön erősíti, hogy miután a KIC 8462852 csillag tekintetében (is) 100 éve tartó fényesség-változás feljegyzéseket most újból, és alaposabban átnézték, kiderült, hogy a csillag fényerejében ezen időintervallum alatt, több, mint 20%-nyi fényesség-csökkenés következett be! Ezt pedig a jelenleg érvényes csillagfejlődés-modellekkel nem tudják összhangba hozni!...
● ...Ezért idén (2016-ban) a SETI program keretén belül MEGKEZDTÉK CIVILIZÁCIÓ KERESÉSÉT A KÜLÖNÖS CSILLAG KÖRÜL!
http://www.origo.hu/...tozas.html

Jelenleg itt tartunk!

TudományokAlkalmazott tudományok
2016.10.25. 00:40
Válaszok száma: 13 ( 2016.10.31. 10:43 )
Mennyit kell még várni a jedikardra?
Mikor válik majd valósággá a lézerkard?

Tegnap éjszaka a bakonybéli csillagdában jártunk. A honlapjukon ezt olvastam: A csillagászok lézertollal mutatják meg az aktuális csillagképeket. Na hiszem, ha látom! - mondtam magamnak.
És valóban!
Szenzációs ez a lézerpálca. Azzal mutogatták a csillagokat a szabadban. Tisztára a Star Wars-ra emlékeztetett - lézerkard, csak ennek a csóvája hosszabb és vékonyabb. Tudnom kell, hogy ti már láttatok-e ilyent?

Egyébként akárkinek nem is lehet ilyen lézertolla, mert veszélyes. Ha valaki egy leszálló repülő pilótáját bosszantja vele, katasztrófát is okozhat.

TudományokAlkalmazott tudományok
2016.10.01. 11:01
Válaszok száma: 16 ( 2016.10.02. 09:42 )
Mű-solymot a repterekre? Yes! Hát van még valaki, aki kétli, hogy a robot-technológia itt dörömböl az ajtónkon?
https://www.msn.com/...spartanntp

TudományokAlkalmazott tudományok
2016.07.13. 16:17
Válaszok száma: 8 ( 2016.07.14. 21:21 )
Mit tennél, ha embereket tudnál létrehozni és irányítani őket?
Mit tennél, ha tudnál embereket létrehozni mesterségesen és figyelhetnéd a jövőjük alakulását és olykor befolyásolhatnád is az életüket?

TudományokAlkalmazott tudományok
2016.06.14. 09:41
Válaszok száma: 6 ( 2016.06.17. 06:55 )
Az első mezőgazdálkodó népek milyen problémáktól szenvedtek leginkább?

TudományokAlkalmazott tudományok
2016.06.13. 11:55
Válaszok száma: 10 ( 2016.06.15. 12:01 )
Van összefüggés a fogaink és a személyiségünk között? Találni lehet erről valami könyvet?

TudományokAlkalmazott tudományok
2016.06.13. 11:54
Válaszok száma: 7 ( 2016.06.18. 21:03 )
Te miként oldanád meg, hogy egy férfiembernek legalább 2 hétig ne kelljen borotválkoznia?
Figyelem!:
● lefejezés, vízbefojtás, élve eltemetés kizárt!
● lángszóró kizárt!
● gőzölős vasaló kizárt!
● üvegszilánkos seb-ejtés kizárt!
● pirañák bevetése kizárt!
● Matolcsy György egymásra néző szemeivel való szemmel-veretés kizárt!...
● vérmes feleség sodorófa-támadása kizárt!

TudományokAlkalmazott tudományok
2016.05.03. 00:59
Válaszok száma: 33 ( 2016.05.06. 16:12 )
1 2 3 .9 10 13 14 .17 18 19 
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.