Belépés
Keresés
Kategóriák
Válaszadók toplistája
1. hatibacsi 20036
2. decotext 17332
3. geptop 16374
4. donaldduck 15550
5. hatarvadasz 13569
6. xenos 9874
7. feerko 9543
8. ibicimama 9280
9. piktorka2 9131
10. foxworkinspace 8624
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek?
1. ibicimama 1056
2. xenos 1031
3. dnemethk 845
4. hatarvadasz 810
5. donaldduck 744
6. pola62 730
7. geptop 665
8. hatibacsi 630
9. sunchat 489
10. gergelyferi 459
Helyesnek talált válaszok aránya
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is!
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége?
Tegye fel a kérdését!

Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.

Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.

Letöltés
Miért reped meg sütés közben a bejgli tésztája?

Gasztronómia (étel, ital)Sütés
A kérdést írta: piktorka2 ( 2015.12.15. 21:25 )
Válaszok száma: 16
Címkék: tésztája, bejgli, közben, sütés,
1 2 
Válaszok Új válasz
piktorka2 2015.12.20. 08:50 (#16)
Pintyusz!
Én is a töltelék főzésére gyanakszom.
Majd kipróbálom főzés nélkül. Ha sikerült, beszámolok róla.
jn 2015.12.20. 08:03 (#15)
(#7) "a jégzsinórt eltávolítod (ez az a meztelen csigára emlékeztető képződmény, ami a sárgáját és a fehérjét összeköti)" Más néven kakasondó.
pintyusz 2015.12.20. 07:36 (#14)
A töltelék nedvességtartalma miatt reped meg. Ha nem főzöd a mákot., akkor nem reped meg.
Kenjed meg a kinyújtott tésztát vagy tojással, vagy valamilyen lekvárral, s úgy rá a cukrozott főzetlen darált mákot! Mindenképpen tanácsos feltekerés után, sütés előtt kötőtűvel megszurkálni a tésztát a töltelékig, hogy a gőz távozni tudjon! A sütés hőmérsékletére is ügyelni kell!
hatarvadasz 2015.12.17. 14:39 (#13)
Szerintem a tésztája a meleg hatására még dagad, viszont a külső köpeny
nem tágul olyan mértékben mint ahogyan a tészta bővül így repedezetté válik
kérges lesz.
Ráadásul így a porcukor nem potyog le róla olyan könnyen a fényes sült mázáról.

Hallottam olyant, hogy cukros vízzel kenő tollal kenik meg hogy a külső máz
finoman legyen repedezett, és barnább is legyen.

piktorka2 2015.12.16. 19:41 (#12)
Összegzem, és ha elkészült, és nem szégyenlem, akkor bemutatom.
venil 2015.12.16. 13:42 (#11)
Nem nagyon magas hőfokon sütöd? Előfordulhat, hogy ezért repedezik.
tailor 2015.12.16. 12:17 (#10)
Kedves Piktorka2!
Lehet az is okozza ezt a jelenséget, hogy túl meleg a sütő.
A kelt vagy vajas tésztákat olyan 180°C szabad csak sütni. Ha melegebb a sütő, akkor a gőz nagy erővel távozik a tésztából, nem szép lassan és ilyenkor megreped a tészta.
Ha nincs hőfokszabályzód, mert olyan a gáz sütöd, akkor várd meg míg felmelegszik a sütő, vedd takarékra és várj még vagy 10 percet mielőtt berakod a tésztát sütni.
decotext 2015.12.16. 08:35 (#9)
Kedves Piktorka! #4

Ez a pékség egy maszek, s faluról kapja a finom cuccokat!
Olyan mintha nagyanyám sütötte volna, s ö tudott sütni hidd el!

Egyszer megkostolnád, küldenéd mindig!
Semmi gond vele. Minden benne van és nem kell vele szöszmötölni!
kessler 2015.12.16. 08:02 (#8)
Kedves 7#!

Elfelejtetted leírni, hogy finomszálú tojásecsetet kell használni a kenéshez.
Szégyelld magad kétkapura kessler!

kessler 2015.12.16. 07:56 (#7)
Kedves piktorka2!

Egy jó tanács, hidd el, működni fog. Bejglinként +1 tojásba és kb. 20 percbe kerül. A tojásfehérjét és sárgáját szétválasztod, a jégzsinórt eltávolítod (ez az a meztelen csigára emlékeztető képződmény, ami a sárgáját és a fehérjét összeköti), a fehérje felével lekened a feltekert és már tepsiben levő bejglit, hagyod pár percig, hogy beigya a tészta. Ezután a felkevert sárgájával lekened, addig hagyod száradni, míg már nem lesz tapintásra ragacsos a felület, ezután rákened a maradék fehérjét. Ekkor megszúrkálod villával, hogy a gőz szabadon távozhasson, ezzel megakadályozod a repedést, a tojásbevonattal megakadályozod, hogy a tészta dagadni és emiatt újfent repedni tudjon, nem mellesleg pedig szép, márványos kinézetű, de könnyen vágható süteményt kapsz jutalmul. (A sütőbe vizet tenni csak égetett tésztáknál kell, mint pl. képviselőfánk.) Ezt az apró trükköt még a vendéglátói suliban tanultam cukrászgyakorlaton, de szakács gyakorlaton is ezt használtuk, pl. a Wellington steak készítésekor, illetve különböző cipóban sült ételeknél.
1 2 
Facebook komment
További címkék
töltelék főzésére, jégzsinórt eltávolítod, fehérjét összeköti, töltelék nedvességtartalma, pintyusz, töltelék, főzésére, gyanakszom, süteményt nagyon ekkor, hatására cipóban mákot, piktorka leírni pedig, trükköt finom, melegebb hőfokon, felkevert megkostolnád, kakasondó néven, tollal feltekert, olyant vizet,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Véleményezd!,
© 2024 TVN.HU Kft.