Regisztráció  Belépés
Keresés
Hirdetés
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.
Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 17969
2. geptop 16369
3. donaldduck 14889
4. decotext 14784
5. hatarvadasz 13568
6. xenos 9599
7. feerko 9543
8. ibicimama 9279
9. piktorka2 9100
10. dnemethk 7901
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1052
2. xenos 965
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 809
5. pola62 730
6. donaldduck 726
7. geptop 664
8. hatibacsi 601
9. sunchat 482
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Például: Ha Ön 100 választ adott és ezek közül 10 válaszát találták helyesnek, akkor a helyesnek talált válaszainak aránya 10%.
1. whistler 33.83 %
2. tailor 14.14 %
3. botka_eva 7.73 %
4. donaldduck 4.88 %
5. colonel 4.22 %
6. hatibacsi 3.34 %
7. aniko22 2.72 %
8. decotext 1.83 %
9. meki77 1.61 %
10. foxworkinspace 0.57 %
JövőPláza
Helikopter
839 Ft
 
Talos ülőke, mokka
Akciós ár: (–36%) 7.072 Ft
 
Soy Luna spirálos notesz A/6
620 Ft
 
Torx bit T40
170 Ft
 
Soy Luna spirálos napló lakattal
2.269 Ft
 
még több termék
Lindmayer István életéről tud valaki valami nagyobb terjedelmű anyagot?
Illetve a tű nélküli oltokészülékein kivül lévő találmányairól esetleg

OktatásEgyéb kérdések
A kérdést írta: bazsi97 ( 2017.04.12. 17:29 )
Válaszok száma: 3
Címkék: terjedelmű, lindmayer, életéről, anyagot, oltokészülékein, találmányairól, nélküli, illetve, esetleg, kivül,
Válaszok Új válasz
decotext 2017.04.18. 21:55 (#3)
Szuper kütyü, csak mindig gondok voltak a beadott mennyiséggel!
Kis mennyiségü védöoltásokhoz szuper, de ha már több köbcenti
oltóanyagot kellett bevinni akkor nem volt használható.....!
(Plusz a fogászat!)
agica2004 2017.04.18. 18:16 (#2)
Lindmayer István

A tű nélküli oltókészülék, amely többek között az inzulin adagolását is megkönnyíti majd a cukorbetegeknek - várhatóan már idén -, a magyar születésű mérnök, Lindmayer István nevéhez fűződik. Lindmayer István 1975-ben emigrált Kanadába. Gépészmérnökként már fiatalon nagy érdeklődést mutatott a finommechanika és az orvosi műszerek iránt, jelenleg pedig több mint húsz szabadalmaztatott találmány kapcsolódik a nevéhez.

Ezek közül talán a legjelentősebb a tű nélküli oltókészülék, amelynek titka a nagy sebesség: a hatóanyag 400 km/h sebességgel lövell ki a patronból, így az oltóanyag beadása alig fél másodpercet vesz igénybe. A művelet teljes mértékben fájdalommentes, a vakcina belövése ugyanis 15-ször kisebb hámszövetsérülést okoz, mint a legvékonyabb injekciós tű.
agica2004 2017.04.18. 18:15 (#1)
Könnyen kezelhető tű nélküli injekciós adagolót fejlesztett ki a magyar származású kanadai Lindmayer István. A leginkább egy vastagabb töltőtollra emlékeztető találmányt a tervek szerint jövő évvégén kezdik gyártani Dombóváron.
A tű nélküli injekciós tűvel a gyógyszer nagy hatásfokkal, fájdalommentesen adható be a betegnek. Az oltóanyagot egy előre megtöltött, a készülékben elhelyezett kapszulából lehet bejuttatni a szervezetbe. A készülék az összetett rugórendszer segítségével, egy olyan fúvókán át, amelynek átmérője a legkisebb injekciós tű átmérőjének egyötöde, 400 kilométeres sebességgel lövi be a hatóanyagot a bőr alá, ahol az nagy felületen szétterjedve, rendkívül gyorsan fel tud szívódni a hajszálerekben.

Nem roncsolódik a bőr

Az oltóanyag beadása csupán fél másodpercet vesz igénybe, és nem is lehet érezni. A vakcina belövése ugyanis 15-ször kisebb sérülést okoz, mint egy vékony injekciós tű. A klinikai kísérletek nem jeleztek semmiféle bőrroncsolódást még akkor sem, ha több százszor lőttek ugyanarra a helyre.

Összehasonlításképpen: míg a tűvel való bevitelnél egy kb. 1 cm átmérőjű gömb keletkezik, és onnan szívódik fel a bevitt anyag, az új szerkezettel 3 cm széles részen terül el, és az anyag szétporlad a bőr alatt. Ezért a felszívódása is lényegesen gyorsabb és hatásosabb. További előnye, hogy beadása nem igényel orvosi segítséget, a műveletet bárki elvégezheti saját maga is.

A feltaláló szerint a készülékkel a különböző védőoltások, vitaminok, gyógyszerek, akár a folyékony, több hónapra garantált fogamzásgátló, vagy például az állatok veszettség elleni oltóanyaga is fájdalom nélkül bejuttatható a szervezetbe.

Az eljárás azonban nem alkalmazható fogászati fájdalomcsillapításra, mert az izmos, rostos szövetekben a nagy ellenállás miatt a belövés fájdalomérzettel járna együtt. A cukorbetegek inzulinadagolására azért nem alkalmazható ez a módszer, mert a pácienseknek nem fix dózisokra, hanem változó mennyiségű inzulinadagokra van szükségük.

A gyártás másfél év múlva Dombóváron kezdődne

Lindmayer István 1975-ben emigrált Kanadába, és néhány éve költözött vissza Tolna megyébe. Gépészmérnökként a kezdetektől fogva a finommechanika, az orvosi műszerek iránt érdeklődött. Több mint húsz szabadalmaztatott találmánya van.

Tű nélküli rendszerek már több évtizede ismertek, elsősorban tömegoltásra használják őket. Lindmayer készülékének előnye könnyű kezelhetősége és kis mérete. Lindmayer három évtizedes kutatásait egy 2002-ben Londonban tartott konferencia ösztönzésére fejlesztette tovább, amikor is egyetlen esztendő alatt saját költségére megalkotta a patronos készüléket, majd az eljárás alkalmazhatóságát a megfelelő engedélyek birtokában a dombóvári kórházban kísérletekkel is alátámasztotta.

A feltaláló a budapesti Iparművészeti Egyetemen tanuló fiatalok számára fél évvel ezelőtt formatervezési pályázatot hirdetett a kereskedelmi forgalomba hozható darab elkészítésére, amelynek eredményét május 25-én hirdették ki.

Jelenleg tárgyalásokat folytat bankokkal, japán és amerikai gyógyszergyárakkal, illetve az Orvosi Műszerkereskedelmi Részvénytársasággal a készülék és a hozzá való patronok gyártásáról, valamint piaci értékesítéséről. Tervei szerint a dombóvári ipari park területén felépítendő üzem másfél éven belül kezdené gyártani az egyszer használatos patronokat és az oltókészüléket, amely becslése szerint a kiskereskedelemben mintegy húszezer forintért lesz kapható.
Facebook komment
További címkék
beadott mennyiséggel, inzulin adagolását, magyar születésű, orvosi műszerek, szuper, kütyü, mindig, gondok, fiatalok fúvókán teljes, vékony kütyü feltaláló, fiatalok többek alatt, tömegoltásra forintért, anyag átmérőjű, ugyanarra változó, mintegy töltőtollra, további átmérőjű, rendszerek összetett,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza,
© 2016 TVN.HU Kft.