Válaszadók toplistája |
|
1. |
hatibacsi |
20036 |
2. |
decotext |
17332 |
3. |
geptop |
16374 |
4. |
donaldduck |
15550 |
5. |
hatarvadasz |
13569 |
6. |
xenos |
9874 |
7. |
feerko |
9543 |
8. |
ibicimama |
9280 |
9. |
piktorka2 |
9131 |
10. |
foxworkinspace |
8624 |
|
|
|
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek? |
|
1. |
ibicimama |
1056 |
2. |
xenos |
1031 |
3. |
dnemethk |
845 |
4. |
hatarvadasz |
810 |
5. |
donaldduck |
744 |
6. |
pola62 |
730 |
7. |
geptop |
665 |
8. |
hatibacsi |
630 |
9. |
sunchat |
489 |
10. |
gergelyferi |
459 |
|
|
|
Helyesnek talált válaszok aránya |
|
|
|
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is! |
|
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége? Tegye fel a kérdését!
Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.
Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.
Letöltés
|
|
|
|
|
|
Melyik a jobb? Ecet vagy sósav? |
Ha egy korty háztartási ecettől - melynek pH értéke 2,4 nem halunk meg, akkor egy korty 2,4-es pH-jú sósavtól meghalunk? Vagy ugyanaz a hatás?
Gasztronómia (étel, ital) – Ünnepi menük
|
A kérdést írta: dogunalom ( 2016.11.08. 20:17 )
|
Válaszok száma: 5
|
|
Címkék: melyik, sósav, vagy, ecet, háztartási, meghalunk, sósavtól, ugyanaz, ecettől, melynek,
|
|
|
|
Csak belépés után tud válaszokat írni! Kérjük lépjen be!
Belépés
|
Vagy facebook hozzáféréssel is írhat!
Facebook Komment
|
|
tailor |
2016.11.10. 09:39 (#5) |
|
|
Nem ugyanaz a hatás!
A sósav képes reakcióba lépni az emberi szövettel, míg az ecetsav nem.
Gondoljunk bele abba, hogy az emésztéshez is a szervezet sósavat használ, ezért nem mérgező, viszont roncsolja a szöveteket. Ha lenyelünk egy korty ecetsavat, akkor gyomorégést kaphatunk, mivel savtúltengés lép fel.
A sósav esetében ez más, mert a gyomrot azt nem bántja, mivel a gyomorfalán védőréteg van, szintén savtúltengést kaphatunk, de van esélyünk arra, hogy több mint egy hónapig csövön keresztül juttassák be a folyadékot és a táplálékot a gyomorba. A lenyelt sósav károsíthatja a szánk belsejét és a nyelőcsövet, mert reakcióba lép a szövetekkel.
Gondoljunk bele abba, hogy amikor a gyomor nyálkahártyája megsérül, akkor azonnal elevenre képes marni a gyomor falát. Ha nagyon sokszor történik ugyan azon a helyen, akkor fekély képződik és a krónikus fekély miatt kilukadhat a gyomrunk.
A híg sósav is reakcióba lép a szövetekkel és mennél töményebb a sósav annál nagyobb károkat okoz.
|
|
sode01 |
2016.11.09. 19:03 (#4) |
|
|
A gyomorsav pH-ja tudtommal 1,5 és 2,0 közötti értékű. (gyomor telítettségétől függően). És mitől savas? Hát a sósavtól.Úgyhogy a 2,4-es pH még hígnak is számít, úgyhogy max. iszol rá egy jó kori sört, és még gyomorégésed se lesz.
Az ecetsav meg koncentrált állapotában is max. 2,5-ös, és mivel ez a vegyület sem toxikus a szervezetünkre, ebben az esetben is a fenti eljárás a helyes gyógymód. |
|
wob |
2016.11.09. 13:23 (#3) |
|
|
PH.ide vagy oda, de az ecetre amit a "vő" fogyaszt!nem halálos, vesz egy kanál szóda bikarbona port és kész az orvosság. Fel kérödzi a gázokat és semmi baja.
Ami a 2,4 PH sósavat illeti az kizárólag csak az "annyós" itala. Ha abból megiszik egy decit, nem tudod kikezelni csak ha lenyeletsz vele még 3 decit. Tudod, hogy van biztos ami biztos.
Ja, és még az anyós italába tehetsz jégkockát 2-3 darabot és egy kis esernyőt,citromszelet . Jobb étvággyal fogyassza ha teszel mellé földi epret is, már csak, hogy add meg neki a végső tiszteletet. Egyszer életedben. |
|
|
hatibacsi |
2016.11.08. 23:21 (#2) |
|
|
pH-érték A bor savanyúságát mutatja. A kémiai értelemben vett pH-érték: a hidrogénion- koncentráció negatív logaritmusa. A bor pH értéke nagyban függ a bor savainak összetételétől, mennyiségétől. Fehérborok pH- ja 2,9 - 3,9 között mozog, a vörösborok pH- ja 3,2 - 3,6 közé esik
Többször szó esett már a cefrék megfelelő PH beállításáról, de azt gondolom, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ez mennyire fontos, az egészséges cefre leerjesztéshez. Gyümölcseink egy része kevés savval rendelkezik. Ilyen pl: körte, málna, faeper, földieper, sütőtök, és is. Ezek nem nélkülözhetik a megfelelő Ph beállítást, főleg akkor nem, ha nem tudjuk az erjedés befejeztével azonnal főzni őket. A megfelelő PH beállítással, elérhetjük azt az ideális állapotot, ami az élesztő munkáját segíti, (ezáltal menövelhetjük a kihozatalt!) és olyan közeget hozunk létre, ami nem kedvez a káros mikroorganizmusoknak. Pl: ecetbaktériumok, penészgombák. De mennyi is az ideális Ph-ja a cefrének? Az erjedéshez a lemegfelelőbb érték a 3,2. Itt jól érzik magukat élesztőink, az enzimek is jól dolgoznak, de ez az érték, már savasnak számít, a káros baktériumok számára.
Tehát a pálinka és a bor PH-ja sem esik túl messze egymástól, ám a hatása még sem egyforma, igaz?.... |
|
decotext |
2016.11.08. 22:11 (#1) |
|
|
Természetesen nem ugyan az a hatás. A sósavban sem csak a savhatás
a gond, hanem a clór ami erős méreg! (HCL) Az ecetsav az növényszármozék!
Persze ilyen logika alapján akkor "semmi baj" ha egy fél liter sósav után iszunk
azonnal valamilyen erős lúgot mert, hogy ez "majd közömbösíti egymást"!
Na, akkor prost! |
|
|
|
|
sósav képes, emberi szövettel, szervezet sósavat, korty ecetsavat, ugyanaz, hatás, sósav, képes, magukat ecetsav beállításáról, orvosság reakcióba esernyőt, magukat közömbösíti egészséges, szóda gondoljunk, helyen kevés, sósav tiszteletet, bikarbona gondolom, szervezet hozunk, számít egymást,
|
|
|
|