Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Mit kell tudni az olívaolajról?

EgészségBio életmód
A kérdést írta: laniko ( 2014.01.10. 09:05 )
Válaszok száma: 7
Címkék: olívaolajról, tudni, kell, mit,
Válaszok Új válasz
csobyzoli 2014.01.11. 12:23 (#7)
#3
sütésre egyáltalán nem alkalmas az erős íze miatt - próbáltam
ez az íz csak a szőrös nyelvűeknek jó nagy mennyiségben

és az is igaz, h mérgező lesz, ha megsütöd!
firmamentum 2014.01.10. 20:40 (#6)
Az olívaolaj annál jobb minőségű, minél alacsonyabb a savtartalma. Az extraszűz olívaolaj (maximum 1% savtartalmú) érett, makulátlan olívabogyókból készül,emiatt leginkább ezt javaslom neked.Az extraszűz olivaolajat szüretelés után rögtön hidegen sajtolják, elkerülve ezzel a minőségromlást. A hidegen sajtolás azt jelenti, hogy az olajat az eljárás során nem teszik ki 27 Celsius foknál magasabb hőmérsékletnek. A melegebb környezet növeli ugyan a terméshozamot, de rontja az ízt és az olaj minőségét.

Van a "sima" szűz olivaolaj, ami az extraszűztől annyiban tér el,hogy a savtartalma már magasabb(maximum 8% savtartalmú) és ugyanezzel az eljárással készítik azzal a különbséggel, hogy a bogyókat kevésbé gondosan kezelik és sajtolják, ami magasabb savtartalmat eredményez.

Az olívaolaj vagy ,,tiszta olívaolaj" általában gyengébb minőségű finomított olívaolaj, és a második vagy harmadik préselésből származó szűz olaj keveréke. Ezek a termékek hőkezelésen és/vagy vegyi finomításon mennek keresztül.

A kereskedelmi forgalomba hozott extraszűz olívaolajat a jelentősebb márkák képviselői általában nagy mennyiségben vásárolják meg, majd saját maguk keverik a standard követelményeknek megfelelően. Ez olcsóbb, mintha kistermelőktől, egyféle olívát termesztő gazdaságoktól szereznék be, ugyanakkor ezeknek a termékeknek nem lesz olyan karaktere, íze és aromája.Az üvegen található címke is megtévesztő lehet. Az ,,olasz termék" felirat sok esetben nem az alapanyag származási helyére, hanem arra utal, hogy a terméket Olaszországban csomagolták. A törvény lehetővé teszi, hogy egy ország anélkül importálja, csomagolja és újraexportálja az olívaolajat, hogy feltüntetné a származási helyét. Az olívaolajat gyakran emlegetik az egészséges élet titkaként. Nem véletlenül. Telítettzsírsav-tartalma alacsony, szívbarát telítetlenzsírsav-tartalma ugyanakkor magas, valamint gazdag polifenolokban és antioxidánsokban. Mindezek segíthetnek a rák és szívproblémák, valamint az idegrendszeri megbetegedések megelőzésében. Fontos ugyanakkor tudni, hogy nem minden olaj egyformán egészséges. A már felbontott olívaolaj romlásnak indulhat. A levegő, a hő, a fény és az idő felgyorsítják ezt a folyamatot. Érdemes sötétített üvegű vagy fémdobozos terméket vásárolni, otthon pedig száraz, hűvös helyen (de semmiképpen sem a hűtőben) tárolni. Felbontás után egy-két hónapon belül használjuk fel!
baracsmaria 2014.01.10. 17:29 (#5)
Ha valódi,akkor jó
sunchat 2014.01.10. 16:23 (#4)
Ne szopassatok, akkor mi évek óta mérgezzük magunkat...
bubua53 2014.01.10. 16:22 (#3)
Csobyzoli, ez nagy marhaság! Sokkal jobb, mint más olajok sütésre is.

http://hemel.hu/...olivaolaj/
wob 2014.01.10. 13:50 (#2)
Az ősszetételét és a felhasználási útasitásait !!
csobyzoli 2014.01.10. 12:56 (#1)
Főleg azt, hogy nem szabad megsütni, mert mérgező lesz!
Nyersen páchoz, salátákhoz használd!
Facebook komment
További címkék
szőrös nyelvűeknek, olívaolaj annál, extraszűz olívaolaj, extraszűz olivaolajat, sütésre, egyáltalán, alkalmas, miatt, hidegen használd termékeknek, extraszűztől magasabb olajat, felbontott annál aromája, hidegen során, maximum üvegen, alacsony kistermelőktől, képviselői márkák, növeli olívabogyókból, található készítik,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.